Luomuna tuotetuissa eri kasveissa ja maidossa on todettu olevan enemmän ravitsemukselle edullisia aineita mm. vitamiineja, antioksidantteja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, ja vähemmän ravitsemukselle epäedullisia aineita kuten raskasmetalleja, mykotoksiineja, torjunta-ainejäämiä ja glyko-alkaloideja.
Hollantilaistutkimuksen mukaan äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito vähensi lasten ihottumaa 36 prosentilla. Syynä terveempään ihoon pidetään luomumaidon korkeampia pitoisuuksia monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Luomumaidon terveydelle edullinen koostumus heijastuu myös äidinmaidon koostumukseen.
Luomurehulla ruokittujen koe-eläinten vastustuskyky voi olla parempi kuin tavanomaisesti tuotettua rehua käytettäessä.
Tutkimustuloksia löytyy sekä luomutuotteiden paremman laadun puolesta että vastaan, mutta olennaista onkin ymmärtää, mistä mahdolliset erot voivat johtua.
Tavanomaisen viljelyjärjestelmien usein runsaasti helppoliukoista typpeä sisältävä lannoitus lisää kasvien typenottoa, mikä puolestaan vähentää kasvien hyödyllisten sekundäärimetaboliatuotteiden syntymistä ja alentaa kuiva-ainepitoisuutta. Luomuviljeltyjen kasvien hitaampi kehitys johtuu vähäisemmästä liukoisen typen saannista, ja hitaammasta kasvusta johtuvat paksummat solunseinät puolestaan tuottavat korkeamman kuiva-ainepitoisuuden.
Kirjoittanut Jaana Väisänen
Lue lisää:
Effects of production methods. QLIF.
www.qlif.org/Library/leaflets/folder_2_small.pdf
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#64 16.11.2007
Butler ym. 2008. Differences in composition between organic and conventional milk. QLIF-Newsletter Nr 7.
http://www.qlif.org/qlifnews/oct08/milk.html
Butler ym. 2008. Fatty acid and fat soluble antioxidant concentrations in milk from high and low input conventional and organic systems: seasonal variation. J. of the Science of Food and Agriculture 88, 8, Pp 1431-1441
http://www3.interscience.wiley.com/journal/118720817/abstract
http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#28 12.6.2008
Kummelinga ym. 2007. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands. British Journal of Nutrition doi:10.1017/S0007114507815844 Published online by Cambridge University Press 29Aug2007
www.journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=1318456
Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#67 4.12.2007
Rist ym. 2007. Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands. 2007. British Journal of Nutrition, Vol 97 Issue 04 – Apr 2007 97: 735-743 Cambridge University Press.
www.journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=927520
Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja –lihalla
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#41 10.8.2007
The nutritional benefits of organic milk – a review of the evidence. 2007. Soil Association. – Kooste luomumaidon eduista
Mitchell ym. 2007. Ten-Year Comparison of the Influence of Organic and Conventional Crop Management Practices on the Content of Flavonoids in Tomatoes. J. Agric. Food Chem., 55 (15), 6154 -6159, 2007. 10.1021/jf070344+ S0021-8561(07)00344-5
http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/jafcau/2007/55/i15/abs/jf070344+.html
http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#39 10.8.2007
Amodio ym. 2007. A comparative study of composition and postharvest performance of organically and conventionally grown kiwifruits. J. of the Science of Food and Agriculture. Published on-line 27.3.2007, doi:10.1002/jsfa.2820
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/114202162/ABSTRACT
http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#18 11.4.2007
Lauridsen , C. ym. 2007. Rats show differences in some biomarkers of health when eating diets based on ingredients produced with three different cultivation strategies. J. of the Science of Food and Agriculture. Vol 88, Issue 4, Pp 720 – 732
http://www3.interscience.wiley.com/cgibin/abstract/117858067/ABSTRACT?CRETRY=1&SRETRY=0
http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#50 24.11.2008
Wiśniewska ym. 2008. The antioxidant compounds in rat experimental diets based on plant materials from organic, low-input and conventional agricultural systems. [oral] Presentation at Cultivating the Future Based on Science: 2nd Conference of the International Society of Organic Agriculture Research ISOFAR, Modena, Italy, June 18-20, 2008.
Muukka Eija. 2008. Luomun tie päiväkotiin: luomuruokailun toteutettavuus ja ravitsemuksellinen merkitys päiväkotilapsille. Kuopion yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta. www.uku.fi/vaitokset/2008
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#40 29.8.2008
Benbrook, C. ym. 2008. New Evidence Confirms the Nutritional Superiority of Plant-Based Organic Foods. Organic Center, 53 page
www.organic-center.org/science.nutri.php?action=view&report_id=126
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#22 17.4.2008
Huber ym. 2007. Organic, more health? A search for biomarkers of potential health effects induced by orgnic products, investicated in a chicken model. Loppuraportti Hollannin maatalousministeriölle. ISBN 978-90-74021-56-2
www.louisbolk.org/downloads/1947.pdf
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2008.htm#18 19.3.2008
Det ekologiska valet – påverkar det nästa generationens hälsa?
Ruotsin tiedeakatemian seminaarijulkaisu 2006
www.ksla.se/sv/retrieve_file.asp?n=1008
www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2006.htm 20.12.2006