Kuukausikatsaus 1/2019

Polho ry – Kuukausikatsaus 1/2019

Arvon lukija,
Luot parhaillaan katsetta Polho ry:n ensimmäiseen kuukausikatsaukseen. Kuukausikatsaus on vuoden 2019 hallituksen lanseeraama konsepti, jonka tarkoitus on avata toimintaamme
rentomielisen tiivistelmän muodossa. Ajatuksena on, että kukin hallituksen jäsen voisi
vuorokuukausina kirjoitella omista tuntemuksistaan hallituksessa, meidän toiminnasta sekä
mielenpäällä olevista asioista. Emme halua sulloa katsausta ahtaisiin kriteereihin, vaan
ennemminkin antaa luovuuden laukata ja samalla tarjota kullekin hallituslaiselle mahdollisuus kirjoittaa vapaasti ajatuksistaan. Toivon mukaan tulevienkin vuosien hallituslaiset kokevat konseptin hyvänä ja säilyttämisen arvoisena, mutta vain jos he itse sitä haluavat. Taustalla on ennen kaikkea ajatus avoimuuden lisäämisestä ja palstatilan tarjoamisesta, ei juurikaan sen kummallisemmasta.

Vuoden 2019 hallitus järjestäytyi joulukuun puolivälissä ja jättäytyi samalla joulutauolle.
Puheenjohtajana aloin herättelemään toimintaa uuden vuoden lähestyessä muistutellen tehtäviin perehdytyksistä, toimintasuunnitelman karkeasta suunnittelusta sekä tulevaan vuoteen asennoitumisesta. Järjestöbyrokratia käynnistyi heti tammikuussa, kun uudelle puheenjohtajistolle lankesi päänvaivaksi pakollisten käytännön asioiden hoitamista: toimintasuunnitelma, talousarvio, johtosääntö, yhteistyösopimukset sun muuta. Hallitus sai käytännön asioiden lomassa suunniteltua ensimmäisiä tapahtumia, luomaan ensimmäisiä yhteyksiä muiden järjestöjen uusiin toimijoihin sekä pidettyä ensimmäisen kokouksensa.

Uutena puheenjohtajana olen ottanut tehtävän innolla vastaan. Olen ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka nopeasti hallitus on hitsaantunut yhteen. Ja on ollut suuri ilo huomata, kuinka mahtavien ihmisten kanssa pääsee tekemään töitä vuoden ajan. Täytyy myöntää, että vaalikokouksen jälkeen olin hieman epäröivä tulevan vuoden kulusta, sillä olin ainoa jäsen, jolla oli aiempaa hallituskokemusta ja ymmärrystä Polhon toiminnasta. Kulunut ensimmäinen kuukausi on kuitenkin osoittanut pelon vääräksi. On itse asiassa todella virkistävää tehdä töitä sellaisten kanssa, jotka tulevat mukaan tuorein näkemyksin eivätkä ole vielä saaneet yliannostusta polholaisuutta. Uusien toimijoiden kuuluessa Yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelmaan, eikä pääaineeseen, yhteistyön
etsiminen YHMU-järjestöjen sisältä vaikuttaa vaivattomammalta ja luontevammalta. Yhteistyön perustana pienen mittakaavan toiminnassa ratkaisevaa onkin toimivat henkilökemiat – kavereiden kanssa on kiva tehdä yhdessä, vaikka eri järjestöihin kuuluttaisiinkin.

Vuosi 2019 tulee olemaan minulle monella tapaa oppimiskokemus. Olen pyrkinyt painottamaan hallitustovereilleni, että en oikeasti tiedä vielä kaikesta kaikkea ja joudun useinkin turvautumaan vanhojen toimijoiden apuun. Varsinkin näin alkuvaiheessa. Haluan välttää luomasta sellaista kuvaa hallituslaisille, että puheenjohtajana olen erehtymätön ja kaikkivoipainen. Haluan olla rehellinen sekä itselleni että muille siitä, että opettelen näitä asioita aivan samalla tavalla kuin muutkin. Ehkä siinä hyvä johtajuus piileekin – osoittamalla olevansa johdettaviensa vertainen ja inhimillinen erehtyjä aivan kuten muutkin. Vaikka käytännön asioiden opettelussa tulee vierähtämään vielä tovi jos toinenkin, en aio missään vaiheessa lopettaa oppimista ja nostaa käsiä pystyyn tyytyväisyyden merkiksi. On mahtavaa tehdä vastuullista työtä rakkaalle ainejärjestölle ja rakkaille ihmisille, mutta
joudun myös jatkuvasti muistuttamaan itselleni, että tämä ei ole niin vakavaa. Jos jokin menee pieleen, maailma ei siitä kaadu.

Haluan olla avoin myös kritiikille. Jos huomaat minun tai hallituksen toiminnassa puutoskohtia tai kehityksen arvoisia osa-alueita, tule huomauttamaan. Teille, jäsenistöllemmehän me tätä teemme. Toiminnan tulisi olla sen näköistä kuin te toivotte.
Hyvää alkanutta vuotta kaikille polholaisille ja polhonmielisille, toivottavasti löydätte
tapahtumiimme!

Johannes Vänttinen,
Puheenjohtaja 2019
Helsingissä, 3.2.2019