7. Kurssikerta: Karttoja Suomen tärkeistä lintualueista

Huhhuh. Nyt on tulossa tämäkin kurssi päätökseen, on aika tehdä kurssin viimeiset kartat ja julkaista viimeinen blogipostaus. Olen tykännyt kovasti tästä blogin kirjoittelusta ja kokonaisuudessaan Geoinformatiikan menetelmät on ollut mukava kurssi. QGIS:n kanssa säätäminen on toisinaan ollut hermoja raastavaa, mutta pääasiassa loppujen lopuksi todella kivaa ja kiinnostavaa! 

Nyt kun viimeistä tehtävää varten sai itse valita mistä, miten ja minkälaisen kartan laatii, päätinkin tilaisuuden tullen ottaa omaa sydäntäni lähellä olevan aiheen eli linnut. Löysin BirdLife Suomen nettisivulta avoimen, kaikille ladattavissa olevan aineiston Suomen tärkeistä lintualueista eli FINIBA-alueista. BirdLifen mukaan “FINIBA-alueet ovat kansallisesti merkittäviä uhanalaisten, silmälläpidettävien ja kansainvälisen erityisvastuun lintulajien pesimis- tai kerääntymisalueita.” 

Aineiston sai kätevästi ladattua zip-tiedostona, josta löytyvän shapefilen toin QGIS:iin. Pohjakartaksi hain avoindata.fi-sivustolta Maanmittauslaitoksen tuottaman kartan Suomen maakuntajaosta. Vähän jouduin taas koordinaatistojen kanssa vääntämään, mutta ilman kummempia toimenpiteitä sain väsäiltyä alla olevan kartan (kuva 1), joka havainnollistaa FINIBA-alueiden sijoittumista. Kuten kartasta nähdään, suurimmat FINIBA-alueet löytyvät Lapin pohjoisosista, Vaasan tietämiltä sekä Saaristo-Suomesta. 

Kuva 1. Suomen tärkeät lintualueet eli FINIBA-alueet 

Toiseksi muuttujaksi tarkasteluun halusin ottaa luonnonsuojelualueet, jotka yhdistyvät mielessäni aika sulavasti uhanalaisten ja silmälläpidettävien lintujen pesimäalueisiin. Lähdin siis kaivelemaan netin tietomassojen syövereistä jonkinlaista aineistoa luonnonsuojelualueista, ja bongasin onnekseni aika äkkiä sellaisen, jälleen avoindata.fi-sivustolta. Nyt kun tarvittavat aineistot oli auki QGIS:ssä, aloin miettimään mitä ihmettä (jotakin järkevää) niistä saisin aikaiseksi. 

Halusin kovasti palautella mieleen parin kurssikerran takaa tutuksi tullutta bufferointia, mutten oikein keksinyt, miten saisin sen yhdistettyä FINIBA- ja luonnonsuojelualueisiin. Siispä vaan tuijottelin karttaa pähkäillen. Olisin halunnut tehdä jotakin edes vähän haastavaa ja käyttää mahdollisimman montaa työkalua, joita olin kurssin aikana harjoitellut. Mutta aivot vaan löivät tyhjää. 

Lopulta tein päätöksen hylätä luonnonsuojelualueet ja rajata alueeni pääkaupunkiseudulle. Suuntasin surffailemaan Helsinki Region Infoshare –sivustolle etsien pohjakarttaa sekä väestötietoja. Löysin kartan postinumeroalueittain sekä ruudukkomuodossa olevan aineiston väestöstä. Avasin kokonaan uuden QGIS-projektin, toin nämä kaksi aineistoa sekä FINIBA-alueet sisältävän aineiston sinne ja ryhdyin hommiin! 

Tavoitteenani oli selvittää, kuinka paljon ihmisiä asuu 1,5 km säteellä FINIBA-alueista. Lähdin liikenteeseen tekemällä FINIBA-alueiden ympärille bufferin, mikä sujui vaivattomasti. Sitten piti saada valittua väestötietokannasta ne kohteet, jotka sisältyivät laatimaani bufferiin. Muistinkin yhtäkkiä ristiinleikkaus-toiminnon olemassaolon ja operoituani sen kanssa sain luotua näppärästi niille uuden oman tasonsa. Nyt alkoi työ tuskallisen pitkän pähkäilyn jälkeen viimein edetä ja sormet sauhuten jatkoinkin innoissani työskentelyä. 

Loppuvaihe sujahti ohi mukavasti. Oikeastaan enää jäljellä oli kartan visualisointi miellyttävään ulkomuotoon sekä itse karttakuvan laatiminen. Koska FINIBA-alueet painottuivat pääkaupunkiseudun reunoille, tein kaksi karttaa: toisen koko pääkaupunkiseudusta (kuva 2) ja toisen tarkennetusti kohdasta, jossa oli eniten asukkaita 1,5 km etäisyydellä FINIBA-alueista (kuva 3). 

Kuva 2. Pääkaupunkiseudun väestö 1,5 km säteellä FINIBA-alueista 

Kuva 3. Pääkaupunkiseudun väestö 1,5 km säteellä FINIBA-alueista

Lopputulokseen olen tyytyväinen, etenkin kun mietin kuinka kauan aikaa aineistojen etsimiseen ja niiden kanssa säätämiseen ja tuskailuun kului. Mittakaavan kanssa tuli tosin vastaan pieni probleema, kun en saanut sitä toimimaan kunnolla. 

Kun miettii kurssia taaksepäin, tuntuvat kurssin alussa vaikeiksi kokemani asiat nyt jo naurettavan helpolta. Mutta tästähän sen huomaa, että on oppinut jotain! Mitä tulee tähän viimeiseen kurssikertaan, hankalaksi osoittautui sopivan aineiston löytäminen ja vielä sen saatavuus oikeanlaisessa muodossa. Kun annetaan täysin vapaat kädet, on valtavasti mahdollisuuksia, jotka tuntuivat rajautuvan nimenomaan ilmaisen aineiston saatavuuteen. 

En ollut ainoa, jolla aineistojen hankkimiseen vierähti tovi jos useampi. Aleta Friman kirjoittaa blogissaan näin: “Pelkästään sopivan datan etsimiseen uhrautui useampi tunti, ja monen monta “haavetta” murskautui matkan varrella”. Samaistun tähän täysin. 

Nyt on kuitenkin kurssi kasassa! Ei muuta kun näkemiin tältä erää minun puolestani 😊 

 

Lähteet: 

Friman, A. (2022). Viikko 7: Luovuus valloilleen, Aletan GIS-blogi (luettu 10.3.2022). Saatavilla https://blogs.helsinki.fi/alfriman/ 

Pääkaupunkiseudun postinumeroalueet, Helsinki Region Infoshare (haettu 10.3.2022). Saatavilla https://hri.fi/data/fi/dataset/paakaupunkiseudun-postinumeroalueet 

Pääkaupunkiseudun väestötietoruudukko, Helsinki Region Infoshare (haettu 10.3.2022). Saatavilla https://hri.fi/data/fi/dataset/vaestotietoruudukko 

Suomen maakunnat 2021 vuoden 2018 maakuntakoodeilla, Maanmittauslaitos, Avoindata.fi
(haettu 10.3.2022). Saatavilla https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/suomen-maakunnat-2021-vuoden-2018-maakuntakoodeilla 

Suomen tärkeät lintualueet, BirdLife Suomi (haettu 10.3.2022). Saatavilla osoitteesta
https://www.birdlife.fi/suojelu/alueet/finiba/  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *