Viikko 4: Ruutukarttoja

Neljännellä kurssikerralla opimme lisää rasteridatasta ja siitä, miten sitä kerätään esimerkiksi laserkeilaamalla. Näimme esimerkiksi, miten Physicum-aula oli laserkeilattu. Sen jälkeen saimme johdannon siihen, miten karttoja tehdään kerätystä datasta.

Erilaisia karttoja Helsingistä

Halusin nähdä, miten ruotsinkielisten osuus jakautuu pääkaupunkiseudulla, onko alueita, joilla heitä on enemmän tai vähemmän. Luennon aikana teimme kartan ruotsinkielisten absoluuttisesta määrästä pääkaupunkiseudulla, mutta sen jälkeen tein itse kartan ruotsinkielisten osuudesta. Ensimmäisestä kartasta (kuva 1) näkee, ruotsinkielisiä olevan enemmän Espoossa ja Länsi-Helsingissä, mutta myös hieman keskustassa ja Itä-Helsingissä.

Kuva 1 Ruotsinkielisten osuus pääkaupunkiseudulla (%), 1 km² ruudut

Voi kuitenkin olla vaikea vaikea saada tarkkaa totuutta kartasta, koska eri kategoriat ovat hieman eri kokoisia. QGIS-ohjelma ehdotti näitä kategorioita, joten käytin niitä. Mutta mietin, että jos olisi ollut esimerkiksi 10 kategoriaa, joista jokainen olisi ollut 10% kokoinen, kartta olisi näyttänyt erilaiselta.

Luentojen jälkeen yritin tehdä toista karttaa (kuva 2) suuremmilla ruuduilla. Käytin siihen koko päivän, koska uusia ongelmia ilmeni koko ajan. Lopulta sain kuitenkin kartan valmiiksi (tai näin ainakin luulin). Pelkään kuitenkin, että se ei ole oikein tehty kaikista yrityksistäni huolimatta, koska se näyttää hyvin erilaiselta kuin kuvan 1 kartta. Kartan värejä katsoessä huomaa, ettei värit jakaudu kartalle samalla tavalla kuin ensimmäisessä kartassa. Jossain vaiheessa prosessia on siis luultavasti tullut tehtyä jokin virhe, mutta aion yrittää selvittää mikä on pielessä.

Kuva 2 Ruotsinkielisten osuus pääkaupunkiseudulla (%), 3 km² ruudut

Luin muutamia blogeja ja inspiroiduin Jeron blogista, Jeron blogi: Neljäs kurssikerta (2024). Jero on tehnyt paljon yksityiskohtia karttoihinsa ja ollut luova sisällön suhteen, joten aion yrittää tehdä karttani hienommiksi, kun minulla on enemmän aikaa. Lopuksi aloitimme viidennen viikon tehtävän Paraisilla. En kuitenkaan ottanut tästä kuvia, vaan kerron siitä enemmän seuraavan viikon blogissa.

Lähteet:

Hoberg, Jero (13.2.2024). Jeron blogi. Neljäs kurssikerta. https://blogs.helsinki.fi/hoberg/2024/02/13/neljas-kurssikerta/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *