Viikko 6: Talvinen aamukävely ja pisteaineistoja

Ja suoraan putkeen julkaisen myös kuudennen blogin viidennen perään. Tätä kurssikertaa muistelen lämmöllä ja viides viikko on vain kaukainen kummitus muistoissa.

Kuudes luento starttasi reippaalla aamukävelyllä talvisessa maisemassa. Kävelyn tarkoitus oli kerätä materiaalia Epicollect5-sovellukseen. Tallensimme lähistöltä löytyviä kohteita ja arvioimme niiden ominaisuuksia. Kerätty aineisto havainnollistettiin kartalle ja samalla harjoiteltiin interpolointi-työkalua. Esimerkkinä harjoituksessa käytimme kohteiden arvioitua turvallisuutta, josta interpoloitiin vyöhykkeet kartalle. Tältä interpoloitu pisteaineisto näytti kartalla:

Kuva 1: Koettu turvallisuus Kumpulan alueella.

Ilmeisesti olin luennolla unohtanut lisätä karttaan olennaiset asusteet, kuten mittakaavan, legendan ja pohjoisnuolen. Kartalle merkityt pisteet ovat havainnointipisteitä ja värit punaisesta siniseen kertovat koetusta turvallisuuden tunteesta. (Punainen: turvaton, sininen: erittäin turvallinen) Pohjoinen löytyy kartan yläreunan suunnasta ja mittakaavaa voin vain arvailla.

Harjoituksia

Sitten taas harjoituksiin. Tällä kertaa tehtävänä oli luoda kolme karttaa luonnonkatastrofeista ja pohtia, kuinka karttoja voisi hyödyntää opetuksessa. Lisäksi harjoiteltiin datan itsenäistä etsimistä ja lähteiden hyödyntämistä. Tein kolme karttaa maanjäristyksistä ja tulivuorista.

Kuva 2: Yli 7.5 magnitudin maanjäristykset kuluneen 100 vuoden aikana. Väri tummenee järistysten määrän mukaisesti.

Latasin maanjäristys-karttaan taustakartan lisäksi pisteaineiston tapahtuneista maanjäristyksistä. Lopuksi loin siitä heatmapin.

Kuva 3: Tulivuorten sijainti maailmalla.

Sovelsin samaa kaavaa myös tulivuoriin. Tulivuoriaineiston lataaminen osoittautui kuitenkin mutkikkaaksi. Sain aineiston loputtoman painimisen jälkeen onneksi lopulta käyttöön, kiitos siitä Hetsille. Kartta kertoo tulivuorten sijainnin maailmassa. Käytin samaa väriä havainnollistaakseni maanjäristysten ja tulivuorten samankaltaista sijoittumista maailmassa, mikä tietenkin johtuu litosfäärilaattojen saumakohdista, joilla seismistä ja vulkaanista aktiivisuutta on kaikkein eniten. 

Kuva 4: Yli 7.5 magnitudin maanjäristykset 100 vuoden aikana sekä tulivuorten sijoittuminen. Kartta havainnollistaa mukavasti litosfäärilaattojen saumojen vaikutusta.

Kaikkia tekemiäni karttoja voidaan parhaiten hyödyntää maantieteen opetuksessa, kun halutaan havainnollistaa maapallon seismistä ja vulkaanista toimintaa. Kartoista voi havaita tulivuorten ja maanjäristysten esiintymispaikat sekä niiden sijoittumisen litosfäärilaattojen saumakohtiin. Ehkä niistä voisi olla jollekin opiskelijalle hyötyä vaikka lukio-opinnoissa.

Lopuksi

Kuudes kurssikerta sujui mukavasti ja sain tehtävät pakettiin ongelmitta (muistaakseni). Sitten onkin jäljellä enää viimeisen kurssikerran blogipostaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *