Kuukausikatsaus 1/2020

Polho ry – Kuukausikatsaus 1/2020

Arvon lukija,

Polho ry lanseerasi vuonna 2019 konseptin kuukausikatsaukset, joiden tarkoituksena on lisätä niin läpinäkyvyyttä hallituksen ja jäsenistön välillä kuin myös tuoda hallitusta ja sen toimintaa lähemmäs jäsenistöä. Vuoden 2020 halusi jatkaa tätä toimivaksi todettua konseptia, sillä se tarjoaa jokaiselle hallituslaiselle mahdollisuuden reflektoida omia kokemuksiaan hallitustyöskentelystä ja sikäli kun on halua, myös yleisemmin (valtsikalaista) elämää. Kuukausikatsaus on kuin päiväkirjan kirjoittamista, muodollisuuksiin ei ole tarpeellista juuttua, vaan kirjoittelu on vapaamuotoista ja rentoa. Sitä tämäkin katsaus Polhon hallituksen alkuvuoteen tulee olemaan.

Uusi hallitus järjestäytyi hyvissä ajoin joulukuussa ja aloitti työskentelyn toimintasuunnitelman parissa jo tammikuun alkupuolella. Puheenjohtajisto vietti alkuvuotensa byrokratian parissa, samalla opetellen uutta tehtäväänsä. Myös muun hallituksen toiminta aktivoitui pian loman loppumisen jälkeen, viimeistään ensimmäisen hallituksen kokouksen kolkuttaessa ovella. Vuoden 2020 hallitus onkin täysi kokoonpano ahkeria ihmisiä ja puheenjohtajana on ollut hienoa huomata, kuinka uusi hallitus on jo näin alkuvuodesta osoittautunut mielettömän itseohjautuvaksi, suunnitellen ja järjestäen tapahtumia omatoimisesti ja ennen kaikkea onnistuneesti.

Puheenjohtajuus on osoittautunut pitkälti sellaiseksi kuin tehtävän ajattelinkin. Kaikki on kuitenkin uutta ja paljon on vielä opittavaa. Oppiminen jatkunee läpi vuoden, sillä puheenjohtaja on tuskin ikinä valmis ja kaiken oppinut. Nautin kuitenkin oppimisesta, tästä tehtävästä ja sen tuomasta vastuusta. Erityisesti nautin siitä, kuinka hallituksemme kanssa työskentely on helppoa ja hauskaa. Vuoden 2019 hallituksemme oli tiivis joukko ystäviä ja pitkään uskoin olevan hankalaa päästää irti edellisvuoden vastuista ja niistä ihmisistä, joiden kanssa tiivis ja jatkuva yhdessäolo oli vastikään loppunut. Tämä osoittautui kuitenkin nopeasti hölmöksi luuloksi, sillä omaksuin uuden tehtäväni vaivatta ja uusi hallitus hitsautui yhteen nopeasti.

Odotan tulevaa vuotta ja sitä, mitä pääsemme jäsenistön päänmenoksi keksimään. Odotan sitä, mitä jokaisella hallituksen jäsenellä on tarjota Polholle. On käynyt ilmeiseksi, kuinka ideoita ja intoa riittää. Viime vuodelta jatkaneet hallituslaiset ovat jälleen osoittaneet olevansa äärimmäisen päteviä tehtäviinsä ja uudet hallituslaiset ovat puolestaan yllättäneet sillä, kuinka nopeasti Polhon toimintatavat on omaksuttu, kuitenkin tuoden esiin uusia mahdollisuuksia, joille me ”kaavoihin kangistuneet” emme aina osaa silmiämme avata. Perinteisen toiminnan rinnalle etsitään uudenlaista yhteistyötä, kuten myös uusia tapahtumakonsepteja ja toimintatapoja. Haluamme tarjota jäsenistölle edunvalvontaa ja toimintaa, joka kohtaa sen intressien kanssa. Olemme alati avoimia kritiikille ja uusille ideoille, tulethan siis rohkeasti vetämään hihasta, mikäli mieleesi juolahtaa jotain, johon voimme osaltamme vaikuttaa tai sen mahdollistaa.

Jottei tämäkään kirjoitus jäisi ilman huomiota Polhon arvokkaaseen juhlavuoteen, kirjoitan siitä vielä muutaman sanan. Koen ylpeyttä siitä, että saan toimia osana hallitusta vuosijuhlavuonna. Koska Polho juhlii vuosijuhliaan viiden vuoden välein, on vuosi merkityksellinen. Vuosijuhlat tuovat lisätyötä myös puheenjohtajan arkeen, mutta onnekseni voin todeta vuosijuhlatoimikunnan olevan juhlien järjestämisessä korvaamaton apu. Luottoni niin hallituksen kuin vuosijuhlatoimikunnan kykyyn järjestää uskomattomat juhlat on suuri. Vuodesta tulee varmasti unohtumaton.

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille polholaisille ja polhonmielisille! Nauttikaa alkavasta keväästä!

Oona Leinonen,

Puheenjohtaja 2020

Helsingissä, 18.2.2020