Munakoiso (Aubergine, Eggplant)

Munakoiso kasvaa pensaassa ja on  tomaatin ja perunan sukulainen. Hollannista tuodaan munakoisoja Suomeen, mutta niitä tuodaan myös talvisaikaan Israelista ja Espanjasta. Ostimme Hollantilaista munakoisoa. Hinnat vaihtelevat sesongeittain sekä eri kauppojen välillä.

Munakoiso voi olla nuijan tai päärynän muotoinen, soikea, pyöreä tai pitkulainen. Sen kuori on kiiltävä, sitkeä ja nahkamainen. Munakoisoa ei kannata kuoria ,sillä kuori sisältää liukenevaa kuitua, joka tekee hyvää suoliston bakteerikannalle. Kuoren paras aine on nasuniini. Se suojaa aivosoluja ja on verisuonten kalkkeutumista ehkäisevä antoksidatiivinen antosyaani, joka vaikuttaa myös tulehduksia hillitsevästi. .Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Kypsennettäessä maku muuttuu pehmeäksi.

Munakoisoa säilytetään jääkaapin vihanneslaatikossa 10 – 12 asteen lämpötilassa.

10699262_10205164989104574_1947213718_n

Hollantilainen munakoiso 2,95kg/€

Valitsimme postauksemme aiheeksi munakoison. Halusimme tutustua munakokoisoon paremmin, sillä se oli meille raaka-aineena melko vieras. Valmistimme munakoisoa useammalla tavalla. Itkettämällä, paahtamalla ja paistamalla.

10733674_10205164988184551_488130961_nmunakoiso

Munakoisoveneet

Leikkasimme munakoison puoliksi. Itketimme toisen puolikkaan ja ripottelimme pinnalle karkeaa suolaa. Annoimme puolikkaan itkettyä noin 20 minuuttia, jonka jälkeen pyyhimme pinnalle muodostuneet nesteet ja suolan pois. Itkettämisen jälkeen teimme munakoison lihaan syviä ristikkäisiä viiltoja. Maustoimme munakoisot hyppysellisellä suolaa ja mustapippurilla sekä valkosipulinkynnellä ja lopuksi lorautimme oliiviöljyä. Munakoisoveneet olivat 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Kuvassa oikealla itketetty versio

Kuvassa oikealla itketetty versio

Uunista tulleet paahdetut munakoiso veneet

Uunista tulleet paahdetut munakoiso veneet

10751740_10205165403314929_1502430290_n

Tomaatti-mozarella-basilikaviipaleet

Leikkasimme munakoisot viipaleiksi ja jaoimme ne kahteen osaan. Toisen osan itketimme. Maustoimme suolalla ja mustapippurilla, jonka jälkeen laitoimme päälle tomaatti- ja mozarellaviipaleita. Laitoimme munakoisot 200 asteiseen uniin 20 minuutiksi. Viimeistelimme viipaleet basilikan lehdillä.

munakoiso1

Paistetut munakoisokuutiot

Leikkasimme munakoison kuutioiksi ja jaoimme kuutiot kahteen osaan. Toisen osan itketimme. Kuulotimme oliiviölyssä puolikkaan keltasipulin ja valkosipulinkynnen. Lisäsimme toisen osan kuutioista ja pieneksi pilkottua chiliä. Maustoimme ainekset vajaalla teelusikallisella suolaa ja mustapippurilla. Paistoimme niitä pannulla noin 15 minuuttia. Toiselle osalle teimme samoin.

10749024_10205165067506534_1285121214_n

Kuutiot pannulla

10743256_10205165403194926_1708837510_n

Kuvassa vasemmalla itkettetyt munakoisokuutiot ja oikealla ei-itketeyt munakoisokuutiot

 

Lopputulos

Itketetyt munakoisot olivat maukkaampia kaikissa variaatioissa,sillä munakoiso oli imenyt mausteet itseensä. Teimme myös huomion, että itketetyt munakoisot olivat suolaisempia. Maustamisvaiheessa laitoimme suolaa molempiin versioihin aina yhtä paljon. Koostumus oli uunissa paahdetuissa veneissä ja viipaleissa samankaltainen sekä itketetyissä että ei-itketetyissä versioissa. Koostumus oli pehmeä emmekä havainneet kitkeryyttä.

