Lisätietoa projektista

Rahapelaaminen koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana ja sen jälkeen: Pelaajien ja läheisten kokemukset

Koronaviruspandemialla on ollut laajat yhteiskunnalliset vaikutukset maailmanlaajuisesti. Viranomaiset ympäri maailmaa ovat käynnistäneet erilaisia rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Yksi vaikutuksista on liittynyt myös rahapelaamiseen, ja etenkin rahapelitarjonnan osittaiseen rajoittumiseen.

Myös Suomessa valtion rahapelimonopoli Veikkaus ilmoitti sulkevansa hajasijoitetut rahapeliautomaatit sekä pelisalit 13. maaliskuuta 2020. Kuponkipelejä ja arpoja on yhä saatavilla myyntipisteissä, mutta hallituksen kehotus välttää julkisilla paikoilla oleskelua saattaa vähentää myös näiden kulutusta. Urheiluvedonlyönnin järjestämistä hankaloittaa kohteiden puute, sillä lähes kaikki urheiluliigat ovat keskeyttäneet pelit. Verkkosivustolla ja mobiilissa rahapelejä on saatavilla tavalliseen tapaan. Myös monet pelaajille suunnatut tukipalvelut on jouduttu sulkemaan.

Tässä tutkimuksessa selvitämme, miten muutokset pelitarjonnassa sekä peli- ja tukimahdollisuuksien vähentyminen vaikuttavat pelikäyttäytymiseen, ongelmapelaamiseen, ja pelaajien sekä näiden läheisten kokemuksiin.

Tutkimus on osa laajempaa pohjoismaista yhteistyötä, jossa Helsingin yliopiston CEACG-tutkimuskeskus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittävät koronapandemian vaikutuksia rahapelikulutukseen yhteistyössä Bergenin ja Tukholman yliopistojen kanssa. Tavoitteena on saada laaja kokonaiskuva koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vaikutuksista rahapelaamiseen pohjoismaisissa yhteiskunnissa, sekä vertailla mahdollisia eroja maiden välillä.

Tämä kyselytutkimus on osa tätä laajempaa projektia. Sen tarkoitus on tuottaa tietoa pelaajien ja näiden läheisten kokemuksista poikkeustilan aikana. Kysely tehdään yhteistyössä kotimaisten rahapelihaittojen hoito- ja ehkäisytoimijoiden kanssa, joihin kuuluvat Peluuri, Peliklinikka, Sosped-säätiö ja EHYT. Sosped-säätiöllä ja EHYT:llä on käynnissä samanaikaisesti myös omat kyselytutkimukset, joiden tarkoitus on kehittää näitä palveluita. Yhteistyön puitteissa on mahdollista jakaa myös näiden kyselyiden tuloksia yhteistyökumppaneiden välillä.

Osallistumalla kyselyyn, annat tutkijoille ja yhteistyökumppaneille oikeuden käyttää vastauksia tutkimuksessa ja palveluiden kehittämisessä. Kaikki kyselyyn annetut vastaukset ovat anonyymejä. Kyselyvastauksia käytetään Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamien tieteellisten julkaisujen aineistona. Lisäksi aineisto voidaan jakaa  edellä mainittujen rahapelihaittoja hoitavien tahojen kanssa, jolloin sitä on mahdollista käyttää tukipalveluiden kehittämiseen.

Kyselylomakkeen lopussa pyydämme sähköpostiosoitetta jatkotutkimusta varten. Jatkotutkimus koostuu ryhmähaastatteluista, jotka toteutetaan poikkeustilan päättymisen jälkeen. Sekä haastatteluihin osallistuminen että sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista. Sähköposteja ei myöskään yhdistetä kyselylomakkeessa annettuihin tietoihin, eikä yksittäistä vastaajaa ole mahdollista tunnistaa. Mikäli haluat poistaa sähköpostisi tutkijoiden käytöstä, ota yhteyttä alla oleviin sähköpostiosoitteisiin.

Kaikki kyselylomakkeella kerätyt aineistot sekä sähköpostiosoitteet säilytetään salasanan takana Helsingin yliopiston palvelimilla. Sekä sähköpostiosoitteet että kyselyvastaukset tuhotaan tutkimuksen päätyttyä, eikä niitä luovuteta ulkopuolisille.

Kyselyn toteuttamisessa on noudatettu Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) sekä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ohjeistusta. Tutkimuksen rekisteriselosteen löydät täältä. 

Tutkimuksesta vastaa Helsingin yliopiston Valtiotieteellisen tiedekunnan CEACG-tutkimuskeskus. Tutkimuksen vastaavana tutkijana toimii VTT Virve Marionneau.

Mikäli kaipaat lisätietoa tutkimuksesta, voit olla yhteydessä tutkijoihin sähköpostitse: tuulia.lerkkanen@helsinki.fi, virve.marionneau@helsinki.fi.