Viikko 3: Laajoja aineistoja

Taas palataan QGIS:in pariin. Tällä viikolla ohjelmassa oli tietokantojen yhteenliittämistä. Luento alkoi Afrikka-aiheisen aineiston parissa työskentelyllä. Aineisto oli melko laaja ja yksityiskohtainen, joten muokkasimme sitä helpommin käsiteltävään muotoon. 

Afrikan öljykentät, timanttikaivokset ja konfliktit.

Harjoituksia

Sitten harjoituksiin. Tarkoituksena oli tehdä tulvaindeksiä kuvaava kartta. Tässä kohtaa lyhyeksi jääneet yöunet kostautuivat enkä meinannut saada ohjeista sitten mitään selvää.  Etenin kuitenkin vähitellen ja kyselin ahkerasti neuvoa muilta, suurkiitos etenkin kanssakärsijälleni Tiitulle. Sain kartan valmiiksi, mutta pylväsdiagrammien lisääminen osoittautui melkoiseksi koettelemukseksi. Varmuuden vuoksi tein kartan valmiiksi ilman diagrammeja.

Suomen tulvaindeksi valuma-alueittain.

Tässä vaiheessa Eeva kuitenkin saapui pelastamaan meidät. Sain Eevalta ohjeet diagrammien lisäämiseen ja viimeistelin karttani. Alla lopullinen työni tulos.

Suomen tulvaindeksi valuma-alueittain ja järvisyysprosentti.

Kuten tähänkin asti, myös tästä viikosta selvittiin koettelemusten kautta. Ensiviikkoon!

Viikko 2: Projektiot ja pinta-alat

Toisella luennolla jatkettiin QGIS:in parissa. Tällä kertaa keskityttiin karttaprojektioihin ja niiden tuottamiin vääristymiin. Tässä vaiheessa karttaprojektiot alkavat olla jo jokseenkin tuttu aihe edeltäviltä kursseilta. Karttaprojektiot pyrkivät esittämään kolmiulotteisen maapallon kaksiulotteisella tasolla, mikä luonnollisesti johtaa vääristymiin. Projektioita on useita ja ne vääristävät maapalloa eri tavoin. Kartan käyttötarkoituksesta ja kuvattavasta alueesta riippuen valitaan myös parhaiten sopiva karttaprojektio.

Harjoitukset

Sitten siirryttiin harjoituksiin. Tarkoituksena oli visualisoida kartta, joka vertailee kahden projektion välisiä pinta-alaeroja. Keskityin parhaani mukaan ja seurasin ohjeita, mutta viime luennon mukaisesti meinasin taas pudota kärryiltä. Erityiskiitos Olivialle, jolta kyselin neuvoa sekä Sallalle, jolta Olivia kyseli neuvoa. Sain lopulta visualisoitua karttaesityksen ja olin tässä vaiheessa vielä optimistinen. Harjoitus tuntui ennen kaikkea testaavan työmuistini kykyä säilyttää päässäni kaikki tarvittavat komennot ja vieläpä oikeassa järjestyksessä.

Nopea lounas väliin ja takaisin luokkaan. Oli hauska huomata, kuinka moni muukin vaelsi takaisin jatkamaan luennon jälkeen. Tässä vaiheessa jouduin kohtaamaan todellisuuden, sillä orastavasta toiveikkuudestani huolimatta olin sitten kuitenkin unohtanut kaiken.

Alkoi ankara kamppailu, jonka tuloksena viimein muistin prosessin ja sain aikaan useamman kartan. Päästyäni vauhtiin näiden tekeminen oli yllättävän yksinkertaista ja jopa hauskaa. Vertasin erilaisia projektioita ETRS-TM35FIN-projektioon. Kyseessä on siis Transverse Mercator-projektio, joka on poikittainen Mercatorin projektio. Salla Kärkkäinen perusteleekin sen käyttöä osuvasti blogissaan: “Mielestäni alkuun on hyvin huomionarvoista muistaa, että vääristymät on kuvattu juurikin TM35-projektiossa, mikä mielestäni vaikuttaa vääristymän visuaaliseen tulkintaan. Jos tulkinta olisi tehty toisin päin, eli TM35-projektion virhe olisi laskettu muiden projektioiden päälle, korostuisi siinä juuri TM35-projektion heikkous. Kun vertailu on esitetty TM35-projektiolla, korostuu juuri se, että se on Suomea tarkasteltaessa toimiva projektio.”

Alla työni tuloksia:

Kuva 1: Bonnen projektio verrattuna TM35-projektioon. Bonnen projektio on oikeapintainen, kartioprojektioita muistuttava karttaprojektio. Maailmankarttaa kuvatessa projektio on todella söpö, sillä se on sydämen muotoinen.
Kuva 2: Robinsonin projektio TM35-projektioon verrattuna. Robinsonin projektio on kompromissiprojektio, joka vääristää kaikkia kartan ominaisuuksia pyrkien kokonaisuuden kannalta parhaaseen lopputulokseen. Projektio sopii parhaiten maailmankarttojen kuvaamiseen.
Kuva 3: Pattersonin projektio TM35-projektioon verrattuna. Pattersonin projektio on oikeakulmainen lieriöprojektio.

Tästäkin viikosta selvittiin ja vertaistuki oli jälleen arvossaan. Katsotaan mitä seuraava viikko tuo tullessaan! 🙂 

Lähteet: 

Kärkkäinen S. 2022 Sallan kurssiblogi, viitattu: 4.2.2022, saatavilla: https://blogs.helsinki.fi/karkkais/