Pannulla paistetuissa ei-itketetyissä kuutioissa koostumus muistutti hyvin sienimäistä rakennetta. Itketetyissä kuutioissa koostumus oli pehmeä sisältä mutta pinnalta kiinteä. Itketetyissä kuutioissa maut tulivat paremmin esiin ja olivat hiukan suolaisempia.

Kaiken kaikkiaan itkettäminen ei uunissa paahdettaessa vaikuttanut munakoison koostumukseen suuresti, mutta makuun se kuitenkin vaikutti. Olimme lukeneet, että itkettäminen vaikuttaa vähentäen munakoison kitkeryyttä. Emme kuitenkaan havainneet kitkeryyttä kummassakaan versioissa.

Itkettäminen vaikutti paistettaessa munakoison koostumukseen sekä makuun. Uskallamme havaintojemme perusteella väittää, että itkettäminen ei ole välttämätöntä.

10751678_10205165402634912_261280427_n

Itsetehty tomaattikastike kruunasi aterian

Munakoison ravintosisältö:

Energia, laskennallinen 94 KJ, 22 kcal

Hiilihydraatti imeytyvä 3.1g

Rasva 0.2g

Proteiini 0.5g

 

Lähteet:

http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/2012/04/paahdetut-munakoisot.html

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=362&lang=fi

Munakoiso – unohda itkettäminen ja ota haltuun munakoison oikea käsittely ja suositut ohjeet

http://kuntoplus.fi/ravinto-ja-terveys/kuorimatta-paras-munakoiso

4,411 thoughts on “Munakoiso (Aubergine, Eggplant)

  1. Voi, miten herkullisen näköisiä! 🙂 Etenkin tuo paahdettu vene näyttää mainiolta ja nuo kuutiot voisi olla herkullinen lisäke aterialla! Oletteko kokeilleet tehdä juusto-kasvis-(liha)-mauste- täytettyjä munakoisoja (kesäkurpitsojen tapaan)? Onnistuisikohan sellaiset lainkaan?
    Itse olen käyttänyt munakoisoa lähinnä grillivartaissa ja Moussakassa. Täytyy napata tämä mainio raaka-aine useammin kärryyn mukaan!

  2. Oikein kattava ja mielenkiintoinen postaus. Kiva, että olitte tehneet vertailua sen välillä, itketetäänkö munakoiso ennen kypsennystä. Tämän postauksen perusteella kannatan itsekin tuota lisätyövaihetta. Reseptitkin ovat kokeilemisen arvoisia, varsinkin tuo mozzarella-munakoiso vaikuttaa herkulliselta. 🙂

  3. Siis mikä terveystuote! Munakoiso on ihana vihannes jo muutenkin, mutta vieläpä tietoisuus siitä, että se suojaa aivosoluja ja estää verisuonten kalkkeutumista. Näin pikkujoulujen aikaan on siis syytä syödä munakoisoa erityisen paljon! 😀

    Mutta toi itkettäminen! Juuri taidettiin puhua keittiötunneilla tosta kitkeryydestä, että munakoisoa ei ole mitenkään välttämätöntä itkettää. Mutta tosi kiva, että olitte testannut ja jännä, että se vaikuttaa noinkin huomattavasti makuihin.

  4. Ihanaa, kun olette tehneet infopaketin munakoison terveysvaikutuksista ja tekotavoista! itse olen sitä usein miettinyt ostavani, mutta en ole uskaltanut, kun en ole ollut varma tekotavoista ja pihinä ihmisenä en halua heittää rahaa ja ruokaa kokeilun vuoksi roskiin 😉 herkullisen kuuloisia ohjeita, aion testata heti viikonloppuna jotain versiota näistä 🙂

