Tähtitieteen Perusteet

Tähtitieteen perusteet I ja II

Lyhenne Täpe 1 ja 2
Tunniste FYS2041 & FYS2042
Ajankohta  III. periodi, IV. periodi
Viralliset Materiaalit ’Tähtitieteen perusteet’-kirja
Laskarit 6. laskarit

Kuvaus

Tähtitieteen ensimmäiset kurssit. Käydään perusasioita, joihin liittyviä tietoja syvennetään myöhemmin seuraavilla kursseilla. Kurssi seuraa melko tarkasti ’Tähtitieteen perusteet’-kirjan rakennetta. Ensimmäisellä kurssilla käsitellään kirjan alkupuolisko ja toisella loput. Ensimmäisellä kurssilla opiskellaan esimerkiksi pallotrigonometriaa, tähtitieteellisiä koordinaatistoja sekä perusteita tähtitieteellisistä havainnoista ja suureista. Toisella kurssilla käsitellään enemmän avaruuden kohteita.

Kurssikäytännöt

Viikottaiset luennot (kahdesti viikossa) ja laskarit. Laskareiden palautuksen jälkeen järjestetään tilaisuus jossa esitellään oikeat vastaukset. Oman vastauksen muille esittämisestä voi saada lisäpisteitä tenttiin mutta esittely ei ole mitenkään pakollista. Ei läsnäolopakkoa luennoilla tai laskaritilaisuuksissa. Lopuksi molemmilla kursseilla tentti (ei saa olla lunttilappua, pitää opetella muutama kaava ulkoa).

Todelliset esitiedot

Lukiossa opitut matemaattiset taidot.

Työläys

Ei kovin työläs eikä matemaattisesti haastava. Aluksi pallotrigonometriaa mutta kirjan kaavoilla ja kärsivällisyydellä pääsee pitkälle. Kurssin aihealue on laaja, joten kannattanee keskittyä kurssin suorittamiseen ja lukea kirjaa mikäli haluaa oppia asiat kunnolla.

Miksi tärkeä?

Antaa hyvät perustiedot tähtitieteestä. Yleissivistävä fyysikoille ja pakollinen tähtitieteilijöille.

Muuta

Kurssikirja löytyy kyllä kirjastosta, mutta ainakin tähtitieteen pääaineopiskelijalle siitä voi olla myöhemminkin hyötyä. Kannattaa ostaa siinä tapauksessa.