Promootio

 

Promootio on akateemisten opintojen juhlallinen päätös, jossa promoottori vihkii maisterit painamalla heidän päähänsä laakerinlehtiseppeleen ja tohtorit ojentamalle heille tohtorinhatun ja miekan. He saavat myös todistuksen promootioon osallistumisesta. Promootiossa vihitään myös riemumaistereita ja riemutohtoreita, jotka ovat valmistuneet tiedekunnasta 50 vuotta aiemmin, sekä tiedekunnassa edustetuilla aloilla erityisen ansioituneita muita henkilöitä tiedekunnan kunniatohtoreiksi.

Promootiojuhla kokoaa joka kuudes vuosi tiedekunnasta valmistuneet yhteen juhlimaan kolmen päivän ajaksi. Helsingin yliopiston promootio on poikkeuksellisen upea akateeminen juhla, mahdollisesti lajissaan ylittämätön maailmassa!

 

Seppeleensitojatar/seppeleensitoja

Yleisen seppeleensitojattaren valinta sai alkunsa vuonna 1832. Vielä 1800-luvun puolivälissä promootiossa oli vain yksi Yleinen seppeleensitojatar, joka sitoi ystävättäriensä avustuksella laakerinlehtiseppeleet kaikille maistereille. Nykyisin maisterien seuralaiset, seppeleensitojattaret ja seppeleensitojat, sitovat seppeleet. Maisterit voivat myös itse sitoa seppeleensä.

Ensimmäiset naiset promovoitiin maistereiksi 1800-luvun lopulla, ja vuodesta 1894 lähtien naiset ovat kuuluneet jokaiseen promootioon. Aluksi naispromovendit pukeutuivat miesten tavoin mustiin, mutta 1900-luvulle tultaessa naismaistereiden väriksi vakiintui valkoinen. Naistohtorit sen sijaan pukeutuvat yhä mustaan.

Promovoitavat maisterit eli maisteripromovendit valitsevat itselleen yleisen seppeleensitojattaren tai seppeleensitojan, joka on tiedekunnan professorin tytär tai poika. Flooranpäivänä promovendit menevät valittunsa kotiin pyytämään professorilta ja valitulta itseltään suostumusta tähän tehtävään. Seppeleensitojatar/seppeleensitoja esitellään Flooranpäivän juhlassa Kumtähden kentällä yliopistoväelle.

Seppeleensitojaisillalliset ja Miekanhiojaiset

Varsinainen kolmipäiväinen promootiojuhla alkaa promootioviikon torstaina Seppeleensitojaisillallisilla ja Miekanhiojaisilla. Aiemmin päivällä maistereiden seuralaiset eli seppeensitojat ovat yleisen seppeleensitojattaren johdolla sitoneet maisterilleen seppeleen. Tämän jälkeen hajoitellaan varsinaista aktia yliopiston juhlasalissa. Illalla maisterit kokoontuvat seuralaisineen Yleisen seppeleensitojattaren/seppeleensitojan vanhempien kutsumina Seppleensitojaiset-illallisille.

Tohtorit osallistuvat maisterien tavoin aktiharjoitukseen yliopiston Päärakennuksessa juhlasalissa. Sen jälkeen he siirtyvät seuralaisineen rehtorin vastaanotolle ja sieltä dekaanin ja hänen puolisonsa kutsumina Miekanhiojaispäivällisille.

Vastaa