Kurssikerta 4

Kurssikerran ohjelma

Teoriaosuudessa käytiin läpi millaista on rasteriaineisto ja sitä, miten sitä voi tuottaa. Harjoiteltiin, miten QGIS:ssa luodaan ruudukko ja sen avulla teemakartta. En saanut aluksi aineistoa toimimaan kunnolla, koska olin ladannut sen zip.-paketin väärin. Jouduin siis tekemään tämän osion myöhemmin itsenäisesti.

Tehtävä 1

Aineistona meillä oli käytössä laaja aineisto pääkaupunkiseudun rakennuksista ja niiden asukkaista. Ensin piti luoda sopivan kokoinen ruudukko ja poistaa ruudut, joiden alueella ei asunut ketään. Se helpotti aineiston käsittelyä. Tämän jälkeen yhdistettiin nämä kaksi tietokantaa, ensimmäisestä valitsin tarkkailuun muuttujan muunkielisistä asukkaista. Tästä sain tehtyä kuva 1:n mukaisen teemakartan. Kartalta näkee siis muun kuin suomen- tai ruotsinkielisten määrän ja sijoittumisen pääkaupunkiseudulla. Kartalta voi huomata pientä painottumista pääkaupunkiseudun itä- ja koillisosiin, mutta aika tasaisesti kuitenkin ne jakautuvat ympäriinsä. Huomasin Nooran blogista, että tällaisesta kartasta saisi selkeämmän, jos laittaisi ruudukkoa läpinäkyväksi ja merenraja, järvet yms. näkyisivät ruudukon alta. Myöskin voisi kokeilla tehdä pienempiä ruutuja, niin kartasta saisi vielä informatiivisemman.

Kuva 1

Tehtävä 2

Toisena tehtävänä tällä kurssikerralla oli valmistella ja luoda tietokantaa ensi kertaa varten. Pornaisten keskustan pohjakarttaan piti itse luoda vektoritietokantaa rakennuksista ja teistä. Rakennukset merkittiin ihan pisteinä kartalle ja tiet piirrettiin viivoina. Tätä aineistoa käytetään sitten seuraavalla kurssikerralla.

 

Lähteet:

Kurssimateriaali

Leave a Reply

Your email address will not be published.