Kurssikerta 5 – Nerokkuus on 10 % inspiraatiota ja 90 % perspiraatiota

Tähän asti olen pitänyt itseäni suhteellisen hyvänä MapInfon käyttäjänä, mutta tämän kurssikerran jälkeen nuo ajatukset ovat ottaneet hieman etäisyyttä. Aikaisemmin meillä on ollut suurin piirtein selvät ohjeet ja runko, jota noudattaa mainittua ohjelmaa käytettäessä. Nyt aloimme kuitenkin tunnilla tekemään itsenäistehtäviä, joiden kanssa tulikin ongelmia ja tuntui, etteivät taidot riitä mihinkään. Onneksi muiden blogeja lueskellessani olen saanut vertaistukea ja huomannut, että muillakin on ollut hieman vaikeuksia. Jussi Torkko (2017) esittää blogissaan MapInfon suhteen erään toivomuksen, joka itsellänikin on ollut mielessä jo kauan: ”jollekin MapInfoa ohjelmoivalle henkilölle voisin esittää pyynnön Undo ja Redo komentojen kehittämisestä, sillä nyt pienetkin virheet kasatuvat korjausmahdollisuuksien vajanaisuuden vuoksi.” Näitä toimintoja olisin useasti tarvinnut, koska jos kaivaa MapInfossa kuopan ja hyppää sinne, ei voi hypätä takaisin ylös. Siinä vaiheessa alkaa kunnon Escaperoom-tyylinen selviytymistaistelu, kun yrittää löytää sen oikean kohdan kuopan reunassa, jonka maakerrosten läpi saa kaivettua käytävän takaisin pinnalle. Enkä edes liioittele.

Kurssikerran teemana oli puskurianalyysien, eli bufferien teko. Tehtävänä oli muun muassa tarkastella, kuinka moni ihminen altistuu tietylle desibeli-voimakkuudelle lentokenttien melualueella ja minkä verran ulkomaalaisia asuu eri alueilla. Kuvioon 1 olen koonnut enemmän tai vähemmän oikeat vastaukset itsenäistehtäviin.

Kuvio 1. Vastaukset itsenäistehtäviin

Pelkkien puskurianalyysien tekeminen ei ollut monimutkaista, mutta kun siihen yhdisti monta muutakin tekijää, niin haastetta oli kerrakseen. Tunnilla en saanut kovinkaan paljoa aikaiseksi, joten pienen motivaation keruu loman jälkeen palasin takaisin MapInfon äärelle tekemään kyselyjä ja sain lopulta tehtävät tehtyä. Osaamiseni MapInfolla on kuitenkin vielä rajoittunut. Teemakarttojen teko on tullu tutuksi ja niiden valmistaminen hoituu käden käänteessä. Tämä onkin hyvä, koska juuri asioiden havainnollistaminen visuaalisesti kartan avulla on mielestäni MapInfon tärkeimpiä anteja. Toinen mielestäni tärkeä asia on juuri harjoittelemamme puskurianalyysien tekeminen. Sen avulla voi tutkia niin monia eri ilmiöitä ja niiden vaikutusalueita, että pidän osaamista tällä saralla perin tärkeänä. Itselläni olisi siis syytä opetella tätä vielä lisää ja kerrata oppimaani, jotta bufferoinnista saisi hieman vähemmän tuskallista.

Lähteet:

Torkko, Jussi (2017) Viides kurssikerta: Epätoivoa ja puskurointia (22.2.2017)
<https://blogs.helsinki.fi/torkjuss/> Luettu 23.2.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *