Sähkömagnetismi

Sähkömagnetismi

Lyhenne SMG
Tunniste FYS1003
Ajankohta  III. periodi
Viralliset Materiaalit Luentodiat, sekä Chabayn & Sherwoodin Matter and Interactions -kirja
Laskarit 6. viikkolaskarit ja STACK-tehtävät

Kuvaus

Fysiikan perusopintojen kolmas luentokurssi. Kurssi käsittelee sähköstatistiikkaa, painottaen pitkälti intuitionrakennusta skalaari- ja vektorikentistä.

Kurssikäytännöt

Kurssikäytännöt pysyvät samoina koko perusopintojen läpi. Alkuviikko on varattu luennoille, loppuviikko laskareille ja labratöille. Toisin kuin MAPU:illa luennot ovat olennainen osa opetusta: Ne sisältävät paljon pohtimiskysymyksiä ja fysikaalisen intuition rakennusta.

Todelliset esitiedot

MAPU I. Osa tehtävistä saattaa nojata VUKA:n ja VUAI:n tietoihin.

Työläys

Samalla tasolla kuin VUKA. Kurssi vaatii joksenkin enemmän laskemista, mutta kurssin sisältö tuntuu loppuvan kesken jo viiden viikon jälkeen.

Miksi tärkeä?

Jos olet päätynyt lukemaan tätä, tiedät varmasti jo, että Sähkömagnetismi on yksi fysiikan (kolmesta tai neljästä, mallista riippuen) Perusvuorovaikutuksesta. Se kuuluu klassisen fysiikan kulmakiviin, ja tulet törmäämään siihen opinnoissasi vielä useita kertoja fysiikan suuntautumisesta riippumatta. Tällä kurssin ja MAPU III:n antama johdatus kenttiin on taas jossain määrin vielä tärkeämpi.

Muuta

Kurssi menee erikseen ruotsiksi ja englanniksi. Ruotsinkielinen kurssi, Elektromagnetism, menee samaan aikaan suomenkielisen kurssin kanssa, kun taas englanninkielinen Electromagnetism menee I. periodissa.