Vecka 5: Buffrering och olika räkningar

Den femte kursgången for ganska snabbt då vi bara hade en kort gemensam introduktion till ämnet, och sedan fick själva jobba på uppgifterna. Veckans tema var alltså buffrering, så vi fick lära oss att utnyttja buffrering till olika saker.

Uppgiften om Pornainen

Under kursgångerna 4 och 5 gjorde vi som öving olika uppgifter med Pornainen området. På fjärde kursgången lagade vi upp höjdkurvor och på den femte kursgången en buffertzon över de största vägarna i Pornainen. Först måste vi rita ut vägarna och gränsa området, varefter vi kunde laga buffert zonen. På femte kursgången fick vi ändå färdigt ritade vägar och gränser, så att alla hade de samma.

Då vi hade vägarna och gränserna utritade kunde vi sedan se hur många som bodde inom 50 meters avstånd till stora vägar i Pornainen genom att rita ut en buffertzon runt vägen, samtidigt räknade vi hur långa vägarna är. Att bo så nära en stor väg kan nämligen påverka trivseln och störa livet på grund av ljudet som kommer från bilarna. Jag tänker mig att de på det här sättet kan till exempel justera hastighetsbegränsiningarna, eftersom det

Bild 1 Pornainens stora vägars ljudnivåbuffert (50 m)

Första uppgiften

Första uppgiften innehöll så mycket information man skulle samla så jag gjorde upp en tabell (tabell 1) över alla, så som också Armida gjorde i sin blog Gissful thinking, Reflektioner kring buffreringskeltioner vecka 5 (2024). Vi skulle nämligen samla data över hur många som bor på många olika specifika områden.

Tabell 1 Första uppgiftens svar, d.v.s. data om hur många personer som bor på olika specifika områden.

Malms flygplats
Invånarantal på 2 km avstånd 57 778 pers
Invånarantal på 1 km avstånd 8 914 pers
Helsingfors-Vanda flygplats
Invånarantal på 2 km avstånd 11 686 pers
Invånarantal på 65dB område och 2 km avstånd 19 pers (0,16 %)
Invånarantal på minst 55dB område 1 780 pers
Då flygen åker över Dickursby 13 998 pers
Stationer
På 500 m avstånd, av hela områdets invånare 110 278 pers (21,58 %)
Av vilka i arbetsålder 67,09 %

Det känns som det här verktyget (buffrering) verkligen kan behövas då man till exempel planerar staden. Speciellt husen nära flygplatsen är kanske inte lika attraktiva då man tänker på boendet för att det hela tiden är semimycket buller där, då flygen åker dygnetom.

Det är galet att tänka att det bor så många (1 780 pers) på minst 55dB område, för konstant ljud gör inte bra för trumhinnan och kan orsaka till och med långvarig skada. Enligt specialistläkaren i almänmedicin V. Phalberg kan trumhinnan och hörseln skadas då den utsätts för långvarigt buller eller ett kort högt ljud. I artikeln berättar Phalberg ändå att det är skadligt om det långvariga bullret är över 80dB, men jag kan tänka mig att 55dB och högre inte heller är så bra. (Phalberg, 2023)

Konstant buller, vare sig det var högt eller inte, är inte heller bra för hjärnan och psyket. Då det finns buller kan det vara svårare att höra känslor och slappna av ordentligt. Det finns också mycket forskning om att i tystnad slappnar kroppen av och hjärnan utvecklar sina celler, så till exempel inlärningen fungerar bättre. (Palm, 2017)

Andra uppgiften

Jag började på andra uppgiften men tyckte det kändes ungefär omöjligt att räkna prosenten utlänningar per tätort/område, så jag ska ännu fundera på detta men barn i skolålder och personer som bor utanför tätorterna kändes lätt för att det var ett verktyg jag känner att jag hantetar bättre.

Tätorter
Andelen som bor i tätorter av alla 96,10 %
Barn i skolåldern som bor i tätorter 3 369 pers (3,71 %)
Områden där över 10 % är utomlänningar ?
Områden där över 20 % är utomlänningar ?
Områden där över 30 % är utomlänningar ?

Tredje till femte uppgifterna

Ska ännu göras.

Tankar om QGIS

Det kändes ganska enkelt att rita upp buffertzonerna och få svaren till frågorna, så jag gillade uppgiften. I vissa situationer måste jag klura ut hur man skulle utföra uppgiften och det var på vissa ställen svårare än på andra, men till slut kom jag ändå alltid till svaret. Det känns ganska belönande och roligt att klura ut svaren. Den här uppgiften var inte skärsilt svår för mig, utom att jag ofta glömmer vad jag gjort och då tar det längre då man alltid ska hitta samma lösning många gånger då jag inte sparat första gången. I tidigare uppgifter har det nog uppstått flera svårare problem, speciellt i kartuppgifter där man ska visualisera någon viss data på ett visst sätt.

Källor:

Wanström, Armida (15.2.2024). Reflektioner kring buffreringskeltioner vecka 5. Gissful thinking. https://blogs.helsinki.fi/armida/2024/02/15/reflektioner-kring-buffreringslektioner-vecka-5/

Phalberg, V. (20.10.2023). Bullerskada. Netdoktor. https://www.netdoktor.se/infektion/oron-nasa-hals/sjukdomar/bullerskada/

Palm, I. (26.8.2017) Därför är tystnad viktigt för hjärnan. Kurera. https://kurera.se/darfor-ar-tystnad-viktig-for-hjarnan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *