Viikko 5: Bufferointia ja analyysia

Kenties koko kurssihistorian pisimmän tauon jälkeen palaan jälleen kevään blogien pariin. Muistelen viidettä kurssikertaa ja sillä viikolla tekemiäni tehtäviä. Vaikka kurssista on jo melkoisen kauan, asiat palautuvat mieleeni hämmentävän kirkkaasti selatessani karttoja ja blogiluonnoksiani. Jatketaan siis muitta mutkitta takaisin GIS:n ihmeelliseen maailmaan. 

Viikon tavoitteena oli kerrata QGIS:in piirtotyökalujen käyttöä sekä harjoitella bufferointitoimintoa. Lisäksi luennolla harjoiteltiin karttakohteiden pituuksien laskemista sekä pinta-alojen summaamista. Tutuksi tulivat esimerkiksi intersection ja clip-työkalut.

Bufferointi osoittautui melko käteväksi käyttää. Toiminnolla on mahdollista laskea etäisyyksiä ja alueen sisään jäävien kohteiden lukumääriä ym. tietoa. Harjoittelimme toimintoa luennolla muutamilla harjoituksilla, joita tehtiin edellisellä kerralla luotuun karttaan. Sain kuitenkin käyttööni valmiiksi luodun aineiston, joten edeltävällä kerralla digitoitu luomus toimi lähinnä harjoituksena.

Harjoituksia ja harjoituksia ja harjoituksia

Tämän kurssikerran harjoitukset paljastivat kyntensä jo luennon aikana. Tässä kohtaa myös muistin taas, miksi blogini julkaisut saivat mittavan tauon juuri tämän luennon jälkeen. Harjoitukset olivat kolmessa osassa ja veivät melkoisesti aikaa. Onnekseni sain kuitenkin tehtävät tehtyä heti luennon jälkeen, joskin niistä kirjoittaminen jäi kesäloman hommaksi. Muistot tehtävien tekemisestä (traumat) ovat kuitenkin jo ajan haalistamia, joten alla tulokset koottuna: 

T.1.: Lentokentät ja asemat

Etenkin ensimmäisen taulukon viimeinen kohta aiheutti päänvaivaa. Laskin lopulta n. 3500m mittaisen viivan kiitoradan keskivaiheilta, ja bufferoimalla apuviivan pystyin laskemaan alueella asuvien lukumäärän. Tein tehtävää yhdessä muiden kurssilaisten kanssa ja piirsimme viivan hiukan eri tavoin, jolloin myös tulokset vaihtelivat melkoisesti. Sain tulokseksi 6424, mutta viivan piirtosuunnan vaihteluista riippuen summa olisi voinut olla hyvin erilainen. Ymmärsin kuitenkin mitä tehtävässä ajettiin takaa ja olin hyvin helpottunut kun sain sen tehtyä.

T.2: Taajamat

T.3: Uima-altaat ja saunat

Kolmannessa tehtäväosiossa aloitin putkiremontti-tehtävällä. Tein sitä tuntikaupalla, mutta jätin sen lopulta kesken ja lähdin kotiin nukkumaan. Seuraavana päivänä putkiremonttitehtävän jatkaminen tuntui suorastaan  vastenmieliseltä, joten tuoreilla aivoilla päätin aloittaa puhtaalta pöydältä uima-allastehtävän. Onneksi sen tekeminen oli vähemmän mahdotonta, ja sain sen tehtyä ilman kyyneleitä.

Kuva 1: Kartta kuvaa uima-altaallisten talojen prosenttiosuutta pääkaupunkiseudulla alueittain. Pylväsdiagrammi kuvaa taloissa olevien saunojen lukumäärää

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan 5. viikon harjoitukset vaativat paljon, mutta niitä tehdessä kyllä myös oppi jotakin. (Vielä näin kesälläkin muistan sentään osan asioista.) Pitkän odotuksen jälkeen sain viimein koottua tehtävien tulokset ja pääsin blogien kanssa eteenpäin, mikä on huojentavaa. Uskottelen tässä siis itselleni, että parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *