Holia ja sekoilua

Viimeistä viedään, arvon lukija.

Viimeiseen prokkikseeni sain herkullisen idiksen kaivellessani gis dataa netin syövereistä. Alusta lähtien halusin sen liittyvän USAan, tuohon unelmien, demokratian ja vapauksien maahan sekä maahantuojaan. Datan (eikä metsän) haravoinnin jälkeen olin tyytyväinen päätökseeni.

Tässä vaiheessa lienee soveliasta selventää, että mitä ihmettä meidän piti tällä kertaa edes tehdä. Ensinnäkin kartta tahi karttasarja täytyi tehdä itse valitsemastaan aiheesta. Freedom & democracy jne, therefore I choose you, USA! Valitsemansa alueen piti jakautua 20-30 pienempään alueeseen, jotta alueellisia eroja voitaisiin tarkastella. Kartoissa täytyi näkyä vähintään kaksi muuttujaa.

Takaisin ekaan kappaleeseen. Isoksi alueeksi valitsin New Yorkin osavaltion, joka jakaantuu 62 piirikuntaan. Menee nippanappa yli tuon 30 rajan mutta menkööt, ei se oo niin justiinsa. Saanen pohjustaa tutkimusaihettani. Alkoholi on lähellä sydäntäni. Kuten myös sekoilu (kohtuullisesti tietenkin, mut on kasvatettu pitämään aina joku roti meiningeissäni). Löysin dataa, joka näyttää alkoholilisenssin omaavien yritysten sijainnit, oli ne sitten baareja tahi amerikkalaisittain liquor storeja. Sekoiludataksi valikoitui englannin kielellä ehkä selkeämmin ilmaistu criminal reoffenders (within 3 years). Eli siis sama härmäksi: kolmen vuoden sisällä rikoksesta uudelleen tuomitut. Halusin nähdä, onko alkoholilisenssin saaneilla paikoilla ja näillä uudelleen tyrijöillä korrelaatiota. Ennen kuin vertaillaan mitään, on syytä näyttää ensimmäinen kartta. Se näyttää väen jakautumisen ison omenan osavaltiossa (omenapuussa?).

Kuva 1. Väestö piirikunnittain.

Semmonen. Kuten viime postauksessa sanoin, kiinnittäisin tällä kerralla huomiota janamittakaavaan. Ja näin tein. Olin myös hieman hullunkurisella tuulella ja päätin säväyttää teitä, arvon lukija, tekemällä pohjoisnuolesta aiheeseen liittyvän viinipullon sekä -lasin. Värimaailman tein yksinkertaiseksi ja erottuvaksi. Vaikkei ehkä uskoisi, nuo siniset pisteet on 90% läpinäkyviä. Sen takia kartan legendasta on vaikea erottaa haaleaa täppää, joka antaa niille selityksen. Kaikki tämä ja silti kartasta on vaikea erottaa mm. Bronxia tahi Queensiä.

Tuo kartta siis siksi, että hahmottaisi väestön jakautumista alueella. Suurimmat väestökeskittymät kaupunkeina vasemmalta oikealle: Buffalo, Rochester, Syracuse ja Albany. Alin niin sanottu clusterfuck on tietysti osavaltion nimikkokaupunki New York City, betoniviidakko mistä unelmat tehdään t. Alicia Keys. Hyvä värssy, suosittelen kuuntelemaan ja voimaantumaan.

Kuva 2. Alkoholilisenssit piirikunnittain.

Yllä olevasta kuvasta näkyy ehkä hieman selkeämmin alkoholilisenssin omaavien yritysten määrät piirikunnittain. Ei yllätä, että siellä missä on paljon ihmisiä on myös paljon paikkoja mistä saa holia.

Seuraavaksi tarkastellaan alueen konnia.

Kuva 3. Rikoksesta uudelleen tuomitut.

Ei vieläkään huomattavissa selkeää korrelaatiota. Tarkasteltaessa absoluuttisia määriä, on hankala saada käsitystä väen yhteyksistä alkoholiin sekä lainrikkomiseen toistamiseen. Siellä missä on paljon ihmisiä, on myös heidän joukossaan enemmän kriminaaleja.

But wait, there’s more!

Kuva 4. Holilisensoitujen paikkojen määrä suhteessa väkilukuun.

No niiiiiiiin. Kuva 4. alkaa näyttämään jo huomattavasti erinäköiseltä kuin edeltäjänsä. Tässä kartassa tummimmalla punaisella on vasemmalta oikeaan katsottuna Schuyler, Hamilton ja Essex. Näissä piirikunnissa väestö on vähäistä, kaikissa alta 40 000 asukasta. Vastapainoksi väkirikkaimmat piirikunnat ovat väritykseltään kartassa hyvin vaaleita, lukuunottamatta osavaltion nimikkopiirikuntaa, mikä selittyy runsaalla turismilla. Eli toisinsanoen asukkaiden määrä ei suoraan korreloi baarien ja paikallisten Alkojen määrään.

Tehdään sama väkilukuun suhteuttamistemppu pitkäkynsien kollegoille.

Kuva 5. Rikoksesta uudelleen tuomitut suhteutettuna väkilukuun.

Nyt eroja on jo huimasti. Huomaa myös pohjoispullolasicombon vaihtuminen pohjoiskäsirautoihin, sanoinhan että hassuttelin. Missä siis häkki (taas) heilahtaa? Aivan tummimmalla punaisella väritettyjä piirikuntia on hyppysellinen. Lännessä Ontario, itäpuolella ylhäältä alas luettuna: Warren, Schenectady, Albany, Sullivan ja jälleen kerran New York.

Verratessa karttoja toisiinsa voi tehdä erinäköisiä päätelmiä. Kuva 4 ja 5 osoittavat, että esimerkiksi Sullivanissa juottoloiden ja rikollisten määrät suhteessa väestöön eivät ole korrelaatiossa. Toisaalta Warrenissa on paljon molempia väkilukuun suhteutettuna. New York on poikkeus, sillä sen väkiluku on poikkeuksellisen suuri ja pinta-ala pieni, sekä se on suuri turistirysä. Bronxissa ja Washingtonissa sattuu ja tapahtuu, vaikka alkoholia ei siellä olekaan kaikille yhtä tasaisesti saatavilla, kuin esim. Schuylerissä, missä rikoksia ei uusita niin tiuhaan mutta holi virtaa. Myöskään kaikki suurimmat asukaskeskittymät eivät vedä puoleensa niin kuppiloita kuin ketkuja, kuten case Buffalo osoittaa (Erien piirikunta).

Johtopäätökseni? Johtopäätöksesi? ……………. hiljaiseksi vetää. Kun sain tämän idean oli lähes varma, että jonkunnäköisiä korrelaatioita olisi havaittavissa. Mutta tällä haavaa näin ei näytä olevan. Olisi mielekästä jatkaa tutkimuksia etsimällä aivan toisenlaista dataa New Yorkin osavaltiosta. Let the record show, tho, että, lähetin New Yorkin osavaltion datasivustolle pari tiedustelua koulujen sijainneista, ylioppilaista tms. mutta en harmikseni saanut ikinä vastausta heiltä. Yhyy yhyy, elämä jatkuu, onneksi löysin kuitenkin nämä datat.

Saatan hoitaa NYS -pakkomiellettäni jatkamalla näitä tutkimuksia itsekseni ja lisätä tänne uutta postausta mikäli löydän jotain läpimurtavaa. Saatan toisaalta myös hukkua toisiin koulutöihin, ja tämä saattaa jäädä täysin tyhjäksi. Oliko tarpeeksi hyvä cliffhanger, vetävä tekijä joka saa teidät, arvon lukija, palaamaan tänne mun blogiin?

Kyynel silmässäin kirjoitan tätä. Tästä blogista on muodostunut mulle oikein mainio kanava, minne puran turhautumistani QGisiin. On ollut ylä- ja alamäkiä, hyviä ja huonoja hetkiä.

Mut tää kerta tuntuu erilaiselta. Enää ei turhauta. Onko QGis hallussa? Nope. Enemmän kuin kurssin alussa? Ofc. Kurssin alussa olin erittäin kypsä kaikenlaiseen paikkatietoshaibaan. Mulle oli vissi, että tästä ei tuu mun juttua, tää ei oo mun kutsumus. Tää kurssi muutti kaiken. For real. Sukeltaessani QGissin pohjattomaan maailmaan tai kuiluun, miten sen nyt haluaa sanoa, hiffasin että tälläsellä softallahan pystyy tekemään kaikennäköistä jännää. Nyt olen oikeasti sitä mieltä, että otan pääaineekseni GISsiä. Kun handlaa tän hyvin, mahdollisuudet ovat likimalkain loputtomat.

Näihin karttoihin ja tunnelmiin jätän tämän blogin ja teidät, arvon lukija. Alku oli vähän jäistä ja arkaa mut loppuakohden feidasin kirjakielen ja omaksuin persoonallisemman tavan tavuttaa ajatuksiani tänne. Iso kiitos tästä kurssista, erityisesti big up meiän maikalle Artulle.

Kiitos myös teille, arvon lukija, että jaksoit lukasta näitä. En tehnyt siitä liian helppoo oksettavilla anglismeilla ja muutenkin enkunkielen liikaviljelyllä, joten posit ja propsit siitä.

We out here boiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jos kiinnostaa nii tänne viittasin:

https://data.ny.gov/

 

Published by Justus Poutanen

Seuraa naamapalmuillen kun räpellän tän blogin kanssa

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *