Zoom-videoviestintäpalvelun tietoturvasta yliopistolla

Helsingin yliopistossakin käytössä oleva videoviestintäpalvelu Zoom on saanut paljon huomiota viime aikoina. Palvelun tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvistä asioista on mediassa nostettu esille uhkakuvia. Seuraavassa tarkennusta käytössämme olevan palvelun tietoturvasta sekä vinkkejä omien kokouksen hallinnointiin.

Funet Miitti (Zoom) eroaa yleisestä Zoom-palvelusta

Helsingin yliopisto käyttää CSC:n Funet Miitti-palvelua (Zoom), joka toteutetaan NORDUnetin kautta yhteispohjoismaisesti. Toteutuksessa noudatamme Suomen lakia ja eurooppalaista tietosuojasääntelyä. CSC:n ja NORDUnetin tarjoama Zoom-palvelu eroaa teknisesti yleisestä Zoom-palvelusta, jota tarjoaa Zoom Video Communications, Inc. Yhdysvalloissa.

Uutisissa olleet tiedot puhelinnumeroiden tai luottokorttitietojen välittymisestä eivät koske CSC:n ja NORDUnetin tarjoaman palvelun käyttöä. NORDUnetin ympäristössä ei käytetä Zoomin pilvitallennusta, ja Zoomilla ei ole pääsyä kokousten videoihin tai ääneen. Funet Miitin palvelukuvaus on julkinen ja löydät sen CSC:n wikistä.

Päivitä sovellus uuteen, jos käytät Zoomia iPhonella

Median kautta 25.3. tuli tietoon, että Zoomin iOS-sovellus (iPhone, iPad) välittää tietoja laitteesta Facebookille, eikä Zoom ollut kertonut tietojen välittämisestä sovelluksen sovelluskaupassa julkaistuissa tietosuojaehdoissa. Tietojen välittäminen liittyi sovelluksen Facebook-kirjautumisominaisuuteen (Facebook SDK), joka välitti tietoja laitteesta Facebookille, kun Zoom-sovellus käynnistettiin tai sammutettiin. Zoom on poistanut iOS-sovelluksestaan tietoa välittäneen Facebook-ohjelmistokehityspaketin. Zoom on julkaissut perjantaina 27.3. päivitetyn version (4.6.9) iOS-sovelluksesta, jonka suosittelemme asentamaan.

Zoom-sovelluksen Facebookille välittämät tiedot eivät sisältäneet henkilötietoja tai kokouksiin liittyviä tietoja, kuten osallistujien nimiä. Tiedot sisälsivät teknisiä tietoja käytetystä laitteesta ja muita tietoja, joista ei voi suoraan tunnistaa yksittäistä henkilöä.
Huom! Helsingin yliopiston Zoom-palveluun ei missään vaiheessa ole päässyt kirjautumaan Facebookin kautta.

Linkki Flamman ajankohtaisiin uutisiin aiheesta ->