Kolmas kurssikerta

Kolmannella kurssikerralla tutustuimme lisää QGIS-ohjelmistoon. Tehtävissä harjoiteltiin esimerkiksi tietokantojen yhdistämistä ja uuden tiedon tuottamista olemassa olevaan tietokantaan. Ensimmäisessä harjoituksessa opittiin myös tiedon liittämistä tietokantaan muista ohjelmista, tässä tapauksessa Excelistä. Harjoituksessa käytettiin Afrikkaa koskevaa tietokantaa, johon liitettiin tietoa Afrikassa sijaitsevista öljynporaus alueista, konflikteista ja timanteista. Kurssikerralla myös tutkittiin näihin liittyviä ominaisuustietotaulukoita.

Kuva 1. Öljykenttien, timanttikaivosten ja konfliktien sijoittuminen Afrikassa.

 

Kun tietokantoihin on tallennettu tietoa konfliktien tapahtumavuosista, voidaan pohtia esimerkiksi sitä, onko tiettynä vuonna ollut esimerkiksi erityisen paljon konflikteja ja voivatko ne mahdollisesti liittyä toisiinsa. Esimerkiksi naapurivaltioiden tai muuten lähekkäisten alueiden konfliktit voivat olla yhteydessä toisiinsa. Tieto konfliktin laajuudesta voi auttaa päättelemään esimerkiksi, kuinka monen ihmisen elämään konflikti vaikuttaa. Näillä alueilla asuvat ihmiset joutuvat todennäköisesti pakenemaan kodeistaan konfliktin tieltä. Konfliktin laajuus voi myös kertoa siitä, kuinka laajalle alueelle aiheutuu vahinkoja. Liina Leisola kirjoittaa blogissaan, että konfliktien kestoa tarkasteltaessa voidaan vertailla valtioiden epävakautta ja tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, kun arvioidaan, kuinka turvallinen jokin valtio on.

Timanttikaivosten löytämisvuosi voi myös liittyä konflikteihin. Konflikteja voi herkästi syntyä, kun kiistellään arvokkaista luonnonvaroista. Timanttikaivokset tuottavat paljon rahaa, joten niiden läheisyydessä syttyy helposti konflikteja, kun eri tahoilla on erimielisyyksiä niiden hallinnasta. Jos timanttikaivos on löytynyt samana vuonna kuin alueella on alkanut konflikti, voidaan päätellä, että ne ovat yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi raportissa Power-sharing and Peacebuilding in Sierra Leone (2008) todetaan, että Sierra Leonen sisällissodassa taistelleista monet tavoittelivat vaurautta, joka oli peräisin luonnonvaroista, kuten timanteista.

Myös öljykenttien löytämisvuosi voi olla yhteydessä konfliktin alkamiseen. Konflikteja voi syntyä, kun öljykenttien omistuksesta kiistellään, sillä ne tuottavat paljon rahaa. Kansalaiset saattavat olla tyytymättömiä siihen, että öljyvaroista johtuva vauraus jakautuu epätasaisesti, mikä voi esimerkiksi lisätä valtion sisäistä epävakautta.

Internetkäyttäjien lukumäärä eri vuosina kertoo esimerkiksi vaurastumisesta, sillä yhä useammalla on nykyään pääsy internettiin. Koska internetkäyttäjiä on yhä enemmän, tieto esimerkiksi uusista konflikteista leviää nopeammin maanosan sisällä.

 

Lähteet

Dupuy, K. & Binningsbo, H. (2008). Power-sharing and Peacebuilding in Sierra Leone. CSCW Papers.

Leisola, L. (2024) Kolmas kurssikerta. Liinan blogi. 

Kolmas kurssikerta – Liinan blogi (helsinki.fi)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *