paint.net curves


Ensin valitaan Adjustments – Curves


Sitten valitaan pudotusvalikosta RGB – lyhenne väreistä Red, Green ja Blue. Luminosityllä taas voi säätää valoisuutta, jos kuva on esim. vähän yli- tai alivalottunut.

Alhaalla on oletusarvoisesti ruksit kaikissa väreissä. Silloin kaikki värit skaalautuvat kerralla ylös tai alas. Koska tuo kuva nyt on niin sininen, niin olen ottanut ruksit pois kohdista Red ja Green.

Seuraavaksi otetaan kiinni viivasta ja vedetään alas, jolloin väriä tulee vähemmän suhteessa muihin väreihin. Eli jos sinistä vähentää, niin ohjelma osaa itse skaalata muita värejä ylöspäin. Ylös vetämällä väriä tulee enemmän.

Siihen kohtaan, mihin viivan on vetänyt, ilmestyy tuollainen pallo. Niitä voi siinä sitten liikutella. Kuva näkyy koko ajan taustalla ja muuttuu sitä mukaa kun värejä muokkaa.

Viivan vasen pää vaikuttaa varjoisiin kohtiin ja oikea pää valoisiin kohtiin. Tämä kun oli niin sininen, niin laitoin kaksi palloa ylös ja alas, ohjelma sitten piirtää tuon viivan kulkemaan noiden pallojen kautta.

Yksittäisen pallon saa häviämään klikkaamalla oikealla hiirennapilla. Jos menee plörinäksi, voi klikata alareunasta Reset, jolloin kaikki pallot katoavat ja voi aloittaa alusta.

En tiedä tästä sen enempää, netistä voi löytyä parempia ohjeita ja kokeilemallakin varmaan pärjää ihan hyvin.

sushiriisi

ohje on Shizuo Tsujin kirjasta Japanese Cooking. määrät näyttävät hassuilta, koska konvertoin ne jenkkien mitoista. puolikkaan annoksen pitäisi riittää kahdelle paremmin kuin hyvin, kokonaisesta tulee muistaakseni sellaiset 80+ palaa.

7,89 dl riisiä
9,46 dl vettä

79 ml riisiviinietikkaa
74 ml sokeria
20 ml merisuolaa

pese riisiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia, vaihda vettä koko ajan. tarkoituksena on pestä riisistä tärkkelys. valuta ja anna kuivua siivilässä tunnin ajan. laita kattilaan veden kanssa, kansi päälle. lämmitä vesi kiehuvaksi. kun vesi kiehuu, keitä 2 min kovalla lämmöllä, 5 min keskilämmöllä ja 15 min pienellä lämmöllä tai kunnes vesi on haihtunut. kääri kattilan kansi puhtaaseen keittiöliinaan, aseta kansi paikalleen ja anna riisin levätä vielä 10 min. varo, ettei kypsy liiaksi.

tee etikkaseos ajoissa valmiiksi. lämmitä riisiviinietikka ja liuota siihen sokeri ja suola. jäähdytä viileäksi ohuessa astiassa kylmässä vesihauteessa.

levitä riisi lastalla leveään ja matalaan astiaan. kaada etikkaesos hiljalleen riisin päälle ja jatka riisin levittelemistä noin 10 min ajan, jotta riisi jäähtyisi mahdollisimman nopeasti. varo kuitenkin lisäämästä liikaa nestettä, riisistä ei saisi tulla mössöistä. jäähdyttämisessä voi käyttää apuna esim lehdellä leyhyttelyä (apuri saattaa helpottaa) tai tuuletinta.

kun riisi on huoneenlämpöistä, maista (kannattaa maistella aiemminkin). riisi ei saisi kuivua, joten peitä kostealla liinalla. käytä saman päivän aikana.