Viikko 4: Kone vastaan ihminen

Tällä viikolla ohjelmassa oli ensimmäistä kertaa rasteridataa ja sain kuin sainkin kartat valmiiksi jo luennolla! Aloitimme myös ensi viikon tehtävää Pornaisten alueella.

 

Gridin teko

Laadimme kartan, jossa näkyy ruotsinkielisten osuus pääkaupunkiseudulla (kuva 1). Tämä oli yllättävän monimutkaista, vaikka tämäntapaisia karttoja näkee koko ajan. Varmaan niiden teko kuitenkin sujuvoituu ajan kanssa. Teimme myös ensiksi kartan, jossa oli ruotsinkielisten määrä eri ruuduissa, mutta kuten Arttu Paarlahti huomautti, antoi tämä hyvin vääristyneen kuvan ruotsinkielisten todellisista määristä. Suhteutettuna koko ruudun väestöön taas saatiin paljon todenmukaisempi kartta.

Jotkut, kuten Aida Herttua (20.2.2024, kuvat 2 ja 3) osasivat vielä soveltaa oppimaansa muuhun dataan ja tehdä esimerkiksi pääkaupunkiseudun asuinkäytössä olevien rakennusten keskimääräisen rakennusvuoden perusteella samanlaisen kartan.

 

Kuva 1. Ruotsinkielisten osuus pääkaupunkiseudulla.

 

Korkeuskäyriä ala ihminen ja ala kone

Toisessa tehtävässä laadimme omia kerkeuskäyriä. Opimme kuitenkin, että ihmistä vielä tarvitaan monissa asiossa, jotta kartoilta saadaan esimerkiksi juuri turha kohina pois. Kuvasta 2 näkyy nimittäin kuinka laatimamme korkeuskäyrät paikoittain näyttävät hyvin koukeroisilta ja rosoisilta, sillä ne ovat aivan liian tarkkoja. Oikealla maastokartalla korkeuskäyrät on ilmeisesti ihmisen siistimiä, vaikken sitä ennen maantieteen opintoja olisi voinut uskoa. Taas kerran kehotan kaikkia menemään katsomaan Jero Hobergin blogia (13.2.2024, kuva 7), jossa hän on todella mallikkaasti osannut yhdistää maastokartan korkeuskäyrineen ja itse tekemänsä korkeuskäyrät.

Mietin kuitenkin luennon jäljeen, voisiko tekoälyä opettaa arvioimaan tämäntapaisia korkeauskäyrien siivoushommia kuin ihminen. Se ei varmaan olisi kauhean vaikeaa, mutten tietenkään tiedä.

Kuva 2. Otteita tehtävän karttalehteen pirretyistä korkeuskäyristä.

 

Viikon GIS what!? -lausahdukset

  • Jero Hobergin blogi on loistava!
  • Espoossa asuu suhteellisesti aika paljon ruotsinkielisiä ja joillain tietyillä rajatuilla alueilla on pääkaupunkiseudulla keskittyneesti paljon ruotsinkielisiä.
  • Kone ei osaa vielä kaikkea, edes niin yksinkertaista asiaa kuin korkeuskäyriä.

 

Lähteet

Herttua, A. (2024). Ainan GIS-taival: 4. viikko. Julkaistu 20.2.2024. Haettu 22.2.2024 osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/aiheai/4-viikko/

Hoberg, J. (2024). Jeron blogi: Neljäs kurssikerta. Julkaistu 13.2.2024. Haettu 22.2.2024 osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/hoberg/2024/02/13/neljas-kurssikerta/

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *