Luomu pelastaa maailman 8/10: Ravitsemus

Luomuna tuotetuissa eri kasveissa ja maidossa on todettu olevan enemmän ravitsemukselle edullisia aineita mm. vitamiineja, antioksidantteja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, ja vähemmän ravitsemukselle epäedullisia aineita kuten raskasmetalleja, mykotoksiineja, torjunta-ainejäämiä ja glyko-alkaloideja.

 

Hollantilaistutkimuksen mukaan äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito vähensi lasten ihottumaa 36 prosentilla. Syynä terveempään ihoon pidetään luomumaidon korkeampia pitoisuuksia monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Luomumaidon terveydelle edullinen koostumus heijastuu myös äidinmaidon koostumukseen.

 

Luomurehulla ruokittujen koe-eläinten vastustuskyky voi olla parempi kuin tavanomaisesti tuotettua rehua käytettäessä.

 

Tutkimustuloksia löytyy sekä luomutuotteiden paremman laadun puolesta että vastaan, mutta olennaista onkin ymmärtää, mistä mahdolliset erot voivat johtua.

 

Tavanomaisen viljelyjärjestelmien usein runsaasti helppoliukoista typpeä sisältävä lannoitus lisää kasvien typenottoa, mikä puolestaan vähentää kasvien hyödyllisten sekundäärimetaboliatuotteiden syntymistä ja alentaa kuiva-ainepitoisuutta. Luomuviljeltyjen kasvien hitaampi kehitys johtuu vähäisemmästä liukoisen typen saannista, ja hitaammasta kasvusta johtuvat paksummat solunseinät puolestaan tuottavat korkeamman kuiva-ainepitoisuuden.

 

Luomukasviksissa on edellä mainituista syistä tavanomaisia vähemmän nitraattia, ja havaitut torjunta-ainejäämät johtuvat viljelyhistoriasta tai ilmavirtausten mukana tulleista torjunta-ainepäästöistä. Luomutuotteissa voi olla myös ravitsemuksellisia puutteita. Seleeniköyhillä alueilla luomutuotteissa on vähemmän seleeniä kuin tavanomaisissa tuotteissa, jos seleeniä on lisätty väkilannoitteisiin, mutta ei luomuviljelyn lannoitteisiin.
 

 

 

Kirjoittanut Jaana Väisänen


Lue lisää:

Effects of production methods. QLIF.

www.qlif.org/Library/leaflets/folder_2_small.pdf

www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#64 16.11.2007

www.qlif.org

 

Butler ym. 2008. Differences in composition between organic and conventional milk. QLIF-Newsletter Nr 7.

http://www.qlif.org/qlifnews/oct08/milk.html

 

Butler ym. 2008. Fatty acid and fat soluble antioxidant concentrations in milk from high and low input conventional and organic systems: seasonal variation. J. of the Science of Food and Agriculture 88, 8, Pp 1431-1441

http://www3.interscience.wiley.com/journal/118720817/abstract 

http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#28 12.6.2008

 

Kummelinga ym. 2007. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands. British Journal of Nutrition doi:10.1017/S0007114507815844 Published online by Cambridge University Press 29Aug2007

www.journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=1318456

Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta

www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#67  4.12.2007

 

Rist ym. 2007. Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands. 2007. British Journal of Nutrition, Vol 97 Issue 04 – Apr 2007 97: 735-743 Cambridge University Press.

www.journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=927520

Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja –lihalla

www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#41  10.8.2007

 

The nutritional benefits of organic milk – a review of the evidence. 2007. Soil Association. – Kooste luomumaidon eduista

http://92.52.112.178/web/sa/saweb.nsf/89d058cc4dbeb16d80256a73005a2866/f9d683dcab65814a8025716b003d563e?OpenDocument

http://92.52.112.178/web/sa/saweb.nsf/librarytitles/1E972.HTMl/$file/milk%20-%20nutritional%20benefits.pdf

 

Mitchell ym. 2007. Ten-Year Comparison of the Influence of Organic and Conventional Crop Management Practices on the Content of Flavonoids in Tomatoes. J. Agric. Food Chem., 55 (15), 6154 -6159, 2007. 10.1021/jf070344+ S0021-8561(07)00344-5

http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/jafcau/2007/55/i15/abs/jf070344+.html

http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#39 10.8.2007

 

Amodio ym. 2007. A comparative study of composition and postharvest performance of organically and conventionally grown kiwifruits. J. of the Science of Food and Agriculture. Published on-line 27.3.2007, doi:10.1002/jsfa.2820

http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/114202162/ABSTRACT

http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#18 11.4.2007

 

Lauridsen , C. ym. 2007. Rats show differences in some biomarkers of health when eating diets based on ingredients produced with three different cultivation strategies. J. of the Science of Food and Agriculture. Vol 88, Issue 4, Pp 720 – 732

http://www3.interscience.wiley.com/cgibin/abstract/117858067/ABSTRACT?CRETRY=1&SRETRY=0

http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#50  24.11.2008

 

Wiśniewska ym. 2008. The antioxidant compounds in rat experimental diets based on plant materials from organic, low-input and conventional agricultural systems. [oral] Presentation at Cultivating the Future Based on Science: 2nd Conference of the International Society of Organic Agriculture Research ISOFAR, Modena, Italy, June 18-20, 2008.

http://orgprints.org/12324/

 

Muukka Eija. 2008. Luomun tie päiväkotiin: luomuruokailun toteutettavuus ja ravitsemuksellinen merkitys päiväkotilapsille.  Kuopion yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta.  www.uku.fi/vaitokset/2008

www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#40 29.8.2008

 

Benbrook, C. ym. 2008. New Evidence Confirms the Nutritional Superiority of Plant-Based Organic Foods. Organic Center, 53 page

www.organic-center.org/science.nutri.php?action=view&report_id=126

www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#22  17.4.2008
 

Huber ym. 2007. Organic, more health? A search for biomarkers of potential health effects induced by orgnic products, investicated in a chicken model. Loppuraportti Hollannin maatalousministeriölle. ISBN 978-90-74021-56-2

www.louisbolk.org/downloads/1947.pdf

www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#18 19.3.2008

 

Det ekologiska valet – påverkar det nästa generationens hälsa?

Ruotsin tiedeakatemian seminaarijulkaisu 2006

www.ksla.se/sv/retrieve_file.asp?n=1008

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *