“Effi Briest” yhteiskuntansa (kriittisenä) kuvaajana

Theodor Fontenen Effi Briest (1894/95) kertoo Effi-nimisestä nuoresta naisesta, joka pettää miestään, jota ei rakasta. Innstetten, aviomies, saa tietää tästä, ampuu Effin rakastajan kaksintaistelussa ja eroaa Effistä. Tämän kaiken hän kuitenkin tekee yhteiskunnan odotusten takia, ei henkilökohtaisista syistä. Hän vain kokee, että ei pystyisi etenemään urallaan, jos tieto leviäisi, ettei hän reagoinut mitenkään aviorikokseen.

Innstetten eteneekin urallaan, mutta huomaa pian, ettei pelkkä yhteiskunnallinen asema korkeana virkamiehenä tuokaan onnellisuutta. Tässä on siis luettavissa kritiikkiä yhteiskunnassa vallitsevia normeja kohtaan: ihminen pakotetaan toimimaan tavalla, joka johtaa onnettomuuteen.

Samoin Effin kohtalo on karu: jopa hänen perheensä hylkää hänet pientä rahallista tukea lukuun ottamatta. Lopuksi ei kuitenkaan aivan yhtä karu kuin saman vuosisadan eurooppalaisissa suurteoksissa, Gustave Flaubertin Rouva Bovaryssa (1857) ja Leo Tolstoin Anna Kareninassa (1877/78). Sekä Bovaryn Emma että Anna Kareninan Anna päätyvät itsemurhaan. Effikin kuolee ennenaikaisesti, mutta ennen sitä hänen perheensä ottaa hänet takaisin, ja hän saa elää viimeiset vuotensa lapsuudenkodissaan. Hän kuitenkin kuolee sairauteen nuorena ja elämänhalunsa menettäneenä. Vaikka hänen perheensä otti hänet takaisin, se ei riitä korvaamaan ikuista yhteiskunnallista leimaa ja oman yhteisönsä ulkopuolelle joutumista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *