Vecka 3: Översvämningsindex

På den tredje kursgången fick vi lära oss att sätta ihop olika data och visualisera det i en karta och diagram. Jag fick laga både första övningsuppgiften och den självständiga uppgiften många gånger för att jag inte hade sparat vad jag gjort, så jag känner att jag lärde mig ordentligt processen.

Naturresurser och konflikter i Afrika

Fastän Afrika kartans lagning under lektionen kändes ologisk, var den då jag gjorde den om själv, egentligen ganska enkel. Under lektionen gick vi alltså igenom en hel del nyttiga funktioner att kunna. Den slutliga kartan (blid 1) visar Afrikas diamant- och oljeresurser, och också var det uppstår konflikter. På kartan syns att resurserna uppdelas områdes vis, och i norr finns det mest olja medan diamanter sprids ut i nästan hela resten av Afrika.

Bild 1 Afrikas naturresurser och konflikter visualiserat på en karta. (bilden säger fel)

Mest konflikter finns tydligt kring ekvatorn, men de sprids också ut till resten av kontinenten. Jag visste inte riktigt vad det här beror på, så jag googlade om det och hittade en forskning om Sub-Sahara ländernas beväpnade konflikter. Bild 2 visar mortaliteten i Sub-Saharas länder och det

Bild 2 Mängden dödsfall i Sub-Saharas länder. (IISS, 2022)

syns tydligt där också att det sker mest just vid Ekvatorn. I forskningen berättas om islamistiska grupper som spridits vid västra Sahel och Tchadsjöområdet (d.v.s. länderna mellan Mali och Tchad) och konflikter uppstår också mycket vid den Stora sjöregionen. (IISS, 2022)

Det verkar alltså att den stora mängden konflikter vid ekvatorn i Afrika beror på att det finns viktiga sjöar där, och terroristgrupper är vanligare. Jag kan ändå inte garantera att jag förstod orsakerna helt och hållet. 

Översvämningsindex över avrinninsområden i Finland

Den självständigauppgiften var att samla ihop data och laga karta och kartdiagram över det. Jag känner att jag verkligen lärde mig varje steg, eftersom jag först lagade den själv helt och hållet och sedan raderades hela arbetet, så jag måste laga den på nytt. Då jag lagade den pånytt fungerade inte allt lika lätt så jag bråkade med programmet ganska länge. Så hjälpte jag Ada att laga sin karta och det gick hur smidigt som helst, jag förstår inte riktigt vad som var problemet med min karta, men tillslur blev den också klar.

Bild 3 Översvämningsindex över avrinningsområden i Finland.På bild 3 syns visualiserat översvämningsindex över avrinningsområdena. Det här analyserar Nora fint i sin blogg Go GIS girl, Vecka 3 (2024). Översvämningsrisken är som högst på kustområdena, som i alla fall i Österbotten beror på att landet är väldigt lågt och platt och havet ligger nära. Översvämningsrisken beror naturligtvis också på mängden andra vattendrag (sjöar, åar) på området. Detta verkar ändå inte ha så stor roll, då man ser på bild 3, eftersom sjöandelen är störst i mellersta Finland, men översvämningsrisken är lägre än vid kusterna där sjöandelen är mindre.

Källor:

IISS (18.11.2022). Sub-Saharan Afrika. The Armed Conflict Survey 2022. https://www.iiss.org/online-analysis/online-analysis/2022/11/acs-2022-sub-saharan-africa/

Willför, Ada (9.2.2024). Vecka 3. Jag förstår int ett GISS. https;//blogs.helsinki/adawillf/2024/02/09/vecka-3/

Knippare, Nora (2.2.2024). Vecka 3. Go GIS girl. https://blogs.helsinki.fi/knippare/2024/02/02/vecka-3/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *