Kurssikerta 1

Tämä tässä on paikkatieto blogi, karttojen ihmeellinen maailma. Tarkoituksena opetella MapInfon käyttöä ja soveltamista. Ensimmäisellä kurssikerralla opeteltiin MapInfo-ohjelman perustoimintoja ja käytäntöjä. Harjoiteltiin teemakarttojen tekoa ja suunniteltiin oma teemakartta ja toteutettiin se omavalintaisesta aineistosta, joka tuntui kiintoisalta tarkastella. Aluksi itselläni oli vaikeuksia käyttää MapInfo-ohjelmaa, koska oma koneeni tökki ja sainkin aikaan error ennätyksen. Toivotaan, että tämä ei määritä tulevaa MapInfon käyttäjän uraani. Tein karttani muun kielisten ihmisten prosentuaalisista osuuksista Suomen kunnissa. Kiinnostavaa oli katsoa tuleeko esille muita alueita kuin pääkaupunkiseutu joka hypoteettisesti olisi se alue jossa isoin muun kielisten osuus esiintyisi.Tuloksia saatiin.

Kuva 1.

 

 

Yksi kunta erottui isolla muun kielisten määrältään ja se oli Utsjoen kunta Pohjois-Suomessa. Utsjoki on suomen ainoa kunta, jossa enemmistö on saamelaisia ja noin puolet asukkaista puhuu äidinkielenään saamea. Etelä-Suomessa maahanmuuttajat ja heidän äidinkielensä vaikuttaa prosentteihin korottavasti, sekä Länsi-Suomessa että muutamassa erillisessä kunnassa ruotsinkielisten asukkaiden osuus. Myös osuudet itärajalla ovat hieman korkeammalla kuin esimerkiksi Keski-Suomessa. Muu paikkatieto blogaajat eivät olleet käsitelleet aivan samaa aihetta, mutta kuten Aura Törmä blogissaan mainitsee ulkomaiden kansalaiset ovat jakautuneet Suomessa isoihin kaupunkeihin, rannikolle ja Ruotsin ja Venäjän rajan tuntumaan. Tämä selittäisi myös muiden puhuttujen kielien jakautumista juurikin, etelä-, ja länsirannikoille sekä itärajalle.

Teema kartan toteutus MapoInfolla ei sinänsä ollut vaikeaa, oma vaikeuteni on muistaa kaikki erilaiset komennot ja joskus ymmärryksessäkin on ollut vikaa. Kartta on selkeydeltään niin hyvä kun MapInfo antaa periksi, mutta karttojen muokkaus saattaa olla tulevaisuudessa tarpeen muissa ohjelmissa kun ihanassa MapInfossa.

Lähteet:

Törmä, A. Auto’s blog (2015) https://blogs.helsinki.fi/auto/

Utsjoen kunnan sivut. Utsjoen kunta http://www.utsjoki.fi/fi/yhteystiedot/kuntatietoa.php

One thought on “Kurssikerta 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *