Kurssikerta 6.

Kuudennen kurssikerran tavoitteena on omatoimisuutta kartuttaen luoda MapInfoon tuotavan datan avulla karttoja teemoinaan maanjäristykset, tulivuoret ja meteoriittien putoamispaikat.

Inspiraatiota keräillessäni katselin vuoden 2017 PAK-kurssin opiskelijoiden blogeja (mm. Emma Piela), joissa oli ansiokkaasti itse teemoiteltu ja valittu monin paikoin kiinnostavasti paikkatietoa esimerkiksi maailmanlaajuisesti romahtaneista tulivuorista eli kalderoista, jotka noudattelevat maanjäristysten syntypaikkoja. Omanakin tavoitteenani on luoda aineenopettajan työssä soveltuvia, havainnollistavia karttoja. Onneksi edessä on, toivon mukaan, pitkä ura ja paljon aikaa oppia.

Kuva 1. Yli 8,0 magnitudin maanjäristykset vuosina 2002-2012

Seuraavaksi loin kartan aijemman vuosikymmenen maanjäristyksille maailmanlaajuisesti, samaten yli 8 magnitudin Richterin asteikolla. Laitoin tällä kertaa vähän näkyvämmät sijaintimerkit.

Kuva 2. Yli 8 magnitudin maanjäristykset vuosina 1991-2001; sijainnit merkitty punaisin kolmioin.

Kuvaa 1 ja 2 vertaillessa voi huomata, että maanjäristyksiä on ollut 2000-luvulla enemmän kuin 90-luvun paikkeilla. Vertailua haastavoittaa hieman se, että kokeilin eri kokoisia ja -värisiä tabeja osoittamaan tapahtumapaikkoja. Visuaalisen vertailun vuoksi vaihdoin vielä kolmanteen karttaan niiden kokoa ja väriä.

Kuva 3. Yli 7.5 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-1990. Sijainnit merkitty purppuran värisillä kolmioilla.

Kolmannessa kartassa osoitetaan edellisistä poiketen yli 7.5 magnitudin maanjäristykset 1980-luvulla. Yli 9 magnitudin järistyksiä oli rekisteröity aineistoon vain kolme kappaletta.

Tehtävää tehdessä harjaannuin kolmatta kertaa kohti niin, että tekeminen automatisoitui hieman taulukoiden siirron suhteen notepadista exceliin ja excelistä mapinfoon ja edelleen tabeiksi kartalle. Visualisointiakin tuli vähän viilattua sen suhteen että tabit kartalla ovat järkevän kokoisia suhteessa projektion kokoon ja esitykseen blogisivulla, sekä selkeästi näkyvän värisiä. Jos jatkaisin työtä edelleen, lisäisin kuvatekstien sijaan kartan legendaan kartan sisältämän informaation sekä saattaisin lisätä tabeihin maanjäristysten ajankohdat, esimerkiksi vuosina.

Kaiken kaikkiaan oli jänskä haaste avata käyttöön paikkatieto-ohjelmaa näin lähes parin vuoden päästä. Toisaalta tehtävät virkistivät hieman muistiani, joten kartografisia menetelmiä on mukavampi ryhtyä taas harjoittelemaan tulevaisuuden omaakin maantieteen opetusta ajatellen.

 

Lähteet:

http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html

Piela, Emma (2017) Ulkoilua ja hasardeja <https://blogs.helsinki.fi/emmapiel/> Luettu 19.2.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *