Värikäs cocktail

Mitä tulee kun yhdistää oliiviöljyä, siirappia ja värikästä vettä? Aikamoinen kotikemistin cocktail!

Tarvitset:

oliiviöljyä
siirappia
elintarvikevärillä värjättyä vettä
pitkän lasin

Ohjeet:

1. Täytä vesilasista noin yksi neljäsosaa siirapilla. Eli jaat lasin neljään yhtä suureen osaan ja laitat yhden osan verran siirappia lasiin.

2. Siirapin jälkeen laita lasiin oliiviöljyä saman verran kuin siirappia. Nyt lasissa on siirappia ja öljyä kaksi neljäsosaa. Huomaa, että kuvassa öljyä on laitettu hieman vähemmän kuin yksi neljäsosaa.

3. Nyt on värjätyn veden vuoro. Sekoita muutama tippa elintarvikeväriä toiseen lasiin ja kaada yksi neljäsosa värjättyä vettä cocktailiin. Huomaat, kuinka öljy ja vesi vaihtavat väriseoksessa paikkoja.

Selitys:

Tässä kokeessa on kyse eri aineiden tiheyksistä. Tiheys ilmoittaa jonkun kappaleen kuten öljypullon massan suhteessa öljypullon tilavuuteen. Esimerkiksi öljypullo ja vesipullo voivat olla tilavuudeltaan samankokoisia eli niihin mahtuu vaikka yksi litra, mutta eri painoisia. Tällöin tiheys auttaa arvioimaan esimerkiksi sen, kumpi kelluu paremmin, vesi vai öljypullo, vaikka ne ovatkin aivan samankokoisia ja näköisiä. Tiheys siis kertoo meille eri kappalaiden ja aineiden koostumuksesta.

Kokeessa veden, siirapin ja öljyn tiheydet ovat erilaiset. Tihein neste eli siirappi jää pohjalle, toiseksi tihein eli öljy on keskimmäisena ja vesi ylimmäisenä.