Kooste yhteiskuntahistorian oppiainekahveista 6.11.2014

AJANKOHTAISTA

1)

Professori Matti Peltonen ilmoitti jäävänsä eläkkeelle vuoden 2015 lopussa.

2)

Professori Kimmo Rentola pääsee aloittamaan työnsä Helsingissä vasta vuoden 2015 alussa, sillä Turun yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanin virka pitää hänet kiireisenä vuoden 2014 loppuun asti.

3)

Professori Robert Service Oxfordin yliopistosta pitää vierailuluennon Porthanian salissa IV  tiistaina 11.11 klo 16-18 aiheella ”The End of the Cold War, 1985-91: Reasons to be Cheerful – and Afraid”

Lisätietoja:
http://www.helsinki.fi/valtiotieteellinen/uutisarkisto/uutiset/2014/10_23_2014_professor_Robert_Service.html

4)

Jukka Kortti vinkkasi katsomaan tiistaina 11.11 YLEllä esitettävän dokumenttiprojektin ”Kun muuri murtui.”

Dokumentti on katsottavissa myös YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/2166599

Lisätietoja dokumentista:  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/30/dokumenttiprojekti-kun-muuri-murtui-10112014-tv1

———————————————————————————————

OPINTOPISTEKERTYMÄT

55 tai enemmän opintopistettä lukuvuonna 2013-2014 suorittaneet:

talous- ja sosiaalihistoria 27% (YHTEENSÄ 141 läsnä olevaa opiskelijaa)
poliittinen historia 24% (YHTEENSÄ 241 läsnä olevaa opiskelijaa)

Yhteiskuntahistorian opiskelijat ovat tiedekunnan parhaimmistoa kun vertaillaan opintopisteiden kertymistä eri oppiaineissa. Erityisesti viime vuoden Yhiksen fuksien opintojen hyvä edistyminen ilahdutti.

———————————————————————————————–

ERILAISET SUORITUSTAVAT JA MUUT AJANKOHTAISET OPETUSASIAT

1)

Luento-opetusta on ollut tänä syksynä entistä enemmän tarjolla: pakollisille kursseille on riittänyt hyvin opiskelijoita, mutta erityisesti dosenttien pitämillä luentokursseilla on ollut vähän osallistujina. Ovatko aiheet toistuneet liian samanlaisina viime vuosina? Mahtuuko valinnaisia kursseja liian vähän opintoihin kun kurssien laajuus on 5 opintopistettä? Pitäisikö tentti- ja esseemahdollisuuksia rajoittaa valinnaisten opintojaksojen osalta? Onko valinnaisuutta mahdollisesti jo liikaa? Muun muassa tällaisia kysymyksiä pohdittiin läsnä olleiden kesken.

2)

Yhteiskuntahistorian opintokohtia ei vielä ole voinut tenttiä akvaariossa. Hanna Kuusi valmistelee kysymyspatteristoa parhaillaan molempien oppiaineiden pääaineopintojen kohtaan Yhteiskunnan rakenteet ja elinolot. Lisäksi pohdittiin, että poliittisen historian kohdalla akvaarioon sopivia olisivat myös pääaineopintojen kohdat 205-207, siksikin että nämä kohdat voi suorittaa tällä hetkellä ainoastaan kirjatentein tai essein.

3)

Monet opiskelijat ovat harmitelleet yhteiskuntahistorian tenttipäivän ajankohtaa tenttikierrossa; tämän vuoden viimeinen tenttipäivä on lauantai 15.11. Onneksi tänäkin vuonna on luvassa jälleen jouluesseekampanja, lisäinfoa luvassa pian, joten pysykää kuulolla!

4)

Sivuaineiden kohdalla muistutettiin että sivuainekokonaisuuksia voi hyvin suorittaa kesän aikana avoimessa yliopistossa, jonka opetus on perusvaiheen opiskelijalle maksutonta.  Samoin esimerkiksi opiskelijavaihdon aikana suositeltiin harkitsemaan mahdollisuuksien mukaan kokonaisen sivuaineen tekemistä. Pitkien sivuaineiden kohdalla harmiteltiin sitä, että usein se tarkoittaa suurimmalta osin aineopintovaiheessa ainoastaan kirjatenttejä.

5)

Opintopisteitä voi kerryttää myös vierailuluennoista. Osallistumalla neljään erilliseen tilaisuuteen ja laatimalla kustakin 1,5 liuskan pituisen raportin luentopäiväkirjan muodossa kertyy yksi opintopiste.

Katso lisätietoja täältä:
http://www.helsinki.fi/poliittinenhistoria/opiskelijaksi/opintopisteet_vierailuluennoista.html

6)

Peruthan tiedekuntatentti-ilmoittautumisesi, mikäli vaikuttaa siltä, ettet pääsekään osallistumaan tenttiin. Osallistumisen voi perua vielä ilmoittautumisajan jälkeenkin suoraan tentaattorille, mutta kuitenkin viimeistään muutamaa päivää ennen tenttiä. Näin opettajat säästyvät turhalta työltä, etenkin siinä tapauksessa että kyseessä on jokin harvemmin tentitty kohta.

7)

Uudet tutkintovaatimukset ja siirtymäkauden korvaavuudet on otettu hyvin vastaan eikä suuria epäselvyyksiä ole ollut.

8)

Kurssipalautetta tältä syksyltä käsiteltiin ainoastaan yhteiskuntahistorian johdantokurssin osalta, joka oli saanut paljon kiitosta uusilta opiskelijoilta. Kurssipalautetta käsitellään systemaattisesti kevätlukukauden oppiainekahveilla.

—————————————————————————————————–

Tilaisuuden lopuksi syötiin lisää pullaa ja kuunneltiin Youtubesta ajankohtaisesti Scorpionsien  Wind of Change .
http://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ

Terveisin Yhiksen opintovastaavat,

Saila, Mathilda, Noora ja Anki