Kurssikerta 2

Projektioita

Toisella kurssikerralla keskityttiin projektioiden vertailuun ja opittiin samalla paljon lisää QGIS:in käytöstä. Esimerkiksi uutena taitona tuli tietokantojen hallinta ja mittatyökalujen käyttö.

Kurssikerran harjoitus

Kotitehtävät keskittyivät projektioiden vertailuun. Taulukossa 1 voi nähdä tekemäni vertailun valitun alueen pinta-alan ja janan mittojen eroista eri projektioissa. Käyttämäni pinta-ala ja jana näkyvät kuvissa 1 ja 2. Taulukossa näkyy myös, kuinka monta prosenttia suurempi tai pienempi projektio ETRS89/TM35FIN on verrattuna muihin projektioihin.

Kuvat 1 ja 2. Ensimmäisessä kuvassa on pinta-alan mittauksiin käytetty alue. Toisessa kuvassa on pituuden mittaamiseen käytetty jana.

Taulukko 1 pinta-alojen ja pituuksien vertailua eri projektioissa.

Taulukossa lukeva cartesian kuvaa pinnalle levitettyä karttaa ja ellipsodial mittaa kartan kuin se olisi ellipsin muotoinen, eli ellipsodial mittaus tulokset ovat lähimpänä oikeaa. Ellipsodial ei ole projektio. ETRS89 luvut ja ellipsodial luvut ovat hyvin lähellä toisiaan, ETRS89 siis kuvaa hyvin Suomen pinta-alaa sellaisena, kuin se oikeasti on. Siksi vertailu kohdistuu kyseiseen projektioon. Suurin eroava projektio on Mercatorin projektio.

harjoituksissa tuli myös vertailla projektioiden pinta-aloja kartalla esitettyinä. Kuvassa 3 näkyy kartta joka kuvaa Robinsonin projektion ja ETRS89 projektion eroja. Kartasta voi huomata, että eroavaisuuden suuruus kasvaa pohjoiseen päin mentäessä. Ilmiö johtuu siitä, että projektio vääristää eniten maapallon pohjoisimpia ja eteläisimpiä alueita. Eroavaisuudet Robinssonin projektiossa eivät ole yhtä suuria kuin Mercatorin projektiossa ja selitykseksi Rasmus kertoo blogissaan olevan se että: “Robinsonin projektio on kompromissi, jossa pinta-alan, etäisyyksien ja suuntien suhteet ovat kaikki väärin, mutta niiden virheet on minimoitu.”

 

Kuva 3 Robinsonin projektio verrattuna ETRS89/TM35FIN projektioon.

Toiseksi vertailtavaksi projektioksi valitsin Molleweide projektion (kuva 4).  Huomasin että kartastani tuli hyvin saman kaltainen kuin Elenan ja Tapion blogeissa esitetyt kartat ja syy epäloogisiin aluejakoihin on luultavasti kartan oikeapintaisuus ja projektioiden eroavaisuuden vähyys.

Kuva 3. Molleweide projektio verrattuna ETRS89/TM35FIN projektioon

Lähteet:

Sohlman Rasmus https://blogs.helsinki.fi/sohlrasm/ luettu 3.2.2021

Turpeinen Tapio https://blogs.helsinki.fi/tapiotur/ luettu 3.2.2021

El Founti Elena https://blogs.helsinki.fi/elfelena/ luettu 3.2.2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *