Viikko 2: Sisko apuun ja karttaprojektiot vertailuun

Tätä blogia ei todellakaan ole kirjoitettu kurssin toisella viikolla. Jäin nimittäin jumiin, kun en päässyt luennolle, mutta onneksi siskoni Stella osasi nyt auttaa pääsemään taas vauhtiin. Jostain syystä joka kerta, kun näitä tekee, tulee jokin onkelma, jota ei osannut ennakoida tai johon ei netistä helposti löydy vastausta. Kun nyt kuitenkin olen jo saanut seuraavien viikkojen tehtävät luennoilla tehtyä, tuntuu siltä, että pikku hiljaa alkaa ymmärtämään QGIS ohjelmaa sen kokonaisuudessa. Hitaasti hyvä tulee.

 

Eri projektioiden kuva Suomesta

Toisen viikon teemana oli koordinaattijärjestelmien toimintaan QGIS:ssä tutustuminen ja ensimmäiseksi tarkastelimmekin, miten eri projektioissa pituudet ja pinta-alat muuttuvat. Valitsin tarkasteluun TM35FIN-projektion lisäksi Global Patterson, Google Maps Global Mercator ja Global Loximuthal-projektiot (Kuva 1). Näissä Stella osasi auttaa siten, että ymmärsin esimerkiksi, että on tärkeää katsoa, että koordinaattijärjestelmä varmasti kattaa ohjelmassa myös Suomen, sillä kaikki eivät sitä tietenkään tee.

 

Kuva 1. Käytettyjen koordinaatistojen karttaprojektiot. (Wikipedia, Compare Map Projections)

 

Taulukkoon 1 olen kerännyt nämä saamani eri pituudet ja pinta-alat. Päätin valita paikan pohjoisesta Suomesta, Inarin kohdalta, sillä ajattelin, että erot siellä yleensä ovat suuremmat. Toisin kuin luennolla oltiin tehty, päätin myös valita TM35FIN-projektion pituudeksi ja pinta-alaksi niin selvät numerot kuin mahdollista, jotta muiden koordinaatistojen vertailu niihin olisi mahdollisimman helppoa. Tuloksesta en ole aivan varma, mutta oletan, että saadut arvot käyvät järkeen. Se niistä ainakin käy ilmi, että koordinaatisto on todella tärkeä valita oikein, jotta vääristymiltä vältytään. Itselleni tuli myös uutena huomiona se, että esimerikiksi Pattersson ja Mercator ovat Itä-Länsi suunnassa mitatulta pituudeltaan sama, vaikka pinta-alat ovat erit, sillä pinta-alaan vaikuttaa luonnollisesti myös Pohjois-Eteläinen vääristymä. Näitä vertailin kuvan 1 eri projektioiden karttoihin, ja ymmärsin suunnilleen, mistä erot johtuvat. Tämä oli hyvin kiinnostavaa huomata.

 

Taulukko 1. Sama pituus ja pinta-ala vertailtuna eri projektioiden koordinaattijärjestelmissä Inarin kohdalla.

TM35FIN
Pattersson
Google Maps Mercator
Loximuthal
Pituus (km) 10 27,812 27,812 15,26
Pinta-ala (km²) 10 36,651 78,093 15,282

 

Tehtävän toisessa osassa tarkoituksena oli tuottaa kartta-aineistoa, jolla tätä projektioiden aiheuttamaa vääristymää voidaan esittää. Oma tuotokseni on lopullisessa muodossaan kuvassa 2. Luennolla monet olivat päätyneet tekemään värityksen erikseen jokaiseen karttaan. Itse päätin kuitenkin kokeilla yhdistää skaalat, sillä huomasin valitsemieni koordinaatistojen antavan hyvin eri suuruisia arvoja. En tiedä, oliko tämä niin hyvä idea, ja mieluummin olisinkin ehkä tehnyt liukuvan skaalan, sillä nyt kartallani on hyvin monta samantapaista väriä. Mielestäni tämä tapa kuvata vääristymää antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, miten jotkut projektiot vääristävät kuvaa huomattavasti enemmän kuin muut.

Jotkut, kuten Jero Hoberg (30.1.2024, kuva 6), joka vertaili TM35FIN-koordinaatistoa Sanson-Flamsteedin projektioon, olivat hienosti ymmärtäneet valita myös sellaisen koordinaattijärjestelmän, jossa vääristymä ei kulje Etelä-Pohjois-, vaan Itä-Länsisuunnassa. Näistä kartoista tuli mielestäni hyvin mielenkiintoisia ja olisikin ollut hyvä ymmärtää ottaa sellainen mukaan omaan tarkasteluun.

 

Kuva 2. Eri projektioiden vääristymät pinta-aloissa verrattuna ETRSTM35FIN-projektioon.

Ylipäänsä olen hyvin tyytyväinen, että sain kartat tehtyä. Itse kun teki omalla ajalla, eikä luennolla, ymmärsi lopulta ehkä myös paremmin, miten homma oikeasti toimii. Kurssinhan tavoite on kuitenkin lopulta todella osata tehdä itse näitä, joten sinänsä tämä tehtävä oli hyvin antoisa.

 

Viikon GIS what!? -lausahdukset

  • Kannattaa mennä luennolle ja kannattaa pyytää apua.
  • Kaikesta ei voi aina saada kivoja GIS what!?-lausahdusta tai sellaista aivan uutta oivallusta, mutta…
  • kyllä kannattaa muistaa tarkastaa, että varmasti käyttää oikeaa koordinaatistoa.

 

Lähteet

Compare Map Projections. (2024). Single view: Pattersson, Mercator. Haettu 17.2.2024 osoitteesta: https://map-projections.net/singleview.php

Hoberg, J. (2024). Jeron blogi: Toinen kurssikerta. Haettu 17.2.2024 osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/hoberg/2024/01/30/toinen-kurssikerta/

Rinta-Jouppi, S. (2024). G# lentamente -blogi. Haettu 17.2.2024 osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/ristella/

Wikipedia. (2024). Loximuthal projection. Haettu 17.2.2024 osoitteesta: https://en.wikipedia.org/wiki/Loximuthal_projection


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *