Ensimmäinen kurssikerta

Aloitus

Ensimmäisellä kurssikerralla kertasimme paikkatietoon liittyviä perustietoja sekä teimme harjoituksen QGIS-ohjelmistolla. Olen aiemmin käyttänyt QGIS-ohjelmistoa vain melko vähän Johdatus geonformatiikkaan maantieteessä -kurssilla. Koen, että opin tällä ensimmäisellä kurssikerralla QGIS-ohjelmiston käyttöä paremmin. Mielestäni oli hyödyllistä käydä ensimmäistä harjoitusta läpi vaihe vaiheelta, sillä se auttoi esimerkiksi hahmottamaan QGIS:n  erilaisia toimintoja. Koska en ollut juurikaan käyttänyt QGIS-ohjelmistoa aiemmin, oli kertauksesta minulle hyötyä. Ensimmäisen harjoituksen tekeminen sujui näin ollen melko helposti.

Ensimmäinen harjoitus

Ensimmäisessä harjoituksessa perehdyttiin QGIS-ohjelmistoon ja sen perustoimintoihin. Harjoituksessa teimme koropleettikartan Itämeren typpipäästöistä (kuva 1).  Kartta osoittaa, kuinka suuren osuuden Itämeren typpipäästöistä kukin Itämeren rannikkovaltioista tuottaa, ja mitkä valtiot ovat suurimpia typpipäästöjen tuottajia. Kartan laatiminen QGIS-ohjelmistolla sujui melko helposti. Samalla opin lisää QGIS:n käytöstä ja toiminnoista, joten harjoitus oli mielestäni hyödyllinen. Jokseenkin haastavaa oli esimerkiksi värien valinta siten, että kartta olisi mahdollisimman selkeä ja siitä välittyisi oleellinen tieto.

Itämeren rannikkovaltioista eniten typpipäästöjä tuottaa Puola, mikä näkyy myös  koropleettikartalta (kuva 1). Armida Wanströmin blogista Gissful thinking käy ilmi, että Puolan suuret typpipäästöt johtuvat esimerkiksi maataloudesta sekä hiiliteollisuudesta, jossa hyödynnetään fossiilisia polttoaineita. Puolan lisäksi kartalta erottuvat myös Ruotsi, Venäjä ja Latvia, joiden typpipäästöt ovat melko suuret.

Kuva 1. Typen päästöt valtioittain Itämerellä.

Toinen harjoitus

Itsenäisesti tehtävässä harjoituksessa valitsin tason yksi ja laadin koropleettikartan Suomen kunnista. Kartta kuvaa alle 15-vuotiaiden osuutta Suomen väestöstä kunnittain vuonna 2015 (kuva 2). Kartta on mielestäni melko selkeä myös sellaiselle, joka ei tunne aineistoa. Siihen, miten esitettävä asia näkyy kartalla, vaikuttaa esimerkiksi luokkien määrä sekä rajat. Koen, että viisi luokkaa on tämän kartan tapauksessa sopiva määrä, mutta luokkien rajoja olisi toki voinut ehkä muuttaa vielä hieman. Myös kartan värit olisi voinut valita toisella tavalla, mutta koen, että kartan väriskaala on pääasiassa selkeä.

Kartalta voidaan havaita, että alle 15-vuotiaiden osuus on suurin esimerkiksi Uudellamaalla sekä Pohjois-Pohjanmaan alueella. Itä-Suomessa on monia kuntia, joissa alle 15-vuotiaiden osuus on pieni muihin kuntiin verrattuna. Alle 15-vuotiaiden osuus näyttää olevan suurempi esimerkiksi monissa Länsi- ja Etelä-Suomen kunnissa verrattuna Itä-Suomen kuntiin.

Kuva 2. Alle 15 vuotiaiden osuus väestöstä kunnittain vuonna 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *