Vecka 2: Projektioner och deras fel

På den andra kursgången lärde vi oss att använda fler funktioner i QGIS. Vi bekantade oss med olika koordinatsystem och projektioner. Målet för lektionen var att observera vilka slags förvrängningar olika projektioner medförde.

Skillnader mellan olika projektioner

Först fick vi i uppgift att mäta area och längd för något, och därefter jämförde vi dessa i en tabell (tabell 1). Jag valde projiceringarna Mercator, Patterson och Aitoff, som jag senare också kartlade. I tabellen syns att det finns betydande skillnader mellan olika projektioner. ETRS-TM35FIN är en projektion specifikt anpassad för Finland, eftersom den baseras på en egen version av det europeiska ETRS89-systemet. Den är således den mest exakta av de projektioner som används i Finland (Forststyrelsen, u.å.).

Längd och area skillnader mellan olika projektioner

TM35FIN Mercator Patterson Aitoff
Längd (km) 568,2 1 211 1 171,1 614,1
Skillnad på längden jämfört med ETRS-TM35FIN (km) 0 643 603,1 46,1
Area (km²) 5 533,1 45612,4 20726,5 7210,0
Skillnad på arean jämfört med ETRS-TM35FIN (km²) 0 40079,3 15193,4 1676,9

Tabell 1 Skillnader i längd och area mellan olika projektioner. Längden mättes vid den bredaste punkten i Finland, och arean i Lappland.

Tabell 1 visar att Aitoff-projektionen skiljer sig minst från ETRS-TM35FIN, men det finns fortfarande en betydande skillnad. Jag märkte också att när man kollar på längden och arean av en ellipsoid i olika projektioner förblir längden och arean det samma. Detta är som det borde vara eftersom avståndet mellan två punkter på jordens yta alltid är detsamma. Då man jämförde med ellipsoiden blev det tydligt att ETRS-TM35FIN-projektionen avviker minst från verkligheten.

Jag upptäckte hur man ändrar textfärg i bloggen och experimenterade med det när jag skapade tabellen. Jag använde en ljusare grå färg för mindre viktiga detaljer för tydlighetens skull. I sin blogg, Gaiuksen kurssiblogi: MAA202 Toinen viikko (2024), använde Gaius olika färger i varje karta för att göra det lättare för läsaren att se att kartorna var olika.

Under föreläsningarna har vi funderat över hur olika färger på kartor påverkar läsarens uppfattning om ämnet. Rött och mörka färger används ofta för att visa stora mängder och mer negativa ämnen. Medan grönt och ljusare färger ofta har motsatt effekt. Detta framgår även av Rosenberg M.:s (2019) text The Role of Colors on Maps. För mina egna kartor (bild 1, 2 och 3) valde jag en färgskala som föreläsaren föreslog. Jag tycker färgskalan passar bra, eftersom rött visar stora fel och gränserna för olika värden syns tydligt eftersom färgerna är olika och inte bara en gradient.

Bilderna 1, 2 och 3 visualiserar skillnaderna mellan Mercator, Patterson och Aitoff gentemot ETRS-TM35FIN. Det syns att det nästan inte finns någon visuell skillnad mellan Mercator och Patterson, men när man tittar på värdena syns det att Mercator har betydligt mycket mer variation. Av dessa tre sticker Aitoff tydligt ut med sina låga värden och kartans färger är också placerade lite annorlunda.

Bild 1 Mercators fel i area jämfört med ETRS-TM35FIN.
Bild 2 Pattersons fel i area jämfört med ETRS-TM35FIN.
Bild 3 Aitoffs fel i area jämfört med ETRS-TM35FIN.

 

 

 

 

 

 

 

 

Av alla ovan nämnda projektioner kan man se att ju längre norrut man kommer, desto mer förvrängd blir kartan. Detta tyder på att ”fokuspunkten/linjen” för alla dessa projektioner är närmare ekvatorn, och förvrängningarna är minst där och ökar när man går längre bort.

Jag läste Annasofias och Veeras bloggar; VIIKKO 2: Karttaprojektioiden syöväreihin QGIS:n kanssa (2024) och Viikko 2: Projektioita ja vääristymiä (2024). De hade hittat projektionerna Equal Earth och Equal Area som ser mycket olika ut och verkade intressanta. Equal Earths och Equal Areas förvrängningar går inte från söder till norr som Mercator, Patterson och Aitoff utan på ett helt annat sätt. Deras felvärden är också lägre än Aitoffs, så de är mer korrekta.

 

Källor: 

Forststyrelsen (u.å.). Oman sijainnin määrittäminen kartalla GPS-paikantimen avulla. Luontoon.fi. https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/suunnistaminen/gpspaikantimet/omansijainninmaarittaminen

Eriksson, Gaius (23.1.2024). MAA202 Toinen viikko. Gaiuksen kurssiblogi. https://blogs.helsinki.fi/ezgaius/2024/01/23/maa202-toinen-viikko/

Matt Rosenberg (10.7.2019). The Role of Colors on Maps. ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/colors-on-maps-1435690

Toivonen, Annasofia (30.1.2024). VIIKKO 2: Karttaprojektioiden syöväreihin QGIS:n kanssa. Annasofian blogi. https://blogs.helsinki.fi/annasoto/2024/01/30/viikko-2-karttaprojektioiden-syovareihin-qgisn-kanssa/

Ala-Heikkilä, Veera (31.1.2024). Viikko 2: Projektioita ja vääristymiä. Veeran blogi (MAA202). https://blogs.helsinki.fi/veeraala/2024/01/31/viikko-2-koordinaattijarjestelmien-vaaristymia/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *