Viides kurssikerta

Viidennellä kurssikerralla teimme pääasiassa itsenäisesti bufferointiin liittyviä tehtäviä QGIS:n avulla. Itsenäiset tehtävät tuntuivat aluksi hieman haastavilta, mutta lopulta ne alkoivat sujua kokeilemalla erilaisia työkaluja.

Tehtävät auttoivat minua oivaltamaan paremmin, miten bufferointia voidaan hyödyntää. Bufferointi voi auttaa esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, sillä sen avulla voidaan selvittää, minne on etäisyyden puolesta järkevää rakentaa esimerkiksi koulu. Aloitustehtävässä tarkasteltiin esimerkiksi Pornaisten terveyskeskuksen ja koulun vaikutusalueita. Itsenäistehtävissä tutkittiin lentokenttien melualueille sijoittuvaa asutusta, mihin bufferointi on hyvä menetelmä.

Tehtävä 1.

Ensimmäisessä itsenäistehtävässä tarkasteltiin sitä, kuinka paljon ihmisiä asui Malmin lentokentän pahimmalla melualueella sen toimiessa. Lisäksi tehtävässä tutkittiin Helsinki-Vantaan lentokentän lähialueen asutusta sekä asutuksen sijoittumista suhteessa juna- ja metroasemiin. Tehtävässä pystyi hyödyntämään Select by location -työkalua, jonka käyttö alkoi tuntua jo helpommalta. Tehtävässä oli tärkeää piirtää kiitoradat huolella, sillä bufferin koko vaikuttaa saataviin tuloksiin. Myös Join attributes by location -toiminto tuli tehtävän myötä tutummaksi.

 

Taulukko 1.

Tämän kurssikerran tehtävät tuntuivat jonkin verran vaikeammilta, sillä niitä tehdessä täytyi miettiä enemmän itsenäisesti tehtävien ratkaisuja ja työvaiheita sekä sitä, mitä toimintoja voi hyödyntää. Tehtävien pohtiminen itsenäisesti oli kuitenkin lopulta opettavaista ja bufferianalyysi alkoi selkeytyä.

Tehtävä 2.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *