Sämpylöiden paisto kahdella tavalla

Sämpylöiden valmistus kahta eri paistomenetelmää käyttäen

Tutkimuskysymyksemme oli Mitä eroa sämpylöiden paistotuloksessa ilmenee tasalämpö- tai kiertoilmatoimintoa käytettäessä?

Tiesimme etukäteen että kiertoilmatoiminto on taloudellisempi vaihtoehto, joka myös säästää aikaa. Halusimme selvittää, vaikuttaako eri paistotavat merkittävästi sämpylöiden laatuun. Lopputulosta arvioimme makua ja rakennetta vertaamalla. Lisäksi vertailimme sähkönkulutusta.

Olimme arvioineet tutkimuksen kestävän noin 3,5 tuntia  aina alkuvalmisteluista siistittyyn työpisteeseen asti. Pääsimme aloittamaan viisitoista minuuttia suunniteltua aikataulua myöhemmin, mutta totesimme että pysyimme ajallisesti kokoajan janakaavion mukaisessa aikataulussa.

Muutimme suunnitelmaa siltä osin, että paistoimme sämpylöitä tasalämmöllä vain yhden pellillisen suunnitellun kahden sijaan, sillä totesimme, että määrällä ei ole merkitystä tutkimustuloksessa. Tasalämpötoimintoa käyttäen paistettuihin sämpylöihin käytimme Helkama- uunia. Kiertoilmatoiminnolla paistoimme Upo Induktio- uunissa.

Sämpylät valmistettiin samasta taikinasta (0,5l.), johon käytimme sämpyläjauhoja, hiivaleipävehnäjauhoja sekä kauraleseitä. Taikinan kohotusaineena käytimme kuivahiivaa. Lisäsimme taikinaan myös siirappia, suolaa ja rypsiöljyä. Aloitimme taikinan valmistamisen klo 8.40, laitoimme sämpylät uuniin klo 9.40 ja klo 9.52 sämpylät olivat valmiita.

Vertailimme sämpylöitä heti tuoreeltaan. Ensimmäisenä kiinnitimme huomiota väriin. Kiertoilmauunissa ylemmällä tasolla olleella pellillä paistuneet sämpylät olivat pinnaltaan selkeästi tummimpia väriltään. Toisaalta taas niiden pohja oli jäänyt vaaleammaksi kuin muissa sämpylöissä. Tummin pohja oli tasalämmöllä paistetuissa.

Seuraavaksi halkaisimme sämpylät. Totesimme, että kaikkein paras rakenne oli tasalämmöllä paistetuissa sämpylöissä, vaikka ero muihin sämpylöihin olikin pieni. Kiertoilmauunin ylätasolla paistettujen sämpyöiden rakenne oli sisältä taikinamaisin. Muita huomattavia eroja emme havainneet. Hieman tasaisempaan lopputulokseen kiertoilmauunin käytössä voisi päästä, jos vaihtaisi peltien paikkaa paiston aikana.

Tutkimuksessamme käyttämiemme uunien keskimääräiset sähkönkulutukset eivät eronneet toisistaan paljon, Upo Induktio- lieden energiankulutus on 2,35kWh kun Helkamalla se on 2,2kWh. Energiataloudellisesti kiertoilmauunin käyttäminen on kannattavampaa. Taloudellisuutta lisää huomattavasti se, että kiertoilmauunissa voi paistaa useampia pellillisiä yhtä aikaa. Laskimme sähkönkulutuksen sämpylöiden paistoaikaa kohden/ uuni. Upo-induktio uunille 12 minuutin paisto maksoi 4,7 senttiä (kaksi pellillistä) kun taas Helkamalla 4,4 senttiä.  Todellisuudessa sämpyöiden paiston kustannukset ovat hieman enemmän, sillä uunin lämpenemiseen kuluu myös sähköä. Mainitsemamme lukemat perustuvat uunien valmistajien antamiin arvioihin sähkönkulutuksesta, eivätkä siten ole täysin tarkkoja.

Tutkimustuloksemme on, että kiertoilmauunin käyttäminen sämpylöiden paistamisessa on kannattavaa. Laadussa ei ollut merkittävää eroa eri paistomenetelmiä käyttäen. Taloudellisuuden huomioon ottaen kiertoilmauuni on kiistattomasti parempi.

Leave a Reply