Ryhmä

RED -Tutkimusryhmä

RED tutkimusryhmä kokoaa yhteen teologisen ja uskontoja koskevan ympäristö – ja kestävyystutkimuksen tutkijoita. Monitieteiseen asiantuntijaryhmäämme kuuluu tutkijoita eri yliopistoista, erityisesti uskonnontutkimukseen profiloituneista Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä Åbo Akademista.

 

Johannes Cairns on ekologian ja evoluutiobiologian tutkija (FT, dosentti) Turun yliopistossa ja Helsingin yliopistossa sekä uskontotieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Ympäristötutkijana hän on tarkastellut erityisesti yhteisöjen reaktiota ja kykyä palautua ympäristöhäiriöistä (resistenssi ja resilienssi). Ihmistieteissä häntä kiinnostaa ajattelun ja ympäristötoiminnan suhde. Väitöskirjahankkeessaan hän tarkastelee aihetta tutkimalla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa toimivia buddhalaisia ympäristöaktivisteja. Monitieteisen taustansa mukaisesti hän myös (mm. One Health Finland -yhdistyksen perustajajäsenenä) aktiivisesti pyrkii edistämään monitieteistä yhteistyötä globaalien terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi.

Ota yhteyttä: johannes.cairns at utu.fi

 

Terhi Hannola (TM, uskontotieteen väitöskirjatutkija/ Helsingin yliopisto) tutkii lajirajat ylittävien suhteiden rakentumiseen liittyviä moninaisia merkityssisältöjä, erityisesti etiikan ja henkisyyden näkökulmista. Väitöskirjassaan hän tarkastelee maatila- ja tuotantoeläinten turvakodeissa toimivien ihmisten muodostamia eläinsuhteita sekä näihin kytkeytyviä syvämerkityksiä. Hannola on myös kouluttautunut elämänkatsomustiedon ja uskonnon aineenopettajaksi.

Ota yhteyttä: terhi.hannola at helsinki.fi

 

Hilla Inkilä (TM, käytännöllisen teologian väitöskirjatutkija / Itä-Suomen yliopisto) tarkastelee väitöstutkimuksessaan sitä, millaiset luontokäsitykset ohjaavat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon metsäpolitiikkaa. Inkilä on työskennellyt Itä-Suomen yliopistossa eri tutkimushankkeissa projektitutkijana sekä tutkimusavustajana. Pro gradussaan hän käsitteli Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien ympäristönäkemyksiä.

Ota yhteyttä: hilla.inkila at uef.fi; X: @HillaInkila

 

Noora Koivulahti (TM) on eläin- ja ihmisoikeuskysymyksiin perehtynyt sosiaalietiikan väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Koivulahden asiantuntemusalaa ovat eläinfilosofia ja -etiikka sekä eläinteologia. Väitöstutkimuksessaan hän tarkastelee eläin- ja ihmisoikeuksiin liittyvien kysymysten moraalifilosofisia perusteluita.

Ota yhteyttä: noora.koivulahti at helsinki.fi

 

Toni Koivulahti (TM) tutkii uskonnon, väkivallan ja posthumanismin yhteyksiä Sosiaalietiikan alan väitöskirjatutkimuksessaan. Hänen kiinnostuksensa kohdistuu erityisesti eläineettisen kysymysten ja Jumalan kuoleman teologian mahdollisiin yhteenliittymiin. Hän viimeistelee väitöskirjaansa   Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Ota yhteyttä: toni.koivulahti at helsinki.fi

 

Timo Kallinen on uskontotieteen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tutkimustyönsä on keskittynyt sekularisaatioon ja sekularistiseen ajatteluun globaalin etelän yhteiskunnissa. Ekologisesti suuntautuneessa tutkimuksessaan hän on tarkastellut uskonnon suhdetta luonnonympäristön hyödyntämiseen ja markkinatalouteen. Kallisen tutkimukset perustuvat Ghanassa Länsi-Afrikassa tehtyyn pitkäkestoiseen etnografiseen kenttätyöhön. Hän on ollut toimittamassa ja kirjoittamassa teoksia Ympäristö ja kulttuuri (2012) sekä Dwelling in Political Landscapes: Contemporary Anthropological Perspectives (2019).

Ota yhteyttä: timo.kallinen at uef.fi

 

Mikko Kurenlahti (TM, uskontotieteen väitöskirjatutkija / Helsingin yliopisto) tutkii kuluttajuutta uskonnonkaltaisena ilmiönä sekä maailmankatsomuksellisena haasteena. Uskontotieteellisen- ja teologisen ympäristötutkimuksen ohella Kurenlahti on erikoistunut muun muassa rakenteellisen väkivallan, digitaalisen maailman sekä ekososiaalisen sivistyksen tematiikkoihin. Hän on myös aktiivinen kouluttaja, jolla on pitkä kokemus vaihtelevista ympäristö- ja kestävyyskysymysten asiantuntijatehtävistä.

Ota yhteyttä: mikko.kurenlahti at helsinki.fi, X: @MikkoKurenlahti

 

Virpi Mäkinen on teologisen etiikan ja sosiaalietiikan yliopistonlehtori sekä uskonnonfilosofian ja teologisen etiikan dosentti Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on tutkinut erityisesti keskiajan ja varhaisen uuden ajan alun luonnonoikeustraditiota, luontosuhteen aatehistoriaa ja perehtynyt erityisesti fransiskaaniseen perinteeseen ja sen myöhempiin ympäristöteologisiin ulottuvuuksiin. Mäkinen johtaa parhaillaan akatemiahanketta ”Ihmisyyden rajoilla: Äärimmäinen hätä etiikan, lain ja politiikan historiassa, 300–1600”, jossa häntä kiinnostaa myös hätätilakäsitteen tarkasteleminen suhteessa äärimmäisiin luonnonilmiöihin ja niistä selviytymiseen.

Ota yhteyttä: virpi.makinen at helsinki.fi

 

Jenni Mölkänen työskentelee Ilmastokriisi ja uskonnollinen muutos Saharan eteläpuolisessa Afrikassa -tutkimushankkeessa Itä-Suomen yliopistossa. Hän on väitellyt Helsingin yliopistossa sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Hänen tutkimusintressejään ovat ympäristönsuojelu ja luonnonvarat (erityisesti maa), ekoturismi, sukulaisuus, hautajaisrituaalit, lahjat ja velat maaseudun Koillis-Madagaskarilla. Nykyisessä työssään hän tutkii maaseudun kristittyjen sosiaalisia suhteita luonnon monimuotoisuuden ja metsien häviämisen, luonnonvarojen vähenemisen ja muuttuvien sääolosuhteiden ympäristöhaasteiden keskellä Madagaskarilla. Mölkänen on työskennellyt myös Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutissa (HELSUS) monitieteisessä tutkimusprojektissa, joka koskee suomalaisten nuorten hyvinvointia ja itsenäistymiseen ja aikuisuuteen johtavia elämänpolkuja.

Ota yhteyttä: molkanej at uef.fi

 

Ville Niemelä (TM) on uskontotieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta. Hänen kiinnostuksensa kohdistuu erityisesti luontomytologiaan ja syväekologiaan. Väitöstutkimuksessaan Niemelä tarkastelee suomalaista susisuhdetta jälkidurkheimilaisen pyhäkäsityksen varaan  rakentuvana maailmankatsomuksellisena kysymyksenä.
Ota yhteyttä: ville.niemela at helsinki.fi

 

Suvielise Nurmi (TT) on kulttuurista kestävyysmuutosta tutkiva tutkijatohtori Tampereen yliopistossa sekä Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän tutkii mm. käsitteellistettyjen uskomusten vaikutuksia luontosuhteeseen ja eettisen keskustelun mahdollisuuksiin kestävyyskysymyksissä sekä kehittää relationaaliseen toimijuuteen nojaavaa relationaalista kestävyysetiikkaa. Hän on kirjoittanut teoksen Relational Agency and Environmental Ethics. A Journey beyond Humanism as We Know It (2023).

Ota yhteyttä: suvielise.nurmi at helsinki.fi

 

Heikki Pesonen on uskontotieteen dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Tutkimuksissaan hän on kehittänyt erityisesti uskontososiologista näkökulmaa ympäristökysymyksiin keskittyen muun muassa uskonnollisten yhteisöjen ja yksilöiden ympäristötoimijuuteen, uskonnon merkitykseen paikallistason vuorovaikutuksessa sekä uskonnon ja populaarikulttuurin suhteeseen. Hän on myös Uskonnontutkija –verkkojulkaisun päätoimittaja (uskonnontutkija.fi).

Ota yhteyttä: heikki.pesonen at helsinki.fi

 

Panu Pihkala on ympäristöteologian dosentti Helsingin yliopistossa ja perehtynyt laajasti uskonto ja ympäristö –tutkimukseen. Pihkala tunnetaan myös Suomen johtavana asiantuntijana ympäristöahdistukseen liittyvässä monitieteellisessä tutkimuksessa. Hänen tietokirjansa Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) herätti laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Kansanvalistusseura myönsi hänelle vuonna 2018 kansallisen Sivistyspalkinnon hänen ansioistaan ympäristöahdistuksen käsittelijänä.

Ota yhteyttä: panu.pihkala at helsinki.fi, X: @panupihkala

 

Risto Uro on dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hänet tunnetaan rituaalitutkimuksen asiantuntijana ja arvostettuna opettajana. Uroa kiinnostaa erityisesti rituaalien suhde ympäristöön ja ympäristöajatteluun. Hankkeessaan hän soveltaa kehollisen kognition ja oppimisen näkökulmia sekä synkroniaan ja yhteistyöhön kohdistuvaa empiiristä tutkimusta. Uro on myös aktiivinen bloggaaja ja verkko-opetuksen kehittäjä.

Ota yhteyttä: risto.uro at helsinki.fi

 

Laura Wickström (FM, VTM, uskontotieteen väitöskirjatutkija / Åbo Akademi) keskittyy tutkimuksessaan islamin ja ekologian välisiin suhteisiin. Empiiristä aineistoa hän on kerännyt erityisesti Turkissa sekä Libanonissa, missä Wickström on myös työskennellyt Suomen Lähi-itä instituutin (FIME) tutkija-koordinaattorina. Tällä hetkellä hän toimii myös hallituksen jäsenenä Suomen Lähi-idän instituutin ystävissä (SLIY) sekä Suomen toisena edustajana pohjoismaalaisessa Lähi-idän tutkimusjärjestössä, Nordic Society for Middle Eastern Studies (NSMES).

Ota yhteyttä: laura.wickstrom at abo.fi