Meritieteen peruskurssi

Meritieteen peruskurssi

Lyhenne MerPer
Tunniste FYS2075
Ajankohta  I. periodi
Viralliset Materiaalit Myrberg & Leppäranta 2014 – Meret (Ursa), Stewart 2008 – Introduction to Physical Oceanography
Laskarit 6. viikkolaskarit

Kuvaus

Kurssi kuuluu fysikaalisten tieteiden valinnaisiin aineopintoihin. Tavoitteena on saada yleisymmärrys fysikaalisesta merentutkimuksesta ja tutkimusmenetelmistä. Luentojen aiheet vaihtelevat fysikaalisen merentutkimuksen historiasta meriveden ominaisuuksiin.

Kurssikäytännöt

Viikossa kahdet luennot ja laskaripaja loppuviikosta. Laskarit koostavat 30 % arvosanasta ja vähintään 30 % laskareista tulee olla tehtynä saadakseen tenttioikeuden.

Todelliset esitiedot

Lukion fysiikka ja pitkä matematiikka riittävät. Kurssin pääpointti on merellisten ilmiöiden ja niiden vaikutusten ymmärtäminen, ei niinkään raskas laskeminen.

Työläys

Laskaritehtävät varsin simppeleitä, joskin seassa saattaa olla sanallisia vastauksia, mikä saattaa häiritä kaikkein matemaattisimpia ihmisiä. Ilmiöiden pukeminen sanoiksi on kuitenkin tärkeä taito. Kurssi on siis kokonaisuudessaan melko kevyt.

Miksi tärkeä?

Jos geofysiikan lukeminen pidemmälle kiinnostaa, tämä kurssi antaa pohjan lähes kaikille syventäville kursseille. Lisäksi merien tunteminen on luonnollisesti yleissivistystä.

Muuta

Meritieteen peruskurssin englanninkielinen MOOC-versio ja suomenkielinen MOOC-versio ovat testikäytössä. Lähivuosina siis MOOC-mahdollisuus tulossa.