Kurssikerta 6 – Kallion baareja ja tulirenkaita

Kuudes kurssikerta alkoi ulkoilulla. Tehtävänämme oli kerätä tiettyjä kohteita maastosta sekä tallentaa kohteiden sijainti GPS-paikantimen avulla. Päätimme oman ryhmämme kanssa lähteä tutkailemaan Kallion baarien sijaintia ja pienen ratikkamatkan jälkeen saavuimme paikalle ja saimme kerättyä viidentoista baarin sijainnit helposti ja vaivattomasti. Yliopistolla siirsimme tiedot excelissä MapInfoon ja näin saimme pistemuotoisen aineiston baarien sijainnista. Itse laitteen käyttö tuntui ryhmässämme sujuvan vallan mainiosti ja suurimmat ongelmat aiheuttivat kylmä tuuli ja jäätyvät sormet.

Saamamme tulokset osuivat kutakuinkin oikeisiin kohtiin, mutta muutamien metrien heittoa pisteissä ilmeni mikä nyt on sinällään ihan normaalia, korkeuden mittaaminen näin pohjoisessa on erittäin hankalaa ja niissä tuloksissa heittoa olikin jo huomattavasti enemmän.

Tämä kurssikerran varsinainen tehtävä liittyi niin ikään pisteaineistoihin ja aineistojen käsittelyyn ja tuomiseen MapInfoon. Tehtävänämme oli tehdä kolme karttaa (joko samasta aiheesta tai kolmesta eri aiheesta) jotka piti tehdä opetuskäyttöön, siis sellaisia karttoja joita voisi tarpeen mukaan käyttää vaikka lukion maantieteen tunnilla. Itse tein kolme karttaa maanjäristysten esiintymisestä maapallolla.

Kartoista ilmenee yksi merkittävä seikka: pieniä ja ei-niin-voimakkaita maanjäristyksiä ilmenee erittäin paljon. Jo pelkästään viidessä vuodessa ilmeni yli 60 000 4-5,9 magnitudin maanjäristyksiä kuin yli 60 vuodessa yli 7,5 magnitudin maanjäristyksiä enää kymmeniä. (tiedot saimme Californian Yliopiston Berkeleyn seismologian laboration tietokannasta)

6-7,5järistykset1950

Kuva 1. 6-7,4 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1950 alkaen.

Kuvassa 1 on maanjäristykset vuodesta 1950 joiden voimakkuus on 6-7,4 magnitudia ja jo tässä kartassa voidaan huomata hyvin jo litosfäärilaattojen rajoja. Näitä maanjäristyksiä on satoja ja huomattavasti eniten niitä sijaitsee Tyynenvaltameren tulirenkaan ympärillä.

yli7,5järistykset1950

Kuva 2 .7,5 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1950 alkaen.

Kuvassa 2 rajasin aineiston siten, että kartassa näkyy vain yli 7,5 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1950 eteenpäin. Kuten huomataan, niin näitä maanjäristyksiä on ollut vuosien varrella vain muutamia kymmeniä (viimeisin suurimmat tuhot aiheuttanut lienee vuoden 2011 maanjäristys Japanin itärannikolla) ja näistäkin huomattavan suuri osa on tapahtunut Tyynenmeren lähistöllä. Ja kuten myös Outi Seppälä omassa blogissaan toteaa niin suuret maanjäristykset keskittyvät alityöntövyöhykkeille ja hankaussaumoihin.

4-5,9järistykset2010

Kuva 3. 4-5,9 magnitudin maanjäristykset vuodesta 2010.

Viimeisessä kartassa (kuva 3.) on 4-5,9 magnitudin maanjäristykset vuodesta 2010 alkaen. Ja näitä oli piirun verran yli 66000. Aluksi meinasin ottaa aikaväliksi saman ajan jakson (eli vuodesta 1950 eteenpäin), mutta näitten järistysten lukumäärä olisi kasvanut yli 250 000 ja en tiedä kuinka hyvin MapInfo olisi tätä käsitellyt. Joka tapauksessa viiden vuoden aineistostakin saa hyvin selville, että pieniä järistyksiä tapahtuu usein ja tämän omasta mielestäni kartat hyvin havainnollistavat.

Kuva 4. Tyynenmeren tulirengas.

Kuvassa 4 nähdään hyvin tämä pahamaineinen Tyynenmeren tulirengas jossa hyvin merkittävä osuus maailman maanjäristyksistä tapahtuu ja samalla voi miettiä, että kuinka monta miljoonaa ihmistä alueella asuu, kyse on kymmenistä miljoonista ja tulevaisuudessa ison maanjäristyksen tapahtuminen suurkaupungin läheisyydessä voisi aiheuttaa mittaamatonta tuhoa.

Lähteet:

Seppälä, O. Järistyksiä ja purkauksia open näkökulmasta <https://blogs.helsinki.fi/outisepp/> Luettu 22.2.2015

Kalifornian yliopisto. <http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html> Luettu 22.2.2015

United State Geological Survey. <http://pubs.usgs.gov/gip/dynamic/fire.html> Luettu 22.2.2015