Etiketti

◄ POLHO 50 VUOTTA

Vuosijuhlan etiketti on tärkeä osa juhlailtaa. Juhlissa on tarkoitus yhdistää iloinen, joskus riehakaskin juhlinta sekä arvokkaat akateemiset perinteet. Tässä varmuuden vuoksi vinkkejä, joiden tunteminen auttaa virittäytymään oikeaan tunnelmaan ja estää sormea menemästä suuhun illan aikana.

Vuosijuhlaan pukeudutaan juhlan arvokkuuden vaatimalla tavalla. Naiset käyttävät iltapukua, miehillä on frakki tai tumma puku. Akateemiset kunniamerkit kuuluvat asuun.

Juhla alkaa Uuden ylioppilastalon Alina-salissa tervehdyksillä ja alkumaljoilla. Vieraaksi saapuneet opiskelijajärjestöt esittävät viralliset tervehdyksensä Polhon hallitukselle. Tervehdykset tulee kuunnella ja hienoille lahjoille hurrata. Lahjojen kekseliäisyys ja alkoholipitoisuus ovat hyviä keskustelunaiheita tervehdyksiä kuunteleville vieraille.

Tervehdysten päätyttyä siirrytään Vanhalle ylioppilastalolla pöytäjuhlaa varten. Istumapaikoille löytämistä auttaa salin ulkopuolelta löytyvä plaseerauskartta. Plaseerauskarttaan on listattu kussakin pöydässä istuvien henkilöiden nimet, pöydästä löytyvät nimilaput. On kohteliasta kääntää oma nimilappu niin päin, että uudet tuttavuudet näkevät sen – itse varmasti muistat oman nimesi. Kuulumisten vaihtamisen ja jutustelun jälkeen hiljennytään laulunjohtajan ja vuosijuhlamarsalkan antaessa luvan istuutua. Laulunjohtaja aloittaa juhlan, jonka jälkeen vuosijuhlamarsalkka kertoo juhlijoille illan etenemisestä.

Vuosijuhlapuheen (Polholle) pitää Helsingin sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, minkä lisäksi mm. Polho ry:n 50-vuotishistoriateos julkaistaan ja pidetään muita puheita. Laulunjohtaja johtaa laulua ja mikäli haluat jonkin tietyn laulun laulettavan, käy vinkkaamassa hänelle.

Laulujen jälkeen on tapana nostaa malja. Malja kohotetaan ensin oman avecin kanssa, joka on naisilla vasemmalla ja miehillä oikealla puolella. Seuraavaksi malja kohotetaan toiselle puolelle ja lopuksi vastapäätä istuvan henkilön kanssa. On hyvä muistaa, että maljaa nostettaessa tulee katsoa silmiin ja että nostamatta jättäminen on ikävä etikettivirhe. Lasissa tulisi olla aina jotain juotavaa, hätätilanteessa vaikka vettä.

Pöydästä ei ole suotavaa poistua ennen konferenssia. Vuosijuhlamarsalkalla on oikeus rankaista henkilöitä, jotka poistuvat pöydästä kesken juhlan.

Huomaathan, että juhla järjestetään ravintolassa, jossa noudatetaan Suomen anniskelulainsäädäntöä.