Viikko 5: Bufferointi ja laskutoimituksia

Viides kurssikerta eteni melko nopeasti, koska meillä oli vain lyhyt yhteinen johdanto aiheeseen, minkä jälkeen saimme työskennellä tehtävien parissa itse. Viikon aihe oli siis bufferointi, ja opimme hyödyntämään bufferointia eri tarkoituksiin.

Tehtävä Pornaisista

Kurssikerroilla 4 ja 5 teimme harjoitustehtäviä Pornaisten alueesta. Neljännellä kurssikerralla loimme korkeuskäyriä, ja viidennellä kerralla teimme bufferivyöhykkeen Pornaisten suurimpien teiden ympärille. Ensiksi meidän piti piirtää tiet ja rajata alue, minkä jälkeen pystyimme luomaan bufferivyöhykkeen. Viidennellä kurssikerralla meillä oli kuitenkin valmiiksi piirretyt tiet ja rajat, joten kaikilla oli samat lähtökohdat.

Kun tiet ja rajat oli piirretty, pystyimme näkemään, kuinka monet asuivat 50 metrin läheisyydellä suurista teistä Pornaisissa piirtämällä bufferivyöhyke tien ympärille ja samalla laskettiin teiden pituutuus. Suuren tien lähellä asuminen voi vaikuttaa asumismukavuuteen. Teiden autojen aiheuttamat äänet ja pakoaasut voi häiritä elämänlaatua. Mietin, että tällä tavoin voitaisiin esimerkiksi säätää nopeusrajoituksia niillä alueilla, joissa on paljon asutusta.

Kuva 1 Pornaisten suurten teiden melubufferialue (50 m)

Ensimmäinen tehtävä

Ensimmäinen tehtävä sisälsi paljon kerättävää tietoa, joten laadin yhden taulukon (taulukko 1) kaikista tiedoista, kuten myös Armida teki blogissaan Gissful thinking, Reflektioner kring buffreringskeltioner vecka 5 (2024). Meidän piti kerätä tietoa siitä, kuinka monet asuvat monilla eri tarkasti määritellyillä alueilla.

Taulukko 1 Ensimmäisen tehtävän vastaukset eli tiedot siitä, kuinka monta henkilöä asuu eri tarkasti määritellyillä alueilla.

Malmin lentokenttä
Asukaslukumäärä 2 km etäisyydellä 57 778 henk
Asukasmäärä 1 km etäisyydellä 8 914 henk
Helsinki-Vantaa lentokenttä
Asukasmäärä 2 km etäisyydellä 11 686 henk
Asukasmäärä 65dB-alueella ja 2 km etäisyydellä 19 henk (0,16 %)
Asukasmäärä vähintään 55dB-alueella 1 780 henk
Kun lentokoneet kulkevat Tikkurilan yli 13 998 henk
Asemat
Asukaslukumäärä 500 m etäisyydellä 110 278 henk (21,58 %)
Joista työikäisiä 67,09 %

Tuntuu siltä, että tätä työkalua (bufferointi) todella tarvitaan esimerkiksi kaupungin suunnittelussa. Erityisesti talot lentokentän läheisyydessä eivät ehkä ole yhtä houkuttelevia asumiskohteita, koska siellä on jatkuvasti melua lentokoneiden liikenteestä.

On hullua ajatella, että niin moni (1 780 henkeä) asuu vähintään 55dB alueella, koska jatkuva melu ei ole hyvä korvien tärykalvoille ja voi aiheuttaa jopa pitkäaikaista vauriota. Yleislääkäri V. Phalbergin mukaan korvakalvo ja kuulo voivat vaurioitua, kun niihin kohdistuu pitkäaikaista melua tai äkillinen kovempi ääni. Artikkelissa Phalberg kuitenkin kertoo, että vahinkoa voi tapahtua, kun pitkäaikainen melu ylittää 80dB, mutta voin kuvitella, että 55dB ja korkeampi eivät myöskään ole hyviä. (Phalberg, 2023)

Jatkuva melu, oli se sitten kovaa tai ei, ei myöskään ole hyvä aivoille ja psyykelle. Kun on melua, tunteiden kuuleminen ja kunnolla rentoutuminen voivat vaikeutua. On myös paljon tutkimusta siitä, että hiljaisuudessa keho rentoutuu ja aivot kehittävät solujaan, jolloin esimerkiksi oppiminen sujuu paremmin. (Palm, 2017)

Toinen tehtävä

Aloitin toisen tehtävän, mutta tuntui melko mahdottomalta laskea prosenttiosuus ulkomaalaisista asukkaista taajamassa/alueella, joten minun täytyy vielä miettiä tätä, mutta kouluiässä olevat lapset ja taajamien ulkopuolella asuvat ihmiset tuntuivat helpolta, koska se oli työkalu, jonka tunsin hallitsevani paremmin.

Taajamat
Kaikki taajamissa asuvien osuus 96,10 %
Kouluiässä olevat lapset taajamissa asuvista 3 369 henk (3,71 %)
Alueet, joissa yli 10 % on ulkomaalaisia ?
Alueet, joissa yli 20 % on ulkomaalaisia ?
Alueet, joissa yli 30 % on ulkomaalaisia ?

Kolmas – viides tehtävä

Tulossa vielä.

Ajatuksia QGIS:stä

Bufferttialueiden piirtäminen ja ensimmäisen tehtävän vastausten saaminen kysymyksiin tuntuivat melko helpoilta, joten pidin tehtävästä. Joissain tilanteissa minun täytyi pähkäillä, miten tehtävä suoritettaisiin, ja se oli joissain paikoissa vaikeampaa kuin toisissa, mutta lopulta päädyin kuitenkin ratkaisuun paitsi sitten myöhemmissä tehtävissä. Tuntuu melko palkitsevalta ja hauskalta selvittää vastauksia. Ensimmäinen tehtävä ei ollut erityisen vaikea minulle, paitsi että unohdan usein, mitä olen tehnyt, ja se vie enemmän aikaa, koska minun on aina löydettävä sama ratkaisu monta kertaa, kun en esimerkiksi ole tallentanut ensimmäisen kerran. Aiemmissa tehtävissä on kyllä ilmennyt useita vaikeampia ongelmia, erityisesti karttatehtävissä, joissa pitää visualisoida tiettyjä tietoja tietyllä tavalla.

Lähteet:

Wanström, Armida (15.2.2024). Reflektioner kring buffreringskeltioner vecka 5. Gissful thinking. https://blogs.helsinki.fi/armida/2024/02/15/reflektioner-kring-buffreringslektioner-vecka-5/

Phalberg, V. (20.10.2023). Bullerskada. Netdoktor. https://www.netdoktor.se/infektion/oron-nasa-hals/sjukdomar/bullerskada/

Palm, I. (26.8.2017) Därför är tystnad viktigt för hjärnan. Kurera. https://kurera.se/darfor-ar-tystnad-viktig-for-hjarnan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *