Toinen kurssikerta

Aloitus

Toisella kurssikerralla tutustuimme erilaisiin datalähteisiin ja rajapintapalveluihin. Monet näistä olivat minulle ennestään tuntemattomia. Kurssikerran harjoitukset koskivat kuitenkin erilaisia projektioita sekä niiden eroja ja vääristymiä. Tein kolme karttaa, joissa vertaillaan erilaisia projektioita ja niiden aiheuttamia vääristymiä ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmään, jota käytetään suomalaisissa maastokartoissa.

Kurssikerralla tutkimme QGIS-ohjelmiston avulla, miten erilaiset projektiot vääristävät erimerkiksi pituutta ja pinta-alaa. Valitsimme Suomen kartalta pisteitä, joiden välille piirrettiin viiva ja sen pituutta voitiin verrata erilaisilla projektioilla käyttämällä mittaustyökalua. Samalla tavalla tietyn alueen pinta-alaa verrattiin vaihtamalla projektioita. Valitsin vertailtaviksi projektioiksi Mercatorin projektion, Robinsonin projektion ja Lambertin oikeapintaisen projektion.

Mercatorin projektio

Kuva 1 esittää Mercatorin projektiota verrattuna ETRS-TM35FIN-projktioon. Kartta jäi minulla melko pahasti kesken ja sitä tulisi muokata. Karttaan tulisi vielä lisätä legenda sekä muut karttaelementit. Mielestäni luokkien määrä on melko sopiva, mutta toisaalta niitä olisi voinut olla lisää. Koen, että myös värit olisivat voineet olla kartassa toisin päin siten, että punainen kuvaa suurempaa mittakaavan eroa. Mercatorin projektiossa mittakaava kasvaa napa-alueita kohti ja tämän vuoksi kyseinen projektio vääristää napa-alueiden pinta-alaa ja saa ne näyttämään suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Vääristymä on siis Suomen pohjoisosissa suurempi.

 

Kuva 1. Mercatorin projektio verrattuna ETRS-TM35FIN-projektioon.

Robinsonin projektio

Kuvassa 2 verrataan Robinsonin projektiota ETRS-TM35FIN-projektioon. Valitsin tähän karttaan saman väriskaalan sekä luokkien määrän kuin kuvan 1 karttaan. Robinsonin projektio on kompromissiprojektio, jossa projektioiden vääristymiä on pyritty minimoimaan. Myös Robinsonin projektiossa vääristymät ovat suurempia napoja kohti mentäessä, mutta virhe ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin Mercatorin projektiossa (kuva 1).

Kuva 2. Robinsonin projektio verrattuna ETRS-TM35FIN-projektioon.

Lambertin projektio

Kuvassa 3 näkyy vertailu Lambertin oikeapintaisen projektion ja ETRS-TM35FIN-projektion välillä. Kuvan 3 karttaa täytyy myös viimeistellä ja lisätä siihen puuttuvat karttaelementit. Myös tässä projektiossa vääristymät kasvavat napa-alueita kohti liikuttaessa. Kuvaan 3 olisi myös voinut esimerkiksi lisätä luokkien määrää. Lambertin projektiossa vääristymät ovat myös suurempia kuin Robinsonin projektiossa.

Kuva 3. Lambertin oikeapintainen projektio verrattuna ETRS-TM35FIN-projektioon.

Kuvien perusteella suurimmat vääristymät ovat Mercatorin projektiossa ja Lambertin projektiossa, kun taas Robinsonin projektiossa vääristymät ovat näihin kahteen verrattuna pienempiä. Julija nostaa esiin blogissaan esiin sen, kuinka tärkeää oikean projektion valinta on, sillä vääristymät eri projektioissa voivat olla suuria ja projektioiden välillä on suuria eroja.

Kurssikerran tehtävässä oli haastavaa valita vertailtuun projektiot sekä luokkien määrä. Lisäksi olisin voinut kokeilla muuttaa karttojen väriskaalaa.

Lähteet

Pylsy, J. (2024). Toinen kurssikerta. GIS-blogi. Viitattu 10.2.2024.

Gis-blogi (helsinki.fi)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *