Miten sähkökäyttöinen mehulinko ja käsikäyttöinen mehupuristin eroavat toisistaan?
Tutkimuksessa vertailimme sähkökäyttöistä mehulinkoa (Braun, 4290) ja käsikäyttöistä mehupuristinta (Z Star Juice Extractor, Z-510). Tarkoituksena oli tutkia laitteiden eroavaisuuksia muun muassa nopeudessa, helppokäyttöisyydessä sekä mehun määrässä ja laadussa.
Koneiden ominaisuudet
Sähkökäyttöinen mehulinko
Malli: Braun (4290)
Paino: 2,33 kg
Mitat: 200mm x 250mm x 150mm
Teho: 240W
Hinta: $100 = n. 75€
Käyttöperiaate: Laita mehulingon pistotulppa pistorasiaan. Laita kasvikset syöttöpöydälle, josta niitä työnnetään painimen avulla syöttöaukkoon. Kytke laite päälle virtakytkimestä. Syöttöaukon pohjalla on terälevy, joka rikkoo kasviksen rakenteen sekä erottelee valmiin mehun siivilän läpi mehusäiliöön ja kasvisjätteen jätekuitusäilöön.
Käsikäyttöinen mehupuristin
Malli: Z Star Juice Extractor (Z-510)
Paino: 2kg
Mitat: 110mm x 205mm x 435mm
Hinta: $100 = n. 75€
Käyttöperiaate: Kiinnitä mehulinko tukevan pöydän reunaan. Laita kasvikset syöttöpöydälle, josta niitä työnnetään painimen avulla syöttöaukkoon. Kampea vipua myötäpäivään, jolloin laitteessa oleva muovinen pora rikkoo kasvisten rakenteen ja siirtää ne siivilään. Valmis mehu valuu siivilän läpi kulhoon ja kasvisjäte puristuu ulos kourua pitkin eri astiaan.
Tutkimuksen toteutus
Tämän jälkeen toteutimme käytännön vertailua tekemällä mehua kolmesta eri kasviksesta: porkkanasta, granaattiomenasta ja appelsiinista. Ennen mehun tekemistä esikäsittelimme kasvikset eli pesimme, kuorimme ja paloittelimme ne (paitsi granaattiomenan siemenet).
Punnitsimme kaikkia kasviksia saman verran. Tarkoituksenamme oli tehdä jokaisesta kasviksesta kaksi erää mehua samalla koneella, joten yhteensä 12 eri mehuerää. Porkkanasta teimme kuitenkin vain yhden mehuerän kullakin koneella, koska yhdestä porkkanasta olisi tullut niin vähän mehua.
Jokaisen mehutekoprosessin aikana otimme sekuntikellolla aikaa sen kestosta. Arvioimme myös samalla, millaista koneita oli käyttää. Lopuksi mittasimme valmistuneen mehun ja punnitsimme kasviksista ylijääneen osan.
Käytön jälkeen arvioimme koneiden puhdistuksen helppoutta. Tutkimuksen toteutuksen lomassa otimme havainnollistavia kuvia prosessista, jotka ovat liitettynä tähän tutkimusraporttiin.
Taulukko tuloksista
Käsikäytöinen (Z Star) | Yksi erä (g) | 1. Koe (dl) | Ylijäämä (g) | Aika (s) |
Porkkana |
172 |
0,6 |
70 |
|
Appelsiini |
268 |
1,5 |
70 |
26 |
Granaattiomena |
309 |
2,1 |
35 |
32 |
Käsikäytöinen (Z Star) | 2. Koe (dl) | Ylijäämä (g) | Aika (s) | |
Porkkana | ||||
Appelsiini |
1,5 |
86 |
20 |
|
Granaattiomena |
2,05 |
35 |
34 |
Sähkökäyttöinen (Braun) | Yksi erä (g) | 1. Koe (dl) | Ylijäämä (g) | Aika (s) |
Porkkana |
172 |
1 |
60 |
20 |
Appelsiini |
268 |
1,75 |
80 |
14 |
Granaattiomena |
309 |
1,9 |
145 |
40 |
Sähkökäyttöinen (Braun) | 2. Koe (dl) | Ylijäämä (g) | Aika (s) |
Porkkana | |||
Appelsiini |
2 |
70 |
13 |
Granaattiomena |
1,5 |
145 |
46 |
Vasemmalla käsikäyttöisellä koneella, oikealla sähkökäyttöisellä koneella tehty mehu
Tulosten ja tutkimusmenetelmän arviointi
Sähkökäyttöinen mehulinko oli todella nopea ja helppokäyttöinen, mutta laite piti kovaa ääntä ja sotki työskentelyympäristöä. Käsikäyttöinen mehupuristin oli helppo käyttää, hiljainen ja lähes yhtä nopea. Lisäksi käsikäyttöinen kone on turvallisempi ja ekologisempi, koska se toimii mekaanisesti eikä sähkötapaturman vaaraa ole.
Kummasakin koneessa oli paljon erillisiä osia, jotka piti kaikki puhdistaa erikseen. Käsikäyttöisen koneen kaikki osat voi huoletta pestä kokonaan vedellä kun taas sähkökäyttöisen moottoriosaa ei missään nimessä saa upottaa veteen.
Sähkökäyttöisellä mehulingolla valmista mehua tuli hiukan enemmän porkkanasta ja appelsiinista kuin käsikäyttöisellä mehupuristimella. Kuitenkin granaattiomenamehua tuli jopa 0,5 dl enemmän käsikäyttöisellä koneella. Lisäksi granaattiomenan ylijäämää oli 75% vähemmän käsikäyttöisellä kuin sähkökäyttöisellä koneella.
Rakenteeltaan ja maultaan käsikäyttöinen mehupuristin teki parempaa mehua. Erityisesti granaattiomena- ja appelsiinimehut olivat kitkerämpiä sähkökäyttöisellä mehulingolla tehtynä. Myös kyseisten mehujen rakenne oli todella kerrostunut.
Jos tekisimme tämän kokeen uudestaan, testaisimme ensin koneiden käyttöä. Porkkanamehun kohdalla emme heti ymmärtäneet käsikäyttöisen mehupuristimen toimintaperiaatetta. Tämän vuoksi emme voineet ottaa mitattua aikaa huomioon tutkimuksen tuloksissa. Muuten tutkimuksemme toteutus sujui hyvin ja saimme monipuolisen vastauksen tutkimuskysymykseemme. Voimme tämän tutkimuksen perusteella suositella lämpimästi Z Starin käsikäyttöistä mehupuristinta.