Vecka 4: Rutkartor

På den fjärde kursgången lärde vi oss mer om rasterdata och hur man samlar det med hjälp av laserskanning. Vi fick se som exempel hur physicums aula hade laserskannats. Sedan fick vi en inledning till hur man lagar rutkartor över datan man samlat.

Olika rutkartor över Helsingfors

Jag ville se hur de svenskspråkiga i huvudstadsregionen fördelas, om det finns något område där det finns mer eller mindre. Under lektionen gjorde vi upp en rutkarta över den absoluta mängden svenskspråkiga i huvudstadsregionen, men sedan lagade jag själv en rutkarta över de svenskspråkigas andel. Från den första kartan på bild 1 kan man se att det finns fler svenskspråkiga i Esbo och västra Helsingfors det finns också lite i centrum och östra Helsingfors.

Bild 1 De svenskspråkigas andel i huvudstadsregionen (%), 1 km2  rutor

Det är ändå från kartan svårt att veta exakta sanningen för att de olika kategorierna är lite olika stora. QGIS-programmet föreslog ändå dessa kategorier, så jag använde dem. Men jag tänker att om man skulle haft till exempel 10 kategorier som alla är 10% stora, skulle kartan sett annorlunda ut.

Efter lektionen försökte jag göra en till karta (bild 2), men med större rutor. Jag spenderade hela dagen på det för det uppstod hela tiden nya problem, men tillslut fick jag ändå en karta. Jag tror tyvärr nog att den inte är rätt gjord trots alla försök, för att den ser väldigt annorlunda ut från bild 1:s karta. Det är alltså något steg i processen som jag gjömt, men jag ska försöka ännu komma på felet.

Bild 2 De svenskspråkigas andel i huvudstadsregionen (%), 3 km2 rutor

Jag läste några bloggar, och blev inspirerad av Jeros blogg, Jeron blogi: Neljäs kurssikerta (2024). Jero  har lagat mycket detaljer till sina kartor och varit kreativ med innehållet, så jag ska nog ännu försöka göra mina kartor finare då jag har mer tid.

Till slut började vi på femte veckans uppgift om Parainen området. Jag tog inga bilder av detta, för att jag berättar mer om det i nästa veckas blogg.

Källor:

Hoberg, Jero (13.2.2024). Jeron blogi. Neljäs kurssikerta. https://blogs.helsinki.fi/hoberg/2024/02/13/neljas-kurssikerta/ 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *