Promootioon liittyvät tapahtumat

tansiiaiset

  • FLORAN PÄIVÄ

Floran päivää vietetään 13.05, jolloin sonnustaudutaan ylioppilaslakkiin ja keväiseen, säähän sopivaan asuun. Floran päivän aamuna valitaan tiedekunnan professorien jälkikasvusta promootion Yleinen seppeleensitoja(tar), käydään professorin luona kosioretkellä ja myönteisen vastauksen saatua esitellään promootion keulakuva Kumtähden kentällä Kumpulassa. Päivä jatkuu vielä lounaalla idyllisessä Berghyddanissa.

 

  • SEPPELEENSITOJAISPÄIVÄLLISET JA MIEKANHIOJAISET

Varsinainen kolmipäiväinen promootiojuhla alkaa promootioviikon torstaina Seppeleensitojaisillallisilla ja Miekanhiojaisilla. Aiemmin päivällä maistereiden seuralaiset eli seppeensitojat ovat yleisen seppeleensitojattaren johdolla sitoneet maisterilleen seppeleen. Tämän jälkeen hajoitellaan varsinaista aktia yliopiston juhlasalissa. Illalla maisterit kokoontuvat seuralaisineen Yleisen seppeleensitojattaren/seppeleensitojan vanhempien kutsumina Seppleensitojaiset-päivällisille.

Tohtorit osallistuvat maisterien tavoin aktiharjoitukseen yliopiston Päärakennuksessa juhlasalissa. Sen jälkeen he siirtyvät seuralaisineen rehtorin vastaanotolle ja sieltä dekaanin ja hänen puolisonsa kutsumina Miekanhiojaispäivällisille.

 

  • PROMOOTIOAKTI

Varsinainen promootioakti on toisena promootiopäivänä Yliopiston juhlasalissa. Promoottoriksi valitaan yleensä pisimpään tiedekunnan professorina ollut henkilö. Promoottori, itsekin laakeriseppele päässään, promovoi ensin riemumaisterit ja sen jälkeen nuoret maisterit asettamalla heidän päähänsä laakeriseppeleen.

Maisteripromootion jälkeen promoottori laittaa päähänsä tohtorinhatun ja promovoi ensin riemutohtorit, sitten kunniatohtorit ja lopuksi nuoret tohtorit. He saavat arvonsa merkiksi tohtorinhatun ja tohtorinmiekan tieteen ja totuuden puolustamista varten.

Promootioaktin jälkeen siirrytään akateemisena kulkueena Tuomiokirkkoon juhlajumalanpalvelukseen tai vaihtoehtoisesti tunnustuksettomaan tilaisuuteen.

 

  • Promootiopäivälliset

Maa-ja Metsätiet.tdk promootio -08 / Miekanhiojaiset

Perjantai-iltana kokoonnutaan taas ravintolaan nauttimaan juhlava promootiopäivällinen, monine muodollisine puheineen ja vastauspuheineen.

 

  • Retki

1771

Lauantaina promovoidut ja seuralaiset tekevät retken myöhemmin ilmoitettavaan mielenkiintoiseen retkikohteeseen.

  • Promootiotanssiaiset

Maa-ja Metsätiet.tdk promootio -08 / Promootitanssiaiset

Promootio elää vielä yhden huippuhetken, taas erilaisen. Kaikki kokoontuvat Vanhalle Ylioppilastalolle promootiotanssiaisiin. Tunnelma on vapautunut, mutta arvokas. On ainutlaatuinen kokemus nähdä valtaisan joukon juhlapukuista väkeä tanssimassa vanhat tanssit. Kun promoottori puolenyön aikaan ”häädetään” pois, tunnelma muuttuu jopa riehakkaaksi. Ilta huipentuu auringon vastaanottoon aamuyöllä Kaivopuiston kallioilla. Sitä on edeltänyt riemuisa siirtyminen halki kesäöisen Helsingin, kuohuviiniä juoden, laulaen ja puheita pitäen ja kuunnellen.

Dekaanin suorittamaan Auringon vastaanottoon sitten promootiojuhla loppuu, mutta muistot jäävät mieliin elämään juhlien juhlana. Muistoja vahvistaa promootiojulkaisu teksteineen ja kuvineen, nykyisin vielä siihen liitettyine tuhannen kuvan tallenteineen.

Vastaa