3. Harjoitus

 

Kolmannella harjoituskerralla tarkastelimme järvisyyttä Suomessa. Tehtävänämme oli visualisoida kartat, joissa näkyy Suomen järvisyysaste ja tulvaindeksit valuma-alueittain. Tulvaindeksin visualisoiminen kartalle oli helppoa, koska siihen tarvittavat toiminnot käytiin hyvin läpi kurssikerran tunnilla. Tässä vaiheessa ei oikeastaan tarvinnut edes pohtia mitä pitää tehdä vaan toimintojen käyttö tuli suoraan lihasmuistista. Käytin laskinta saadakseni attribuuttitaulukkoon näkyviin tulvaindeksin. Tulvaindeksi laskettiin jakamalla MHQ (keskiylivirtaama) MNQ:lla (keskialivirtaama).

Järvisyyden visualisointi tuotti vähän enemmän päänvaivaa, vaikka sekin oli loppupeleissä helppo homma, kun vain tajusi mitä täytyy tehdä. Itse aineiston lisääminen QGIS:iin oli helppoa Joins-toimintoa käyttämällä. Järvisyys aiheutti hankaluuksia sen takia, koska oletusarvoinen visualisointi oli niin epäselvän näköinen, että se näytti vain siltä että aineistossa on jotain vikaa. Sitten kun tarpeeksi kauan sääti pylväiden kokoa niin tajusin, että oletusarvoiset koot olivat niin sopimattomat karttaan, että se näytti sen takia vain siltä, että jotain oli jossain vaiheessa mennyt pieleen. Aleksikin sanoo blogissaan että haastavinta oli juuri saada pylväsdiagrammit ajettua kartalle fiksusti näkyviin (Aleksi bloggaa, 2023). Paljon sai siis muuttaa histogrammien kokoa että ne näyttivät kartalla hyvältä ja loogisilta.

Nytkin jälkeen päin ajateltuna niin olisin ehkä muuttanut pylväiden väriä ja muotoa vähän paremmin erottuviksi kartalla. Olin kuitenkin ehtinyt jo tallentaa kuvani. QGIS sitten päättyi kaatua enkä tietenkään ollut muistanut tallentaa projektia. En sitten halunnut enää aloittaa alusta koko juttua. Kantapään kautta tässäkin oppii käyttämään tasaisin väliajoin tuota Ctrl + S komentoa. 

Kokonaisuudessaan hommat alkaa sujua koko ajan paremmin ja paremmin. Tähän asti on saanut paljon onnistumisen tunnetta haasteiden jälkeen ja se on ollut todella antoisaa. 

Kirjallisuus:

Aleksi bloggaa, harjoitusviikko 3 (01.02.2023)
<https://blogs.helsinki.fi/laleksi/>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *