Viikko 6

Kurssikerralla käytiin keräämässä omaa dataa Epicollect5 -sovelluksen avulla ja tuotiin tämä data QGisiin käsiteltäväksi. Tämän sovelluksen käytön osaaminen osoittautui hyödylliseksi projektiharjoituskurssilla, jossa keräsimme oman pisteaineiston kartalle.

Mitä yhteistä on tulivuorilla ja maanjäristyksillä?

Kuva 1.
Kuva 2.
Kuva 3.
Kuva 4.

Kartat kuvaavat mielestäni ihan hyvin sitä, miten tulivuorten purkaukset ja maanjäristysten sijainnit osuvat usein samoille alueille. Lisäksi Kuvista 1, 2 ja 3 voi huomata, miten paljon harvinaisempia suuremman magnitudin maanjäristykset ovat noustessa Richterin asteikolla. Tätä selittää se, että asteikko on logaritminen eikä lineaarinen kuten monet muut asteikot esim. lämpötila.

Maanjäristykset ja tulivuoret ovat seurausta laattatektoniikasta eli litosfäärilaattojen liikkeestä. Kuten tästä kuvasta ilmenee, sijoittuvat maanjäristykset ja tulivuoren purkaukset usein laattojen saumakohtiin. Maanjäristyksiä tapahtuu erityisesti saumoissa, joissa laattojen liike voi ikään kuin jumiutua, joka sitten vapautuessaan vapauttaa suuren määrän energiaa maanjäristyksen muodossa.

Lähteet

EarthHow (2019). 7 Major Tectonic Plates: The World’s Largest Plate Tectonics. Kuva 1. Lainattu 9.6.2022, saatavilla: https://earthhow.com/7-major-tectonic-plates/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *