15. Luukku: Hampaat vaarassa

Hertan pikkujoulut sujuivat iloisissa merkeissä, ja kaikki saivat herkutella haluamillaan makeisilla. Herkkujen mussuttamisen jälkeen kaikille tuli kova jano. Hertalla oli tarjolla vettä, maitoa, piimää, kolaa, jaffaa, teetä ja lapsille sopivaa glögiä. “Minä ottaisin kolaa”, valitsi Jippo. “Minä taas jaffaa!”, innostui Merirosvo. Ruudolf mietti hetken. “Olemme syöneet kamalasti sokeria herkkujen muodossa, mikähän näistä olisi hampaille ystävällisintä?”

Vastausta varten, sinun tulee tehdä pieni koe.

Tarvitset:

kananmunan kuoria (joten koe kannattaa tehdä joululeipomisten yhteydessä)
mukeja tai esim. pieniä lasisia purkkeja
lankaa
teippiä
testattavia juomia

Valitse paikka, jossa koe saa olla rauhassa viikon ajan. Kaada mukit tai astiat puolilleen juomia. Sido kananmunan kuorenpalaset vähän yli 10 cm pituisiin lankoihin ja ripusta yksi kuorenpalanen kuhunkin mukiin roikkumaan niin, että kuori on nesteen peitossa. Jätä yksi kuori tyhjään mukiin. Tämän jälkeen koe saa odotella viikon.

Tarkastele tilannetta viikon kuluttua. Mikä juoma vahingoittaa eniten hampaitasi? Miksi?
Jos saatavillasi on pH-paperia, tutki mikä yhteys juoman happamuudella on ilmiön voimakkuudelle. Voit tutkia pH:ta myös punakaali-indikaattorin avulla

Siis mitä?

Havaintojasi selittää se, että munankuoren sisältämä kalsiumkarbonaatti reagoi happaman juoman kanssa niin, että se vähitellen liukenee. Hampaiden sisältämä kalsiumfosfaatti reagoi samalla tavalla kuin kalsiumkarbonaatti.

Kuten ehkä koetta jo viikon aikana kurkkiessasi huomasit, vaikutus on sitä suurempi mitä kauemmin hammas altistuu juomalle.

Teksti Suvi Tala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *