Toinen harjoituskerta 29.1.2021

Oppitunnilla

Toisella harjoituskerralla jatkoimme QGIS:in käyttöä. Kertasimme läpi aikaisemmin opittuja asioita, sekä harjoittelimme uusien tilastotietojen kuvaamista kartalla. Tällä kertaa vertailimme eri karttaprojektion tarkkuuksia Suomen kartalla. Vaiheittain läpikäyminen oppitunnilla on paras tapa tutustuttaa uusiin toimintoihin, jonka jälkeen itsenäisten karttatöiden tekeminen muistuttaa nopeasti mieleen vastaopitut asiat. Itsenäinen tekeminen on heti työläämpää vasta opitun jälkeen, mutta helpottaa asian muistamista myöhemmällä ajalla. QGissin käyttö on myös helpottunut nyt kun otin käyttöön toisen näytön, Kuten Anttikin blogissaan totesi, tuplanäyttö helpottaa oppimista huomattavasti.

Harjoitus

Vertasin karttaprojektioiden eroja kuvaamalla tietyn alueen pinta-alaa ja pituutta eri projektioilla ja merkitsin prosentuaaliset kokoerot verrattuna ETRS89 TM35-projektioon. Alla olevaan taulukkoon merkityt tulokset näyttävät kuinka tärkeää on valita oikea projektio alueita kuvattaessa. Esimerkiksi Mercatorin projektio kuvasi valitsemani alueen pinta-alaa jopa 460% suurempana.

Karttakuva
Kartat kuvassa 1. kuvastaa Winkel Tripelin, sekä Mercatorin projektion kokovaihtelua verrattuna ETRS89 TM35 karttaprojektioon. Vertailimme kuntien kokoeroja ja huomasimme, kuinka suuri kunnan kokovaihtelu on pitkän Suomen alueella. Kuvan 1 kartat on kuvattu TM35-muodossa.
Väripalettien valitseminen ja oikean sävyn mallaaminen legendaan järkeväksi kokonaisuudeksi antoi minulle ns. “vapaat kädet” luoda mahdollisimman näyttävä kartta. 

(kuva 1: Winkel Tripel (vas.) ja Mercatorin (oik.) koko verrattuna TM35 pinta-alaan)

Kuvia tarkastellessa huomaa kuinka paljon Suomen pituus vaikuttaa vääristymiin. Varsinkin Mercatorin projektion vertailussa (oikealla) yli seitsemän kertainen pinta-alan vääristymä on todella suurta. Kuvaparia tarkastellessa huomaan, kuinka Mercatorin varsinainen vääristymä ei poikkea Winkel Tripelin värisävyistä tarpeeksi, että sen radikaalin kokoeron huomaisi väripaletista. Vasta Legendaa tarkastellessa huomaa suuren vertailueron.

Lähteet

https://blogs.helsinki.fi/anttipaa/ (Luettu 1.2.2021)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *