Mathematical Methods of Physics IIIa

Mathematical Methods of Physics IIIa

Lyhenne FYMM IIIa/MMP IIIa
Tunniste TCM304
Ajankohta  I periodi
Viralliset Materiaalit Keski-Vakkurin, Montosen ja Paneron luentomoniste.
Laskarit Viikkolaskareita yhteensä 6 kpl (a+b)

Kuvaus

TCM:ssä opiskelevien ensimmäisiä maisterikursseja, jossa sukelletaan ensimmäistä kertaa fysiikassa käytettävän matematiikan rakenteisiin asti. Ensimmäinen osa poikkeaa olennaisesti toisesta, ja ekassa periodissa käydään ryhmäteoriaa (äärellisiä ja jatkuvia ryhmiä), esitysteoriaa (vektoriavaruudet, QM, redusoituvat ja epäredusoituvat esitykset) ja hieman topologiaa (topologiset avaruudet ja invariantit, homotopiaa ja homotopiaryhmiä).

Kurssikäytännöt

Standardikurssi joka syksyn ensimmäisessä periodissa. Kurssi on hyvin tavallinen, sisältäen kuudet laskaripalautukset ja tentin. Standardi arvosteluasteikko.

Todelliset esitiedot

Ei juuri mitään, vaikkakin aikaisemmasta matemaattisesta osaamisesta on hyötyä – kurssilla käsitellään erittäin abstrakteja rakenteita, ja voi auttaa hyvinkin paljon, jos näitä asioita on aikaisemmin käsitellyt käytännöllisemmältä kantilta. Kurssi on kuitenkin todistetusti suoritettu pelkällä MApu-pohjalla jo toisena vuonna.

Työläys

Suhteellisen helppo verrattuna muihin teoreettisen fysiikan maisterikursseihin, toiseksi helpoin tai jopa helpoin kaikista FyMMeistä. Vaikka asia on täysin uutta, se myös lähtee aivan nollasta, ja siksi kurssin voikin suorittaa melkein missä vaiheessa opintoja tahansa.

Miksi tärkeä?

Teoreettisempaan fysiikkaan suuntautuneille ehdoton kurssi. Kurssi jatko-osansa kera on ainoita fysiikan kursseja, jotka antavat syvällisempää ymmärrystä fysiikalla käytetyistä matemaattisista rakenteista, ja on (varsinkin IIIb) yleisen suhteellisuusteorian kannalta hyödyllinen.

Muuta

Kurssilla on paljon pelottavan kuuloista matemaattista sanastoa ja hämmentävän näköisiä kaavoja, mutta kun matemaattinen lukutaito on kunnossa, kurssin sisältö tehtävineen on hyvinkin siedettäviä. Jos haluaa paneutua aiheeseen syvällisemmin, kannattaa käydä esim. kurssit Algebra II ja Algebrallinen topologia matematiikan puolelta tai lukea itsenäisesti ryhmäteoriaa.