Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten liikkuminen ja osallisuus

Outi Arvolan, Pia Liljerothin ja Jyrki Reunamon artikkeli Is Physical Activity a Pathway to Culturally and Linguistically Diverse Children’s Participation in Early Childhood Education and Care? on hyväksytty julkaistavaksi Journal of Early Childhood Education Research -journalissa. Liikkuminen todella helpottaa eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallistumista. Liikkumisen myötä lapset ovat useammin yhteisissä ja yhteisesti kehitellyissä aktiviteeteissa muiden lasten kanssa. Liikkuminen saa lapset myös syventymään paremmin opittaviin asioihin. Liikkuminen on selkeä positiivinen tekijä ehkäistäessä syrjäytymistä ja epätasa-arvoa oppimisessa.

Physical activity was related to continuous involvement. The most increasing physical activity was in sustaining intense involvement: a third of all movement happened in high involvement. The observation results indicate that physical activity is related to increased involvement and building social processes among culturally and linguistically diverse children.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *