Kuudes kurssikerta

Tehtävä 1.

Kuva 1. Koettu turvallisuus Kumpulan kampuksen lähialueilla.

Kuudennella kurssikerralla lähdimme aluksi kampuksen lähiympäristöön keräämään kohteita Epicollect5-sovellukseen. Sovelluksessa oli kysymyksiä kohteista koskien esimerkiksi paikan viihtyvyyttä tai turvallisuutta. Ryhmän vastuksien pohjalta laadittiin kartta (kuva 1), joka kuvaa Kumpulan kampuksen lähialueella koettua turvallisuutta. Karttaan on interpoloitu kerätyt datapisteet. Kartalta voidaan havaita muutamia punaisella värillä näkyviä alueita, jotka on koettu turvattomaksi. Esimerkiksi Arabian kauppakeskuksen edusta ja sen läheisyydessä sijaitsevat ratikka- ja bussipysäkit ovat kartan perusteella koettu turvattomiksi.

Tehtävä 2.

Tehtävän tavoitteena oli tuottaa karttoja, joiden teemana on hasardit. Päätin keskittyä maanjäristyksiin ja kuvata niitä kartoissa (kuvat 2-4). Tarkastelin maanjäristyksiä, joilla oli eri voimakkuus sekä vaihdoin myös tutkittavaa aikaväliä. Ensimmäinen kartta (kuva 2) esittää yli 6 magnitudin maanjäristyksiä viimeisten neljänkymmenen vuoden ajalta, 1984-2024 välillä.

Kartalta voidaan havaita, että maanjäristyksiä esiintyy tietyillä alueilla, etenkin litosfäärilaattojen reunoilla.  Kartalta nähdään myös, että suuri osa maanjäristyksistä tapahtuu Tyynenmeren tulirenkaan alueella. Jotta kartta soveltuisi paremmin opetukseen, siihen voisi lisätä vielä esimerkiksi litosfäärilaattojen rajat. Samalla kartalla voisi myös esittää tulivuorten sijoittumista, jotta voitaisiin helpommin havainnollistaa maanjäristyksiä suhteessa tulivuorten sijaintiin. En jostain syystä saanut liitettyä kurssikerran aineistoista löytyvää taustakarttaa, joka olisi ollut tehtävään parempi. Tämänkään puolesta tekemäni kartta ei sovellu opettamiseen erityisen hyvin.

Kuva 2. Vähintään 6 magnitudin maanjäristykset vuosina 1984-2024

Päätin pienentää aikaväliä ja tarkastella maanjäristyksiä kymmenen vuoden ajalta, vuosien 2013-2023 välillä. Kuva 3 esittää 7 magnitudin maanjäristyksiä tällä aikavälillä. Kuva 4 puolestaan esittää tätä pienempiä, 4,5 magnitudin maanjäristyksiä samalta ajalta. Karttojen avulla voidaan opetuksessa havainnollistaa sitä, että voimakkaammat maanjäristykset ovat huomattavasti harvinaisempia ja pienempiä taas tapahtuu useammin. Karttoja vertailemalla voidaan esimerkiksi havaita, että Etelä-Euroopassa ei ole juurikaan tapahtunut voimakkaita, 7 magnitudin maanjäristyksiä vuosien 2013-2023 välillä, mutta hieman pienempiä 4,5 magnitudin järistyksiä on sattunut huomattavasti enemmän. Karttasarja soveltuisi paremmin opetukseen, jos samalta aikaväliltä tekisi vielä useampia karttoja, joissa maanjäristysten voimakkuus vaihtelee.

Kuva 3. 7 magnitudin maanjäristykset vuosina 2013-2023.

Kuva 4. 4,5 magnitudin maanjäristykset vuosina 2013-2023.

Tehtävänä oli vielä pohtia, mitä muita maantieteellisiä aiheita kartoilla voisi opettaa. Kartoilla voi esimerkiksi kuvata väestöntiheyttä, mikä auttaa myös havainnollistamaan, kuinka paljon ihmisiä asuu maanjäristysalueilla tai aktiivisten tulivuorten lähdeisyydessä. Näillä alueilla elävät yhteiskunnat ovat myös usein haavoittuvampia ja alttiita hasardien vaikutuksille. Kartoilla voidaan myös kuvata erilaisia talouteen tai inhimilliseen kehitykseen liittyviä aiheita. Liina Leisola nostaa blogissaan esille, että alueiden haavoittuvuutta ja herkkyyttä hasardille voidaan pohtia maiden varallisuuden kautta. Tällöin voidaan vertailla eri valtioiden haavoittuvuutta näille hasardeille, kuten hän tuo blogissaan esille.

Löysin kartan, joka kuvaa litosfäärilaattoja ja niiden liikesuuntia (kuva 5). Maanjäristykset liittyvät muun muassa litosfäärilaattojen liikkeisiin, joten kartta voisi auttaa havainnollistamaan ilmiötä opetuksessa.

Litosfäärilaatat ja niiden liikesuunnat.

Lähteet

Leisola, L. (2024) Liinan blogi. Kuudes kurssikerta.

Kuva 5, https://e-oppi.opiq.fi/kit/17/chapter/398 (2024)

Viides kurssikerta

Viidennellä kurssikerralla teimme pääasiassa itsenäisesti bufferointiin liittyviä tehtäviä QGIS:n avulla. Itsenäiset tehtävät tuntuivat aluksi hieman haastavilta, mutta lopulta ne alkoivat sujua kokeilemalla erilaisia työkaluja.

Tehtävät auttoivat minua oivaltamaan paremmin, miten bufferointia voidaan hyödyntää. Bufferointi voi auttaa esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, sillä sen avulla voidaan selvittää, minne on etäisyyden puolesta järkevää rakentaa esimerkiksi koulu. Aloitustehtävässä tarkasteltiin esimerkiksi Pornaisten terveyskeskuksen ja koulun vaikutusalueita. Itsenäistehtävissä tutkittiin lentokenttien melualueille sijoittuvaa asutusta, mihin bufferointi on hyvä menetelmä.

Tehtävä 1.

Ensimmäisessä itsenäistehtävässä tarkasteltiin sitä, kuinka paljon ihmisiä asui Malmin lentokentän pahimmalla melualueella sen toimiessa. Lisäksi tehtävässä tutkittiin Helsinki-Vantaan lentokentän lähialueen asutusta sekä asutuksen sijoittumista suhteessa juna- ja metroasemiin. Tehtävässä pystyi hyödyntämään Select by location -työkalua, jonka käyttö alkoi tuntua jo helpommalta. Tehtävässä oli tärkeää piirtää kiitoradat huolella, sillä bufferin koko vaikuttaa saataviin tuloksiin. Myös Join attributes by location -toiminto tuli tehtävän myötä tutummaksi.

 

Taulukko 1.

Tämän kurssikerran tehtävät tuntuivat jonkin verran vaikeammilta, sillä niitä tehdessä täytyi miettiä enemmän itsenäisesti tehtävien ratkaisuja ja työvaiheita sekä sitä, mitä toimintoja voi hyödyntää. Tehtävien pohtiminen itsenäisesti oli kuitenkin lopulta opettavaista ja bufferianalyysi alkoi selkeytyä.

Tehtävä 2.

 

Neljäs kurssikerta

Aloitus

Neljännellä luennolla käsittelimme piste- ja ruutuaineistoja. Kurssikerralla opimme laatimaan ruututeemakarttoja ja tutustuimme myös rasteriaineistoihin. Lisäksi opimme piirtämään QGIS:sä rasterikartan avulla.

Harjoitus 1

Harjoituksessa oli tarkoituksena laatia ruututeemakartta pääkaupunkiseudun asutuksesta. Laatimani kartta (kuva 1) esittää ruotsinkielisten asukkaiden määrää pääkaupunkiseudulla. Kartta kuvaa ruotsinkielisten absoluuttista määrää. Tulokseen vaikuttaa siis myös se, kuinka paljon asukkaita ruutujen alueella on ylipäätään. Sellaisessa ruudussa, jonka alueella on paljon asukkaita, on myös todennäköisemmin enemmän ruotsinkielisiä. Stella Syrjänen (2024) pohtii blogissaan, että alueiden vertailun näkökulmasta olisi tärkeää, että tarkasteltavat luvut olisivat suhteellisia. Kartan olisi siis voinut myös laatia siten, että siinä esitetään ruotsinkielisten osuus prosentuaalisesti.

Kartalta nähdään, että ruotsinkielisten määrä pääkaupunkiseudulla on melko vähäinen. Vain muutamissa ruuduissa ruotsinkielisten määrä on suurempi. Ruotsinkielisiä asuu etelässä ja keskustan alueella enemmän, mutta pääkaupunkiseudun pohjoisosissa määrä on vähäinen. Ruututeemakartalla voidaan esittää absoluuttisia arvoja, mutta esimerkiksi tässä tapauksessa on hyvä ottaa huomioon, että ruotsinkielisiä asuu enemmän sellaisilla alueilla, joissa asukkaita on muutenkin paljon. Kartta olisi todennäköisesti melko erilainen, jos luvut olisivat suhteellisia.

Karttaa tehdessä valitsin ruutujen kooksi 1km x 1km, sillä sen avulla syntynyt lopputulos oli mielestäni selkein ja helpommin tulkittava. Kokeilin myös laatia kartan käyttäen pienempää ruutukokoa, mutta kartasta tuli mielestäni visuaalisesti melko epäselkeä, vaikka se olisi mahdollisesti kuvastanut tarkasteltavaa ilmiötä hieman tarkemmin. Ruutukoon valinta voi vaikuttaa paljon saatuun tulokseen.

 

Kuva 1. Ruotsinkielisten absoluuttinen määrä pääkaupunkiseudulla.

 

Lähteet

Syrjänen, S. (2024) 4 viikko, Ruututeemakartta. Stella’s blog.

4 viikko, Ruututeemakartta – Stella’s blog (helsinki.fi)

Kolmas kurssikerta

Kolmannella kurssikerralla tutustuimme lisää QGIS-ohjelmistoon. Tehtävissä harjoiteltiin esimerkiksi tietokantojen yhdistämistä ja uuden tiedon tuottamista olemassa olevaan tietokantaan. Ensimmäisessä harjoituksessa opittiin myös tiedon liittämistä tietokantaan muista ohjelmista, tässä tapauksessa Excelistä. Harjoituksessa käytettiin Afrikkaa koskevaa tietokantaa, johon liitettiin tietoa Afrikassa sijaitsevista öljynporaus alueista, konflikteista ja timanteista. Kurssikerralla myös tutkittiin näihin liittyviä ominaisuustietotaulukoita.

Kuva 1. Öljykenttien, timanttikaivosten ja konfliktien sijoittuminen Afrikassa.

 

Kun tietokantoihin on tallennettu tietoa konfliktien tapahtumavuosista, voidaan pohtia esimerkiksi sitä, onko tiettynä vuonna ollut esimerkiksi erityisen paljon konflikteja ja voivatko ne mahdollisesti liittyä toisiinsa. Esimerkiksi naapurivaltioiden tai muuten lähekkäisten alueiden konfliktit voivat olla yhteydessä toisiinsa. Tieto konfliktin laajuudesta voi auttaa päättelemään esimerkiksi, kuinka monen ihmisen elämään konflikti vaikuttaa. Näillä alueilla asuvat ihmiset joutuvat todennäköisesti pakenemaan kodeistaan konfliktin tieltä. Konfliktin laajuus voi myös kertoa siitä, kuinka laajalle alueelle aiheutuu vahinkoja. Liina Leisola kirjoittaa blogissaan, että konfliktien kestoa tarkasteltaessa voidaan vertailla valtioiden epävakautta ja tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun arvioidaan, kuinka turvallinen jokin valtio on.

Timanttikaivosten löytämisvuosi voi myös liittyä konflikteihin. Konflikteja voi herkästi syntyä, kun kiistellään arvokkaista luonnonvaroista. Timanttikaivokset tuottavat paljon rahaa, joten niiden läheisyydessä syttyy helposti konflikteja, kun eri tahoilla on erimielisyyksiä niiden hallinnasta. Jos timanttikaivos on löytynyt samana vuonna kuin alueella on alkanut konflikti, voidaan päätellä, että ne ovat yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi raportissa Power-sharing and Peacebuilding in Sierra Leone (2008) todetaan, että Sierra Leonen sisällissodassa taistelleista monet tavoittelivat vaurautta, joka oli peräisin luonnonvaroista, kuten timanteista.

Myös öljykenttien löytämisvuosi voi olla yhteydessä konfliktin alkamiseen. Konflikteja voi syntyä, kun öljykenttien omistuksesta kiistellään, sillä ne tuottavat paljon rahaa. Kansalaiset saattavat olla tyytymättömiä siihen, että öljyvaroista johtuva vauraus jakautuu epätasaisesti, mikä voi esimerkiksi lisätä valtion sisäistä epävakautta.

Internetkäyttäjien lukumäärä eri vuosina kertoo esimerkiksi vaurastumisesta, sillä yhä useammalla on nykyään pääsy internettiin. Koska internetkäyttäjiä on yhä enemmän, tieto esimerkiksi uusista konflikteista leviää nopeammin maanosan sisällä.

 

Lähteet

Dupuy, K. & Binningsbo, H. (2008). Power-sharing and Peacebuilding in Sierra Leone. CSCW Papers.

Leisola, L. (2024) Kolmas kurssikerta. Liinan blogi. 

Kolmas kurssikerta – Liinan blogi (helsinki.fi)