Kurssikerta 7 – Viimeiset tunnit

Ja niin viimeinen kurssikerta pyörähtää käyntiin. Tunnelma on jännitynyt ja innostunut. Ihmiset ovat kolunneet kuka mitäkin nurkkaa suuresta Internetistä ja haavineet itselleen mielenkiintoisia paikkatietoaineistoja. Aika lähtee käyntiin. MapInfot ja Excelit avataan ja ruvetaan pohdiskelemaan ja kokeilemaan, muistelemaan menneitä. Miten kaikki tietokannat saatiinkaan liitettyä yhteen? Luokan valot himmenevät. Yksi spottivalo syttyy, pyyhkäisee yli tietokoneiden ja pysähtyy kohdalleni. Siellä kaiken touhuamisen keskellä minäkin käärin hihani.  Palaan juurilleni. Kurssikerta 2:n aineistot aukeavat edessäni. Varsinais-Suomi; siitä minä haluan oppia enemmän. Oi Suomi!

Viimeinen kurssikerta. Loppu. Työ tulee valmiiksi. Sitten on aikaa. On ”loma”. Lomalla voi mennä mökille. Kesämökille vaikkapa. Joo, kesämökit on kivoja. Varsinais-Suomen kesämökit varmaan erityisesti. Missähän niitä sijaitsee ja kuinka paljon? Katsotaanpas… Katsotaan yhdessä (Kuvio 1). Kuten arvata saattaa, rannikolla on reilusti eniten kesämökkejä. Siellä meren rannalla on kaunista, pääsee uimaan ja voi nauttia muutenkin upeista maisemista. Parainen erottuu kartalta selkeästi. Saaristo on suosittua kesämökkialuetta. Salo nousee myös esille. Toisaalta tämä kunta on pinta-alaltaankin kaikista suurin, joten sinne luonnollisesti mahtuu eniten kesämökkejä. Pinta-alaltaan pienimmät kunnat kartan keskellä mahduttavat alueilleen vähiten näitä viihtyisiä vapaa-ajan asuntoja.

Kuvio 1. Kesämökit Varsinais-Suomessa

Toinen kartta (kuvio 2) on kahden muuttujan Graduated-teemakartta. Halusin tutkia alkutuotannon ja korkea-asteen tutkinnon välistä korrelaatiota, jollainen näyttääkin löytyvän. Kartalla kasvava puun koko ilmaisee suuremman alkutuotannon osuutta ja tummeneva taustaväri korkea-asteen tutkintojen osuuden kasvamisen. Nähtävissä on muun muassa Turussa ja sen naapurikunissa, että näillä muutujilla on selkeä negatiivinen korrelaatio. Siellä ihmiset ovat korkeasti koulutettuja ja alkutuotanto on vähäistä. Muuttujat eivät kuitenkaan suoraan selitä toisiaan. Turussa mahdollisuudet koulutukseen ovat paljon laajemmat kuin esimerkiksi Somerolla ja välimatkat kodista kouluun eivät ole niin pitkät, joten ihmisten on helpompi opiskella pidemmälle siellä. Lisäksi Turun ympäristön kunnat ovat kaupungistuneempia aluetta reunustaviin kuntiin verrattuna, joten senkin takia siellä on vähemmän alkutuotantoa.

Kuvio 2. Koulutus ja alkutuotanto Varsinais-Suomessa

Eräs asia, jonka kanssa painin pitkään tunnilla, oli HotLink-toiminnon lisääminen karttoihin. Tämä siis tarkoittaa sitä, että karttaan olisi liitetty linkkejä, jotka johdattavat aihetta enemmän avaavalle sivustolle. Sain linkit toimimaan moitteettomasti MapInfon puolella, mutta valmiissa kartassa ne eivät enää toimineet. Lievästi turhauttavaa, kun luulin jo onnistuneeni. Tämä asia jäi kuitenkin kiinnostamaan ja otan kyllä vielä selvää, miten tällaiset linkit saadaan toimimaan.

Nyt on siis pakki-kurssi takana. ”Viimeinen kurssikerta osoitti, että jotain olen kurssin aikana oppinut, mutta lisää opittavaa on paljon”, toteaa Tanja Palomäki blogissaan (2017) ja näihin sanoihin voin yhtyä täysin. Aikaisemmin täysin tuntematon ja varsinkin alussa haastavalta tuntuva MapInfo on jo tutumpi. Tuntuu siltä, että ohjelmaa olisi täysin mahdollistakin käyttää ihan oikeasti työskentelyyn ja asioiden esittämiseen kartalla. Onhan se hieman kömpelö toisissa asioissa (muun muassa karttojen visuaalinen työstämien) ja puutteita löytyy, mutta kun MapInfoa käyttää yhdessä muiden ohjelmien kanssa, niin se muuttuukin varsin käteväksi työjuhdaksi. Itselläni on vielä joitakin harmaita alueita ohjelman suhteen, joissa tarvitsen vähän harjoittelua. Varsinkin vanhoja asioita voisi kerrata, esimerkiksi eri tietokantoja koskevia prosesseja. Kaiken kaikkiaan on ollut mielenkiintoinen, todella opettavainen ja hyödyllinen kurssi. Myös blogiin kirjoittaminen on ollut mielestäni tehokas oppimistapa. Samalla kun on pitänyt pohtia omaa tekemistä on tutustunut myös muiden oivalluksiin ja oppinut heidän kauttaan asioita, joita itselle ei tullut mieleen. Onnistunut kurssi siis. Saa nähdä, milloin pääsen taas esittelemään taitojani MapInfon suhteen!

 

Lähteet:

Palomäki, Tanja (2017) Viimeinen kurssikerta (2.3.2017)
<https://blogs.helsinki.fi/ptanja/> Luettu 8.3.2017