  5. Kiitos hyvästä postauksesta! Myös minulle munakoiso on melko vieras vihanneshedelmä, olen lähinnä grillannut sitä kesäisin. Olen huomannut, että munakoisoviipaleet imevät itseensä paljon rasvaa, varsinkin jos unohtaa itkettämisen. Käytittekö siinä merisuolaa? Itselleni ei munakoison kuoriminen ole koskaan tullut mieleen, mutta Tunne elintarvikkeet-kirjassa suositellaan isojen munakoisojen kuorimista ennen käyttöä. Mihinköhän tämä perustuu? Tomaatti-mozzarella-basilikaviipaleet ovat herkullisen näköisiä 🙂

  6. Mahtava ja mielenkiintoinen postaus! Oli mukavaa, kun olitte kokeilleet niin monia eri reseptejä. Erityisesti kokeellisuus itketetyn ja itkettämättömän munakoison välillä oli nerokas ja kuvailitte lopputuloksessa hyvin niiden eroja! Itse en ole kovinkaan monesti käyttänyt ruoanlaitossa munakoisoa, mutta ehkä nyt tämän postauksen luettuani uskaltaudun kokeilemaan! 🙂

  7. Mullekin munakoiso on aika vieras kasvis, mutta tän postauksen jälkeen aion ehdottomasti kokeilla esim. noita tomaatti-mozarellasiivuja! 🙂 Kivasti vertailitte itketettyjä ja ei-itketettyjä munakoisoja ja todistitte kokeellisesti, ettei itkettäminen ole välttämätöntä.

  8. Kiva jos postaus innosti teitä ja sai kokeilemaan munakoison valmistusta. Kaikki variaatiot olivat kyllä maukkaita! Katja käytimme karkeaa merisuolaa mutta joissakin ohjeissa kehotettiin käyttämään heinoa merisuolaa. Niin tuo kuorihan on todella terveellistä eli jännä että kirja kehottaa kuorimaan. Täytyykin selvittä, mikä siinä on ideana 🙂

  9. Tosi kivoja ohjeita, täytyy kokeilla itsekin! 🙂 Kuvat ovat selkeitä ja tulee ihan vesi kielelle noita katsellessa !

  10. Tanja emme ole kokeilleet munakoisoveneitä, mutta voin kuvitella niiden onnistuvan hyvin. Siinä suosittelisin “lihan” itkettämistä ensin ennen kuin lisää täytteen. Muuten munakoisi saattaa imetä kaiken kosteuden sisäänsä ja tuntua kuivalta.
    Katja selvitimme munakoison kuorimista ja löysimmekin aiheesta tietoa. “Munakoison pinta on sitkeä, jonka takia suuret yksilöt kannattaa kuoria”. Käytimme kokeessa pieniä munakoisoja, joiden kuori ei kypsentämisen jälkeen tuntunut yhtään sitkeältä. Pääset siis pienemmällä vaivalla käsitellessäsi pieniä munakoisoja :D.

  11. Hei, oliko munakoisot missään variaatiossa sitkeitä syödä? Olen testannut muutamaan otteeseen mutta tuntuu että munakoisot jää sitkeiksi, jonka takia niitä ei kyllä halua syödä. Mitä mahdollisesti voisin tehdä sitkeyden poistamiseksi?

  12. We are the worlds fastest temp mail delivery service. Our system will randomly and temporarily assign you a unique email for a period of 365 days (burner after). The last 100 messages received on this email address will be displayed directly on our mailonline web page in chronological order from most recent to oldest. We are a high-quality disposable email service also known as fake email. Our service works on all existing resolutions as well as the following types of mobile devices: Iphone 7 8 X 11 12, Android samsung xiami nokia oppo oneplus, tablets and computers. Our HTML5 programming makes our email service the lightest on the market. A low-speed connection is sufficient to use our temporary email services. We support all available web browsers: Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome, Safari, Brave, DuckDuckGo as well as Opera. Easy to use, open your browser and you are ready to go. temp mail

  13. Convert your favorite youtube video for free to music mp3 Youtube to mp3 Easy to use, convert any youtube, dailymotion, vimeo, twitch, vevo and metacafe video to mp3 (music converter) audio file. Download the result automatically.

  14. Convert your favorite youtube video for free to music mp3 Youtube to mp3 Easy to use, convert any youtube, dailymotion, vimeo, twitch, vevo and metacafe video to mp3 (music converter) audio file. Download the result automatically.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *